Zημιά 4 ημερών μέσα σε 12 ώρες: Η εκθετική αύξηση του ιού που οδήγησε την κυβέρνηση στο lockdown

File photo: Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 651.378. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Δύο βασικά στοιχεία οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην επαναφορά του lockdown σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι η ταχύτητα εξάπλωσης του κορωναϊού τα τελευταία 24ωρα, δηλαδή, ο χρόνος για την αύξηση του Rt.

Η «επιθετική» μορφή μεταδοτικότητας έχει τη μορφή «έκρηξης» μέσα σε ώρες και όχι ενός μοντέλου γεωμετρικής προόδου σε βάθος χρόνου.

Σε σύγκριση με το πρώτο κύμα έχει αύξηση 400% για την Ελλάδα και 500 έως 600% για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμανε γενικός συναγερμός σε όλη την Ευρώπη και για αυτό νωρίτερα την Τετάρτη προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας.

Μέσα σε 12 ώρες, όπως σημειώνει το Εθνος, έγινε ζημιά που στο πρώτο κύμα θα χρειάζονταν 3 έως 4 ημέρες. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση έφερε τα πάνω κάτω και όπως όλα δείχνουν θα μεσολαβήσουν λιγότερο από 24 ώρες από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού μέχρι την επιβολή της καραντίνας.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων εκτιμά πως δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την επιβεβαίωση και των πιο απαισιόδοξων μοντέλων που αναφέρουν έως και 3.000 κρούσματα μέχρι 8 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ

Με πληροφορίες από Εθνος

Βροχερός ο καιρός την Πέμπτη, μικρή πτώση της θερμοκρασίας και 8άρια στο Αιγαίο [χάρτης]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: