Έχουν καταγραφεί τρεις μεταλλάξεις του νέου κορωναϊού στη Πορτογαλία: Χιλιάδες κρούσματα στη Γαλλία

“Ντυμένη” στα χριστουγεννιάτικα η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισαβώνα. EPA, JOSE SENA GOULAO




Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (INSA) της Πορτογαλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι έχουν εντοπιστεί τρεις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα.

«Μπορούμε πλέον να επιβεβαιώσουμε, έπειτα από μελέτη σε συνεργασία με το Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκουλμπένκιαν, ότι οι (γενετικές) παραλλαγές (του νέου κορονοϊού) σε αυτό το δεύτερο κύμα στην Πορτογαλία είναι μεταλλάξεις που δεν είχαν εντοπιστεί στο πρώτο κύμα», υπογράμμισε ο Ζουάου Πάουλου Γκόμες, ερευνητής στο τμήμα λοιμωδών νόσων του INSA, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων LUSA.

Οι τρεις μεταλλάξεις, που έχουν εντοπιστεί σε όλη την Πορτογαλία, εντάσσονται στη «διαδικασία προσαρμογής του ιού στους ανθρώπους», πρόσθεσε και εκτίμησε ότι σε αυτή τη διαδικασία οφείλεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα.

«Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, έχει περάσει ένας χρόνος αφότου ο ιός εμφανίστηκε, προσέβαλε ανθρώπους — είναι εντελώς φυσιολογικό», συνέχισε.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις σε κλινικό επίπεδο» ότι οι μεταλλάξεις αυτές προκαλούν «βαρύτερες» μορφές της ασθένειας, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων ίσως οφείλεται στην υψηλότερη μεταδοτικότητά τους, πρόσθεσε ο ειδικός.

Το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.602 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 89 ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της Ιβηρικής έφθασε τους 6.343 νεκρούς επί συνόλου 383.258 μολύνσεων.

Γαλλία: Σχεδόν 15.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 276 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 14.929 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 276 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Στα γαλλικά νοσοκομεία συνέχιζαν να νοσηλεύονται 24.884 ασθενείς (–80 σε 24 ώρες), από τους οποίους 2.710 (–18) σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), κατά την ίδια πηγή.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως εδώ τους 61.978 θανάτους επί συνόλου 2.505.875 κρουσμάτων.

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί τρίτο lockdown μετά τις γιορτές, όπως ζητούν αξιωματούχοι και γιατροί για να αποφευχθεί ο κίνδυνος έξαρσης τον Ιανουάριο. Αναγνώρισε πάντως ότι τα κρούσματα είναι «πάρα πολλά» και προέτρεψε τους Γάλλους να τηρούν τα μέτρα και τις συστάσεις.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, France – Λισαβόνα, Portugal

Πάνω από 120.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στο Μεξικό: 1.350.079 τα κρούσματα από τον κορωναϊό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: