Τρέμουν κατάρρευση: Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης επιστρέφει «με τρόμο» στο lockdown…

Ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιπ, με μάσκα, επισκέφθηκε γηροκομείο στην πόλη Ναμούρ. EPA, Alain Rolland / ImageBuzz / POOL




Ανάλυση δημοσιεύεται στο περιοδικό The Economist σχετικά με τα λάθη της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και το τι θα πρέπει να ακολουθήσει στη συνέχεια.

Παρά την όποια προετοιμασία για αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια, σημειώνεται, ο ρυθμός διασποράς του κορωνοϊού είναι τόσο σημαντικός ώστε οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τρέμουν την κατάρρευση των συστημάτων υγείας τους και αντιμετωπίζουν ως μονόδρομο, για την ανάσχεση της διασποράς, την επιβολή νέων lockdown.

Η σημαντικότερη διαφορά είναι η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων, αλλά και η έλευση του χειμώνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται σχετικά με τη μεταφορά της δραστηριότητας σε εσωτερικούς χώρους και την ψυχολογική επιβάρυνση του εγκλεισμού.  Εκτιμάται, ωστόσο, πως τα lockdown δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις να κερδίσουν χρόνο, σε σύγκριση με το πρώτο κύμα lockdown. Τότε, ο κόσμος δεν ήταν τόσο κουρασμένος από τους περιορισμούς οι οποίοι ήταν και ισχυρότεροι.

Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις καλούνται να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το χρόνο που θα καταφέρουν να κερδίσουν.

Σε αντίθεση με πολλά ασιατικά κράτη, συμπληρώνει ο αρθρογράφος, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ήταν πρόθυμες να επιβάλλουν τα απαραίτητα μέτρα για την «πραγματική εξάλειψη» του ιού. Πίστεψαν ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα τα ανεχτούν.

Αντιθέτως, πρότειναν μια στρατηγική ελαφρών τροποποιήσεων στην καθημερινή συμπεριφορά ώστε να διατηρηθεί χαμηλός ο ρυθμός διασποράς και να μην επιβαρυνθούν ανεπανόρθωτα τα συστήματα υγείας. Αυτή η στρατηγική περιορισμού αποδείχτηκε, δυστυχώς, πολύ εύθραυστη.

Ωστόσο, αποτελεί τη μόνη στρατηγική που θεωρείται βιώσιμη από τα ευρωπαϊκά κράτη. Επιπλέον, σχολιάζει ο αρθρογράφος,  οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του ευρωπαϊκού κοινού και, κατ’ επέκταση, τη συνεργασία του. Το μήνυμα για αποφυγή των κλειστών χώρων, των πολυπληθών χώρων και των στενών επαφών σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας -όπως συνέβη με εξαιρετικά αποτελέσματα στην Ασία- δεν επικοινωνήθηκε αποτελεσματικά και με σαφήνεια στους Ευρωπαίους.

Αντιθέτως, η συνέχιση της λειτουργίας των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων, η συγκέντρωση οπαδών ποδοσφαίρου σε στάδια (ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη), και οι διακοπές συνεισέφεραν στη διασπορά. Πολλές από τις ευρωπαϊκές αλυσίδες μετάδοσης του ιού που χαρτογραφήθηκαν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο προέρχονται από τα χειμερινά θέρετρα των Άλπεων, σημειώνεται.

Πέραν αυτών, η Ευρώπη δεν ακολούθησε με αυστηρότητα τα μέτρα καραντίνας για τους ταξιδιώτες ενώ και το σύστημα ιχνηλάτησης δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο απαιτείται για την ανάσχεση της διασποράς.

Όταν λήξουν τα σημερινά lockdown, καταλήγει το άρθρο, επιβάλλεται η καλύτερη εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής μέσω νέων εργαλείων: φθηνότερα και ταχύτερα τεστ, τεστ αντισωμάτων και άλλες θεραπείες που αν δοθούν έγκαιρα, μειώνουν τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου, καθώς και καλύτερα συστήματα ιχνηλάτησης.

Αν κατά τη διάρκεια του lockdown υπάρξουν και καλά νέα για τις δοκιμές εμβολίων, τότε το ηθικό του πληθυσμού θα τονωθεί. Αν ο κόσμος βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, θα είναι πιο πρόθυμος να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς.

ΠΗΓΗ: The Economist, The second wave of covid-19 has sent much of Europe back into lockdown

Τη διάλυση των φασιστικών Γκρίζων Λύκων και στη Γερμανία ζητούν κόμματα της αντιπολίτευσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: