Σε απόγνωση κυβέρνηση και ειδικοί για Θεσσαλονίκη: Έρχεται καθολική απαγόρευση – Το 32% δεν είναι η κορύφωση

Ο Μάνθος Βαλσαμίδης κάνει προπόνηση σε τοίχο αναρρίχησης που έχει κατασκευάσει στο σαλόνι του σπιτιού του για να αθλείται στην περίοδο της καραντίνας λόγω του Covid19, Θεσσαλονίκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στην επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων για τη ραγδαία διασπορά του κορωναϊού στη Θεσσαλονίκη, και πλέον πέφτουν στο τραπέζι σκέψεις για νέα μέτρα.

Μετά την υπαγωγή της πόλης σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης τρίτου επιπέδου από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια προ των πυλών φαίνεται πως είναι μια νέα δέσμη μέτρων στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός συσκέπτεται συνεχώς με τις υγειονομικές αρχές της πόλης, ενώ το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης επισκέπτεται σήμερα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδης, συντονίζοντας τους σαρωτικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Η κορύφωση δεν ήρθε ακόμη στη Θεσσαλονίκη ομολογούν οι ειδικοί που δεν αποκλείουν πλέον και την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στο μεταξύ, μετά τη χθεσινή αποκάλυψη (Τρίτη, 10/11) ότι το 32% των κατοίκων της Θεσσαλονίκης είναι θετικοί στον covid-19, οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβησαν στην πόλη για να εκτιμήσουν επί τόπου την κατάσταση.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ανοίγουν στη βόρεια Ελλάδα ακόμη 50 μονάδες ΜΕΘ για τους πάσχοντες από τον κορωναϊό, από τις οποίες οι 27 θα είναι στη Θεσσαλονίκη.

Όμως επειδή οι κλίνες ΜΕΘ δεν είναι η λύση για την εξάπλωση της πανδημίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης από τη δική του πλευρά απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να αποφεύγουν Ο υπουργός επισκέφθηκε τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης, όπου συμμετείχε σε συσκέψεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για τη συνδρομή της Αστυνομίας στον αγώνα κατά της πανδημίας.

«Η Θεσσαλονίκη περνάει δύσκολα και η Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε: «Μην εξαντλείτε την πόλη και την προστασία όλων για μετακινήσεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο, κάνω έκκληση γι’ αυτό. Το εμβόλιο έρχεται σε λίγους μήνες. Χρειάζεται ν’ αντέξουμε, πρέπει ν’ αντέξουμε ακόμη λίγους μήνες χωρίς άλλες απώλειες. Πλησιάζουμε το τέλος αυτού του εφιάλτη. Υπομονή και προσπάθεια για να γυρίσουμε σελίδα όλοι μαζί».

Όπως τόνισε ο υπουργός, στις συναντήσεις που είχε με ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από όλη τη Βόρεια Ελλάδα έδωσε οδηγίες να υπάρξει εντατικοποίηση της εφαρμογής και εποπτείας των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωναϊού.

Η κορύφωση δεν ήρθε ακόμη

Ο δείκτης μεταδοτικότητας, το γνωστό R, στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα στο 1,8, ποσοστό πολύ υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ η τεράστια άνοδος των κρουσμάτων παρά την καραντίνα φαίνεται και από το ποσοστό των θετικών πολιτών επί των τεστ που διενεργούνται καθημερινά.

Πριν από δύο εβδομάδες ο δείκτης θετικότητας επί των διενεργημένων τεστς βρισκόταν στο 5%, στην αρχή της καραντίνας στη Θεσσαλονίκη έφτανε το 11% και παρά τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού σήμερα νοσεί το 32% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε τεστ.

Τα παραπάνω επισημαίνει μιλώντας στο ethnos.gr ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, γνωστός για τα μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς που εφαρμόζει για τον κορονοϊό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι μεγαλύτερη από αυτήν που πρέπει για περιβάλλον καραντίνας, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω διασπορά της νόσου.

«Αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 60.000 ενεργά κρούσματα, όταν πριν από περίπου μία εβδομάδα ο αριθμός τους έφτανε τις 40.000. Ο δείκτης θετικότητας μεταξύ των πολιτών που υποβλήθηκαν σε τεστ φτάνει σήμερα στο 32%, όταν πριν μία εβδομάδα βρισκόταν στο 11% και πριν από δύο εβδομάδες στο 5%. Δηλαδή, ένας στους τρεις πολίτες που υποβλήθηκαν σε τεστ, εντοπίστηκαν θετικοί. Τα τεστ γίνονται στοχευμένα και όχι τυχαία, σε ανθρώπους που παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα, έστω και ελαφρύ. Γι’ αυτό τα θετικά κρούσματα είναι σήμερα 60.000 με βάση τους υπολογισμούς μας και όχι 320.000, όπως θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς για μία πόλη πληθυσμού ενός εκατομμυρίου κατοίκων», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

  • Κατά τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και με βάση τους μαθηματικούς υπολογισμούς, στη Θεσσαλονίκη η κορύφωση αυτού του δεύτερου κύματος της επιδημίας αναμένεται να φτάσει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Στη συνέχεια θα παρατηρηθεί μία σταθεροποίηση, ενώ από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

«Αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, διότι με βάση αυτό βγαίνουν οι υπολογισμοί μας. Ωστόσο, δυστυχώς, βλέπω ότι στους δρόμους της πόλης υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση από αυτήν που πρέπει», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Κατά τον ίδιο και παρά τον πολύ αυξημένο αριθμό κρουσμάτων η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ μακριά από οποιοδήποτε σενάριο ανοσίας της αγέλης, αφού για ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε να υπάρχουν στην πόλη από 500.000 έως 570.000 ενεργά κρούσματα.

HJ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ethnos.gr

Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης σε άμεσο κίνδυνο: Παραδοχή ότι μολύνθηκε με τον ιό το 32% του πληθυσμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: