Τα όνειρα του Ερντογάν να καταστήσει την Τουρκία μεγάλη δύναμη καταστρέφουν τη χώρα του…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΥ ΓΚΟΥΜΑ




Θα μπορούσε να είναι τηλεοπτική εκπομπή μυθοπλασίας: Ο γαμπρός του Προέδρου παραιτείται από Υπουργός Οικονομικών αφότου ο πεθερός του διόρισε παρά τη θέλησή του τον σύμβουλό του νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας. 

Λίγο πριν μοίρασε κυριολεκτικά χτυπήματα στο νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας. Οι πολίτες πληροφορήθηκαν την παραίτηση αρχικά μόνο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ο γαμπρός την ανακοίνωσε μέσω του Instagram.

Το άρθρο γνώμης του Alexander Kriwoluzky, επικεφαλής του Τμήματος Μακροοικονομίας στη δεξαμενή σκέψης Γερμανικό Ινστιτούτο για την Οικονομική Έρευνα (DIW), στην εφημερίδα TAGESSPIEGEL αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Τίτλος: «Τα όνειρα του Erdogan να καταστήσει τη χώρα του μεγάλη δύναμη καταστρέφουν την Τουρκία»

Υπότιτλος: «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αποσπούν την προσοχή από τα οικονομικά προβλήματα -και αποτελούν βάρος για την ευημερία της Τουρκίας»

Αυτό που ακούγεται σαν ένα φανταστικό πολιτικό και οικογενειακό δράμα έλαβε λίγο-πολύ χώρα στην Τουρκία. Τους ρόλους υποδύθηκαν ο Berat Albayrak ως Υπουργός Οικονομικών, ο πεθερός του Recep Tayyip Erdogan ως Πρόεδρος της χώρας και ο νεοδιορισμένος Κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Naci Agbal. Αλλά τι υποκρύπτεται και τι σημαίνει αυτή η οικογενειακή οπερέτα για τη χώρα και την οικονομία της;

Η τουρκική Λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση: Έχει χάσει την αγοραστική της δύναμη τόσο στην χώρα όσο και παγκοσμίως -έναντι του Ευρώ έχει απολέσει 18% μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες. Ακόμη και ένα πρόγραμμα αγορών της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο χρησιμοποίησε τα αποθέματά του σε Δολάρια για να χρηματοδοτήσει κινήσεις στήριξης του νομίσματος στις διεθνείς χρηματαγορές, δεν ήταν σε θέση να σταματήσει την πτώση της Λίρας.

Υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι για αυτό από μια οικογενειακή διαμάχη. Από τη μία πλευρά είναι η έλλειψη ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, η οποία δεν έχει θέσει τα επιτόκια αρκετά υψηλά προκειμένου να εμποδίσει την πτώση των εγχώριων τιμών. Αντ’ αυτού, υποχώρησε στην πίεση του Υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου και διατήρησε τα επιτόκια χαμηλά.

Η πρώτη επίσημη ενέργεια του νέου επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας ήταν η απότομη αύξηση του βασικού επιτοκίου. Πολλοί παρατηρητές ήλπιζαν σε μία τέτοια κίνηση, η οποία είχε ως συνέπεια τη μικρή αύξηση της αξίας της Λίρας. Αλλά ακόμη και τα αυξανόμενα επιτόκια δεν θα αρκέσουν για τη στήριξη του νομίσματος σε βάθος χρόνου.

Εκτός από την έλλειψη ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας, η δημοσιονομική πολιτική   της κυβέρνησης που προκαλεί μεγάλα ελλείμματα είναι ο λόγος για την πτώση της αξίας της Λίρας. Όπως συμβαίνει με οποιονδήποτε οφειλέτη, το χρέος αξίζει όσο και το πιστωτικό υπόλοιπο που το καλύπτει. Όταν ίσχυε ο κανόνας του χρυσού, ήταν ο χρυσός που έπρεπε να κατέχει η κεντρική τράπεζα. Σήμερα, εκτός από ορισμένα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος, είναι κυρίως το δημόσιο χρέος.

Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που τα κρατικά ομόλογα χάνουν αξία, χάνει την αξία του και το νόμισμα. Τα σταθερά δημόσια οικονομικά οδηγούν σε σταθερή αξία του δημοσίου χρέους και συνεπώς σε σταθερό νόμισμα.  Το ίδιο όμως ισχύει από την ανάποδη για τα ασταθή δημόσια οικονομικά.

Έτσι, το κλειδί για μια σταθερή Λίρα βρίσκεται στη δημοσιονομική πολιτική -ακόμη όμως και με έναν νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας λίγα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν. Η πιθανή αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα θα οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για το Υπουργείο Οικονομικών.

Εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί τώρα να πληρώσει περισσότερους τόκους για το χρέος της, το έλλειμμα θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ο νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας πιθανότατα θα αντιμετωπίσει σύντομα ακόμη και την απαίτηση του Προέδρου να ανακαλέσει την αύξηση των επιτοκίων, καθώς η κυβέρνηση δεν θα θέλει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα περιορίζοντας τις δαπάνες.

Το έλλειμμα οφείλεται κυρίως στις υψηλές δαπάνες για τον τουρκικό στρατό. Από τη Λιβύη και τη Συρία έως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δεν υπάρχει σχεδόν καμία σύγκρουση στην οποία η Τουρκία του Erdogan να μην διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο.

Αυτό κοστίζει σε χρήμα που δεν τα διαθέτει το τουρκικό κράτος. Ούτε η οικογενειακή διαμάχη, ούτε ο παραιτηθείς Υπουργός Οικονομικών ή ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας φταίνε για την κατάρρευση του νομίσματος, αλλά μόνο για την ακριβή μεγαλομανιακή πολιτική της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Erdogan θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της οικονομικής ευημερίας της χώρας και των σχεδίων να καταστήσει τη χώρα του μεγάλη δύναμη. Και τα δύο μαζί δεν θα λειτουργήσουν, ακόμα κι αν οι στρατιωτικές περιπέτειες αποσπούν πολύ καλά την προσοχή από τις οικονομικές δυσκολίες.

ΠΗΓΗ: TAGESSPIEGEL

Αποκάλυψη: Πως δρα η τουρκική ΜΙΤ στην Ευρώπη, πως χρησιμοποιεί τους Τούρκους μετανάστες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: