Χιόνι ή πάγος βύθισαν ακαριαία αλιευτικό στη θάλασσα του Μπάρενς: 17 νεκροί

File photo: amna_news [ΑΠΕ – ΜΠΕ]




Όλα δείχνουν πως οι τρομερά κακές καιρικές συνθήκες και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες οδήγησαν στο θάνατο 17 ανθρώπων, μελών του πληρώματος αλιευτικού σκάφους που  βυθίστηκε στη Θάλασσα του Μπάρεντς κοντά στη Novaya Zemlya, ένα απομονωμένο αρχιπέλαγος στον Αρκτικό Ωκεανό.

Ένα άλλο πλοίο που βρισκόταν κάπως κοντά κατάφερε να σώσει δύο από τα 19 μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Κλήση κινδύνου από την αλιευτικό Onega ελήφθη από τις τοπικές υπηρεσίες διάσωσης νωρίς το πρωί χθες, Δευτέρα. Στην περιοχή επικρατούσε σφοδρή βροχόπτωση και δυνατοί άνεμοι.

Λίγες λεπτομέρειες έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, εκτός από το ότι το δεύτερο σκάφος κατάφερε να σώσει  δύο από τα 19 άτομα του πληρώματος, αλλά πηγές έδωσαν μερικές πρόσθετες πληροφορίες στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες προκάλεσαν βαριά πίεση πάγου πάνω στο κύτος του Onega με αποτέλεσμα να βυθιστεί ακαριαία.  Οι θερμοκρασίες κοντά στο Novaya Zemlya είναι τόσο χαμηλές,αναφέρει το TASS, που σημαίνει ότι η βροχή μπορεί να μετατραπεί σε πάγο σε επαφή με τα αντικείμενα.

Παράλληλα το ίδιο πρακτορείο αναφέρει ότι τα δυο μέλη πληρώματος που διασώθηκαν φορούσαν αδιάβροχες στολές. Πρόκειται για δυο ναύτες, παρότι αρχικά υπήρξαν αναφορές και για τον καπετάνιο.

Το BBC απ’ την πλευρά του αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες στην περιοχή ήταν περίπου 30 υπό του μηδενός, ενώ το σκάφος βυθίστηκε από τη μεγάλη ποσότητα χιονιού που συγκεντρώθηκε επάνω του.

Ομως, σύζυγος μέλους του πληρώματος, η Alyona Bondarenko, είπε στις αρχές ότι της τηλεφώνησε ο άντρας της και της είπε ότι το πλοίο ήταν καλυμμένο με πάγο προτού καν σαλπάρει. «Γιατί ξεκίνησαν για ψάρεμα σε τέτοιες θερμοκρασίες;».

«Κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες συνθήκες για περισσότερα από 15 λεπτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών,  το σκάφος ήταν καλυμμένο με πάγο και βυθίστηκε  εξαιτίας του βάρους του.

Τα δύο μέλη του πληρώματος που διασώθηκαν παραλήφθηκαν από πλοίο της εταιρίας στην κυριολεξία πριν πεθάνουν από το κρύο.

Ο 40χρονος Vladislav Butorin και ο 30χρονος Ruslan Katyukhin σώθηκαν από τα παγωμένα νερά, με τη θερμοκρασία να έχει πέσει στους -22 βαθμούς Κελσίου.

Τρία ειδικά πλοία διάσωσης έχουν σταλεί στην περιοχή, αλλά θα χρειαστούν αρκετές ώρες για να φτάσουν στην τοποθεσία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το περιστατικό συνέβη περίπου 300 ναυτικά μίλια (556 χλμ.) από το Μούρμανσκ στη βόρεια Ρωσία, το λιμάνι του Onega. Η τράτα είναι ιδιόκτητη και ψάρευε κοντά στο αρχιπέλαγος Novaya Zemlya πριν βυθιστεί.

Το αρχιπέλαγος αποτελείται από δύο κύρια νησιά, το βόρειο νησί Sevrney και το νότιο νησί Yuzhny. Κάποτε χρησιμοποιείτο ως χώρος πυρηνικών δοκιμών.

Ο καιρός στην περιοχή είναι αρκετά κακός, γεγονός που δεν επιτρέπει την χρήση αεροσκαφών για τη διεξαγωγή έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με τη δημόσια ρωσική υπηρεσία ειδήσεων RIA Novosti.

Με πληροφορίες από TASS, Russia Today, Interfax, BBC

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

«Εμφύλιος» στην Αλβανία για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: