Δεν λέει να σταματήσει η λαίλαπα του κορωναϊού: Νεκροί, κρούσματα αλλά έρχονται τα εμβόλια της ελπίδας…

Η θέα από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην περιοχή της παραλίας Καραθώνα στο Ναύπλιο, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020. Η μνήμη του Αγίου Νικολάου τιμάται στις 6 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα εξωκλήσι (ξωκλήσι) χτισμένο την περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας από έναν καπετάνιο που μετέφερε κρασί από κάποιο νησί του Αιγαίου προς το Ναύπλιο, που τότε ήταν μεγάλο εμπορικό λιμάνι και κέντρο εμπορίου προς την Ευρώπη και την Ανατολή. Ο καπετάνιος με το πλοίο του μπαίνοντας νύχτα στο λιμάνι έπεσε σε σφοδρή κακοκαιρία και τότε για να σωθεί ο ίδιος και το πλοίο, έταξε να φτιάξει μια εκκλησία σε εκείνο το μέρος αφιερωμένη στον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο. Το καράβι σώθηκε και ο καπετάνιος πραγματοποίησε το τάμα του και έφτιαξε την εκκλησία όπου όπως λέγεται, αντί για νερό για την λάσπη έβαλε κρασί. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Μείωση σημειώθηκε στα κρούσματα του νέου κορωναϊού. Όμως, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έδειξε σταθερά ανεβασμένους τους αριθμούς σε θύματα και διασωληνωμένους, και αυτή η εξέλιξη προβληματίζει τις ιατρικές ομάδες που παλεύουν για να σώσουν ζωές, αλλά και την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ξεκίνησε ο σχεδιασμός για τον τρόπο με τον ποίο θα καλυφθούν οι πολίτες με τα εμβόλια εναντίον του κορωναϊού. Στον σχεδιασμό αυτό θα  λάβουν μέρος

Χθες Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1383 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 114568, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4.981 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30.207 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

594 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 171 (28.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 641 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.902 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.156 (39.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την υλοποίηση του σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Τόνισε, επίσης, ότι στο διάστημα αυτό το υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση. Επίσης, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου.

Επισημάνθηκε δε ότι κρίσιμη σε αυτό τον τομέα θα είναι η συμβολή της ιατρικής κοινότητας. Η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας της βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

  • Πέτσας: Θα κάνουμε ό,τι άλλο χρειάζεται για να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρόνο χρειαστεί

«Όσο συνεχίζεται η υγειονομική κρίση και όσο παίρνουμε μέτρα προστασίας που έχουν ως συνέπεια τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega».

Αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία, όπως είπε, έχει φτάσει, στην τέταρτη φάση, με πολύ μεγάλη επιτυχία και ένα μεγάλο της μέρος, το 50%, πλέον, δεν επιστρέφεται.

«Είναι μια πολύ μεγάλη ανακούφιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και θα συνεχιστεί. Επίσης, θα συνεχίσουμε τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ώστε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους. Και θα κάνουμε ό,τι άλλο χρειάζεται για να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρόνο χρειαστεί» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Επίσης θύμισε ότι στον προϋπολογισμό του 2021, που θα ψηφιστεί σε λίγες ημέρες στη Βουλή, «προβλέπεται ένα σημαντικό ποσό, περίπου 7,5 δις ευρώ, ώστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε, εάν χρειάζεται, όλους τους Έλληνες και τους πρώτους μήνες του 2021» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς θα δούμε πώς μπορεί να ενισχυθούν αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «πηγαίνουμε πάντα προσεκτικά. Δείξαμε όλους αυτούς τους μήνες του 2020 ότι η σύνεση επιβραβεύεται, με αποτέλεσμα να δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και να έχουμε ένα υψηλό ταμειακό απόθεμα για να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Θα εξακολουθήσουμε με σύνεση, αλλά ταυτόχρονα και με στοργή και με ενδιαφέρον να στηρίζουμε αυτούς που έχουν ανάγκη».

Αναφερόμενος στην χαλάρωση των μέτρων είπε ότι θα πάμε σταδιακά σημειώνοντας ότι διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ανακοινωθεί στις αρχές της άλλης εβδομάδας ώστε να ξέρουν οι πολίτες- νοικοκυριά και επιχειρήσεις- τι τους ξημερώνει από τις 14 του μήνα.

“Ανοίγουν τώρα κάποια καταστήματα λίγο πάνω από 100, για αμιγώς εποχιακά είδη, κάτι που θα δώσει ίσως και μια πιο γιορτινή ατμόσφαιρα στην καθημερινότητα μας. Και με προσοχή πάντα θα ανοίξουμε και άλλους τομείς της δραστηριότητας μας” είπε, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουμε εισηγήσεις από την επιτροπή των ειδικών για διαφορετικές ταχύτητες ανά περιφέρεια και προσθέτοντας ότι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτραπούν αυτή τη στιγμή.

Μιλώντας για τον εμβολιασμό κάλεσε τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να δώσουν το παράδειγμα, ώστε να δουν οι πολίτες ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. «Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θέλει να είναι από τους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο και έχει καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουν» είπε.

Tέλος ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι «έχουμε στο οπλοστάσιό μας, όχι μόνο το εμβόλιο, αλλά και μια καλύτερη αγωγή για τους συμπολίτες μας που τη χρειάζονται» και πρόσθεσε «είναι πολύ σημαντικό ότι οι Έλληνες επιστήμονες έχουν κάνει ένα μικρό θαύμα το τελευταίο διάστημα με τη δημιουργία ενός rapid test. Είμαστε στη φάση -μετά την κατοχύρωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας- της εμπορικής εκμετάλλευσης. Ελπίζουμε να ανταποκριθεί γρήγορα και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ώστε να έχουμε ένα εξ ολοκλήρου από ελληνικά χέρια rapid test».

  • Γεωγραφική κατανομή των 1. 383 κρουσμάτων

– 14 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 260 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

– 305 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 25 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 30 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 25 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 42 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 48 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

– 43 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 40 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 98 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

– 44 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 58 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 49 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 39 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

15 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Koρωναπάρτι σε ξενοδοχείο  της Κρήτης – Πρόστιμο 3.000 ευρώ στον διοργανωτή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: