Αέρας μιας νέας συμφωνίας για το 2021; Η Ελλάδα και η Τουρκία “συνομιλούν” μέσω Twitter…

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Άρθρο της Rossana Miranda δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα formiche.net για το «Τι διακυβεύεται μετά την ανταλλαγή μηνυμάτων στο Twitter μεταξύ των υπουργών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αλλαγή ατμόσφαιρας στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας; Κάτι τέτοιο φαίνεται, τουλάχιστον στην πρόθεση, από την ανταλλαγή tweets μεταξύ δύο υπουργών. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε στον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu, υποστηρίζοντας ότι το επόμενο έτος θα είναι ο έτος των τριών «Α» για την Τουρκία.

Η αλληλεπίδραση, των δύο πλευρών, συνέβη αφού ο Cavusoglu έγραψε στον Δένδια για να του στείλει κάποιες φιλικές …συμβουλές. «Σταματήστε να ζητάτε βοήθεια από άλλους και να βλάπτετε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού – και απαντά ο Δένδιας: Το 2021 ας είναι η χρονιά κατά την οποία θα επιλύσουμε δίκαια τις διαφορές μας μιλώντας άμεσα, ειλικρινά και σοβαρά ».

Τι σημαίνουν όμως αυτά τα τρία “A“; Για τον Δένδια, ο στόχος θα ήταν «να εγκαταλείψουν τις απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας καθώς ζούμε τον 21ο αιώνα. Αποφύγετε τις προκλήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες », χωρίς να ξεχάσετε τις βάσεις του διεθνούς δικαίου, που θα ήταν η μόνη βάση για έναν εποικοδομητικό διάλογο για τις διαφορές μας.

Ωστόσο, υπάρχει αντίσταση από την Ευρώπη– εξήγησε ο Δένδιας στην εφημερίδα Παραπολιτικά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Nova, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με αργό ρυθμό ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, θέλει να διατηρήσει μια στάση υπομονετική.

«Πώς μπορούν να δικαιολογήσουν τη θέση τους – λέει ο Δένδιας- όταν ο κύριος πυλώνας της ευρωατλαντικής συμμαχίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία με βάση το επιχείρημα ότι η χώρα απειλεί την ασφάλεια και την ενότητα του ΝΑΤΟ; ”

Για τον Έλληνα υπουργό, αυτό που έκανε η Ουάσιγκτον με τις κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 είναι ένα ισχυρό μήνυμα, ειδικά επειδή ήρθε αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπό αυτήν την έννοια, όπως υπενθυμίζει το  Nova, η Ελλάδα έχει διαθέσει πρόσφατα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα στρατιωτικού εξοπλισμού, αυξάνοντας τους πόρους του τομέα κατά 57% για το 2019.

Η Ελλάδα, στην πραγματικότητα, έχει από καιρό διακριθεί “για να είστε ένας από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να σέβεστε τη δέσμευση να αφιερώσετε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ στην άμυνα », υπογραμμίζει η Nova.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε ότι θα υπογραφεί συμφωνία με τη Γαλλία σε λίγες μέρες για την αγορά του 18 Rafale: “Θα υπογραφεί στην Αθήνα έως το 2021”.

Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, η Γαλλία επιδιώκει να υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό του αεροπορικού στόλου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με σκοπό να υποστηρίξει την Αθήνα ενάντια στην τουρκική απειλή στην ανατολική Μεσόγειο. Το κόστος της επιχείρησης για την αγορά του Rafale θα είναι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

…Οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο μεταφράζονται σε διπλασιασμό του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Αθήνας: έως το 2021 η Ελλάδα θα διαθέτει 5,5 δισεκατομμύρια διαθέσιμα, τα οποία θα δαπανηθούν για την αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Ο άξονας με το Παρίσι επιβεβαιώνεται επίσης (για τα 18 Rafale), αν και η Ελλάδα συνεχίζει να στρέφει ένα ελπιδοφόρο βλέμμα στον Αμερικανό σύμμαχο.

Παράλληλα με τη διπλωματία, η Αθήνα απέδειξε την απόφασή της να είναι έτοιμη να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις και στον στρατιωτικό τομέα».

ΠΗΓΗ: Rossana Miranda στην ιστοσελίδα formiche.net – TurchiaGreciac’è aria di nuove intese per il 2021

Προσφορά πώλησης 4 φρεγατών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα: Τι περιλαμβάνει η αμερικανική πρόταση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: