Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για Θεσσαλονίκη: Προειδοποίηση για 3.000 κρούσματα ημερησίως στην Ελλάδα

File photo: Σε όλες τις εκκλησίες αναγνώστηκε η εγκύκλιος σχετικά με τις απορίες των πιστών για τα εμβόλια. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Εννέα θανάτους και 1678 νέα κρούσματα κορωνοϊου ανακοίνωσαν χθες οι ελληνικές αρχές.

Από τα νέα κρούσματα τα 91 συνδέονται με συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 40929, εκ των οποίων το 55, 1% άνδρες.

ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης μίλησε στο Open TV και μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση με τον ιό. Παράλληλα πρόσθεσε πως μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τις 3.000 κρούσματα ημερησίως, αλλά και πως υπάρχει περίπτωση τα ελληνικά νοσοκομεία να «επιλέγουν» αρρώστους.

Παράλληλα, 4137 (10,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13493 (33,0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 140 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 37 (26,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93,6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 635 θανάτους συνολικά στη χώρα. 241 (38,0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού θέτει σε εφαρμογή η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι προχθες, Σάββατο 31 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη ανιχνεύθηκαν 839 κρούσματα από τα συνολικά 2.065 σε όλη τη χώρα, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας, όπου θα επισκεφθεί διαδοχικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς».

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, η ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 17:00 απόγευμα.

Πάντως, αρνητικό ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο κατέγραψε η Θεσσαλονίκη όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού. Είναι ενδεικτικό ότι το απόγευμα της Κυριακής εντοπίστηκαν 449 κρούσματα, ενώ το Σάββατο καταγράφηκαν 839.

Την ώρα λοιπόν που ο συνολικός αριθμός μέσα σε δύο μέρες ξεπερνάει τα 1.000 κρούσματα όλα δείχνουν ότι η Θεσσαλονίκη κινείται στο δρόμο του lockdown με σκοπό να περιοριστεί περαιτέρω η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ωστόσο το μεγαλύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί τόσο με τις ΜΕΘ όσο και με το κατά πόσο θα αντέξει το Σύστημα Υγείας. Παράλληλα και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι «στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά».

  • ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΚ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

Την ώρα που τόσο ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού, όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία «τρομάζει», η χώρα από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου μπαίνει σε νέο καθεστώς μέτρων με σκοπό την περαιτέρω αποφυγή της διασποράς του ιού.

Μάλιστα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των 1.678 κρουσμάτων κορονοϊού, το τελευταίο 24ωρο, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης μίλησε στο Open TV και μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση με τον ιό. Παράλληλα πρόσθεσε πως μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τις 3.000 κρούσματα ημερησίως, αλλά και πως υπάρχει περίπτωση τα ελληνικά νοσοκομεία να «επιλέγουν» αρρώστους.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς δεν υπάρχει ούτε πανάκια ούτε κάποιος μαγικός τρόπος με τον οποίο σε μικρό χρονικό διάστημα θα μειώσουμε τα κρούσματα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κινούνται στο σωστό πλαίσιο και κάνουν δύο πράγματα. Πρώτον εντείνουν την προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και του ελέγχου της μετάδοσης του κορονοϊού στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Δεύτερον με τη χρήση μάσκας παντού αλλά και με την απαγόρευση κυκλοφορίας προστατεύουν τις περιοχές όπου η κατάσταση είναι καλή», ανέφερε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «μπορούμε να πάμε και σε μέτρα όπως να τους βάλουμε όλους μέσα στα σπίτια τους. Προφανώς υπάρχει πιθανότητα κάποιοι που είναι θετικοί στον κορονοϊό να φύγουν και να πάνε σε μια άλλη περιοχή και να χειροτερέψει η κατάσταση.

Όμως αυτό δεν αλλάζει την επιδημιολογική εικόνα. Αντίθετα αυτό που την αλλάζει είναι να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση του ιού σε αυτές τις περιοχές. Το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και το γεγονός ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία σε ένα μεγάλο ποσοστό προστατεύει ακόμα και τη μετάδοση των θετικών κρουσμάτων. Όσο πιο πολύπλοκα γίνονται τα μέτρα τόσο δύσκολη είναι η συμμόρφωση και η εφαρμογή».

Αναφορικά με τον συνωστισμό που παρατηρείται στα Μέσα Μεταφοράς υποστήριξε ότι «αυτά τα φαινόμενα είναι ανησυχητικά. Θα ήταν καλύτερα εάν μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα δρομολόγια στα λεωφορεία, ή οι άνθρωποι να βρουν διαφορετικό τρόπο μετακίνησης. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω τις υποδομές. Ο καθένας θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Εάν αυξηθεί η τηλεργασία πιστεύω ότι θα μειωθούν τέτοια φαινόμενα».

Σχετικά με τον διπλασιασμό των κρουσμάτων ο καθηγητής Γενετικής τόνισε ότι «σίγουρα έχουμε άλλη μία εβδομάδα αυξήσεων στο ρυθμό που είχαμε μέχρι τώρα. Τα προηγούμενα μέτρα θα αφήσουν ένα αποτύπωμα αλλά όχι όσο τα καινούργια. Μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο μπορεί τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 3.000. Η συγκεκριμένη πορεία είναι φυσιολογική».

Ακόμη επεσήμανε ότι «οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Υπάρχει περίπτωση κάποιοι άνθρωποι να μην έχουν την κάλυψη της εντατικής θεραπείας. Κυρίως θα είναι άνθρωποι που έχουν μικρή πιθανότητα να επωφεληθούν από αυτή. Αυτό μπορεί να χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και μέχρι να πιάσουν τα μέτρα», κατέληξε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Από την άλλη πλευρά ο καταιγισμός κρουσμάτων κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα έχει προκαλέσει ασφυξία στα νοσοκομεία. Οι κλίνες τόσο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όσο και στις κλινικές κορονοϊού της Θεσσαλονίκης γεμίζουν, ενώ και στα Ιωάννινα η κατάσταση είναι δραματική.

Μάλιστα στα Ιωάννινα το απόγευμα του Σαββάτου σήμανε συναγερμός καθώς επιβεβαιώθηκε συρροή κρουσμάτων κορονοϊού σε ιδιωτικό Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Ιωαννίνων. Στις αρχές της εβδομάδας και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε επιβεβαιωθεί κρούσμα μεταξύ του προσωπικού στον συγκεκριμένο Οίκο Ευγηρίας. Ακολούθησε έλεγχος των ηλικιωμένων και όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, πάνω από 20 έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Ορισμένοι μεταφέρθηκαν στις Μονάδες Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Ιωαννίνων, οι οποίες είναι πλέον υπερπλήρεις και για τους υπόλοιπους εξετάζεται η διακομιδή σε νοσοκομείο εκτός Ηπείρου, πιθανότατα στην Πάτρα. Την ίδια ώρα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης νοσηλεύονται συνολικά 53 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ συνολικά υπάρχουν 55 κρεβάτια, με τις δύο κλίνες να είναι «κλεισμένες» για σοβαρά περιστατικά.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δύο από τα κρούσματα στο γηροκομείο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Άρτας, ένα στις Φιλιάτες και ένα στην Πρέβεζα, ενώ συνεχίζονται οι διακομιδές από το Πανεπιστημιακό. Για όλη την Ηπειρο υπάρχουν συνολικά οκτώ κλίνες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό και οι πέντε είναι καλυμμένες.

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα

Από τα 1.678 επιπλέον νέα κρούσματα, τα 1.653 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 91 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

– 25 εισαγόμενα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 300 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 449 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 32 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 90 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 48 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

– 59 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 59 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 42 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

– 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης,εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

– 31 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 40 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 112 κρούσματα στη Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 54 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 30 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές

Τέλος, 58 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδος ζητούν διευκρινίσεις για τη λειτουργία των δικαστηρίων και τάσσονται κατά της αναστολής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: