Βροχή πέφτουν τα πρόστιμα για παραβάσεις μέτρων Covid-19: 18.000 ευρώ σε λαϊκή αγορά, 442 για μετακίνηση, 1.249 για μάσκα

Καταναλωτές σε λαϊκή αγορά στην Κόρινθο, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Σαρωτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν στις λαϊκές αγορές, πρώτη μέρα εφαρμογής του καθεστώτος ολικού lockdown που ισχύει από σήμερα στην Ελλάδα, για την τήρηση των μέτρων με τα πρώτα πρόστιμα να επιβάλλονται σε λαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από το πρωί οι έλεγχοι εντείνονται σε ολόκληρη τη χώρα για την τήρηση των περιορισμών και την επιβολή προστίμων σε όσους παρατυπούν.

Το πρωί του Σαββάτου ελεγκτές της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς προέβησαν σε έλεγχο της λαϊκής αγοράς στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης στην Αττική, ενώ σύμφωνα με πάντα με πληροφορίες από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν παραβάσεις για τη μη τήρηση των αποστάσεων και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 ευρώ.

Επιπλέον σε 12 πωλητές επιβλήθηκε αναστολή δραστηριότητας για οποιαδήποτε συμμετοχή σε λαϊκή αγορά της χώρας για 180 ημέρες και ανεστάλη η λειτουργία της εν λόγω αγοράς για 7 μέρες. Ελέγχθηκαν επίσης τρεις ακόμα λαϊκές αγορές στο λεκανοπέδιο Αττικής και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων, λειτουργία παράλληλων αγορών και με απόσταση πάγκων 5 μέτρων. Επίσης όπως έχει ανακοινωθεί, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι Υπεραγορές τροφίμων καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.

Ωστόσο και παρά τα περιοριστικά μέτρα δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που σε λαϊκές αγορές που έγιναν σήμερα στο σύνολο της χώρας παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού. Παράλληλα, επί ποδός βρίσκεται από σήμερα Σάββατο η Ελληνική Αστυνομία, η οποία είναι ο φορέας που θα κληθεί να επιτηρήσει, σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλο οργανισμό του Δημοσίου, την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωναϊού. Στην Αττική σε εγρήγορση έχουν τεθεί σχεδόν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες, ενώ έπειτα από σειρά συσκέψεων έχει εκπονηθεί σχέδιο για τη διενέργεια ελέγχους σε όλες τις περιοχές της πρωτεύουσας.

Μάλιστα, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, εξέδωσε χθες Παρασκευή διαταγή με την οποία «κόβονται» οι άδειες των αστυνομικών, με στόχο να είναι διαθέσιμος ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ενστόλων στο δρόμο. Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. είναι όμοιος με εκείνον που είχε εφαρμοστεί στο lockdown του περασμένου Μαρτίου, με τη διαφορά ότι το ύψος των προστίμων αυτή τη φορά έχει διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα όσοι παραβιάζουν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 300 ευρώ και όχι 150 ευρώ, όπως ήταν το Μάρτιο. Το πρόστιμο ύψους 300 ευρώ δεν αφορά μόνο στην παραβίαση των μέτρων για τις μετακινήσεις αλλά και στη χρήση μάσκας.

Από νωρίς σήμερα Σάββατο αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Σταματούν τους οδηγούς και ελέγχουν είτε τα κινητά τους τηλέφωνα για τα σχετικά sms μετακίνησης είτε τα έγγραφα μετακίνησης.

Όπως λένε αστυνομικές πηγές, η εμπειρία του περασμένου Μαρτίου αναμένεται να βοηθήσει τους αστυνομικούς που γνωρίζουν πια καλύτερα τη διαδικασία. Στόχος των Αρχών είναι να διενεργούνται καθημερινά τουλάχιστον 40.000-50.000 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι η εμπειρία του περασμένου Μαρτίου έδειξε ότι το lockdown φέρνει, όπως είναι φυσικό, μείωση της εγκληματικότητας, με αποτέλεσμα το αρχηγείο της Αστυνομίας να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό του Σώματος στο μέτωπο του κορωναϊού.

Έλεγχοι θα γίνονται και στους πεζούς, ιδιαίτερα σε σημεία που χαρακτηρίζονται πολυσύχναστα. Παράλληλα, μόνιμη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει στις εξόδους (στους σταθμούς διοδίων) όλων των πόλεων, προκειμένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Τέσσερις συλλήψεις, 28 παραβάσεις για λειτουργία καταστημάτων, 442 για μετακίνηση και 1.249 για μη χρήση μάσκας

Τέσσερις συλλήψεις και συνολικά 28 παραβάσεις για λειτουργία καταστημάτων, 442 για μετακίνηση και 1.249 για μη χρήση μάσκας, είναι ο απολογισμός των 47.595 ελέγχων που πραγματοποίησε η ΕΛΑΣ, χθες, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ:

Συνελήφθησαν 4 άτομα και βεβαιώθηκαν 20 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε 5 καταστήματα, από τα οποία 2 στα Ιόνια Νησιά και από 1 σε Δυτική Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο και Θεσσαλία. Παράλληλα, βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 8 καταστήματα για λειτουργία πέρα του ωραρίου με επιβολή προστίμου και αναστολής λειτουργίας, από τις οποίες 3 στο Βόρειο Αιγαίο και από 1 σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Ιόνια Νησιά.

Επίσης, βεβαιώθηκαν 442 παραβάσεις για μετακίνησης σε απαγορευμένες ώρες και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ, ως εξής: 147 στη Θεσσαλονίκη, 94 στην Αττική, 48 στην Κεντρική Μακεδονία, 24 στη Θεσσαλία, 22 στη Δυτική Ελλάδα, 21 στην Κρήτη, 20 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 17 στη Δυτική Μακεδονία, 14 στην Πελοπόννησο, 12 στα Ιόνια Νησιά, 11 στη Στερεά Ελλάδα, 9 στην Ήπειρο και 3 στο Βόρειο Αιγαίο.

Για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης βεβαιώθηκαν 1.249 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ, ως εξής: 278 στην Αττική, 171 στη Στερεά Ελλάδα, 117 στο Βόρειο Αιγαίο, 102 στην Κεντρική Μακεδονία, 92 στη Θεσσαλονίκη, 81 στη Δυτική Ελλάδα, 75 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 60 στην Κρήτη, 59 στη Θεσσαλία, 54 στην Πελοπόννησο, 54 στα Ιόνια Νησιά, 39 στη Δυτική Μακεδονία, 35 στην Ήπειρο και 32 στο Νότιο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δ.Κ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Lockdown: Έλεγχοι παντού από την ΕΛ.ΑΣ. – «Τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: