Διέρρευσε απόρρητα μυστικά: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση η πρώην αντιπρόεδρος του Ιράν Σαχιντόκχτ Μολαβερντί

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ιράν Σαχιντόκχτ Μολαβερντί με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH
Ένα ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε χθες σε 30 μήνες φυλάκισης την πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Σαχιντόκχτ Μολαβερντί, αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο γυναικείων και οικογενειακών υποθέσεων, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η Μολαβερντί κατηγορείτο ότι διέρρευσε απόρρητα κρατικά έγγραφα σε ξένες δυνάμεις και ότι διεξήγαγε πολιτική προπαγάνδα κατά του ισλαμικού καθεστώτος.

Η ίδια αρνείται και τις δύο κατηγορίες.

«Ειδοποιήθηκα για την απόφαση σήμερα το πρωί (…) και σίγουρα θα ασκήσω έφεση», είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Η Μολαβερντί διετέλεσε αντιπρόεδρος κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Χασάν Ροχανί, μεταξύ 2013 και 2017. Έπειτα ορίστηκε σύμβουλος του προέδρου σε θέμα πολιτικών δικαιωμάτων πριν αποσυρθεί το 2018.

Το 2016 είχε κληθεί από τη δικαιοσύνη να δώσει εξηγήσεις για μια υπόθεση «διάδοσης ψευδών πληροφοριών» αφού η τότε αντιπρόεδρος δήλωσε ότι «όλοι οι άντρες σε ένα χωριό» στο Σιστάν-Μπαλουχιστάν (νοτιοανατολικά) «εκτελέστηκαν» για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, ισχυρισμοί που είχαν κηρυχθεί αβάσιμοι από έναν τοπικό δικαστικό αξιωματούχο.

Η 55χρονη δικηγόρος είναι γνωστή εδώ και χρόνια για τον αγώνα της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ισλαμική Δημοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάστηκε επίσης με διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ στο Ιράν.

Πληροφορίες από dpa-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τεχεράνη, Iran

Σε 22 συλλήψεις προέβησαν οι αρχές στο Παρίσι, στα επεισόδια της διαδήλωσης του νόμου για την ασφάλεια

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal