ΠΟΥ: Η ελονοσία θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους στην υποσαχάρια Αφρική απ’ ό,τι o κορωναϊός

File Photo H ελονοσία είναι μία ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Το συγκεκριμένο είναι ένα Aedes aegypti το οποίο μεταδίδει τον ιό Zika. EPA/LEONARDO MUNOZ μέσω ΚΥΠΕ




Οι θάνατοι από ελονοσία φέτος στα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής θα ξεπεράσουν τους θανάτους  από τον κορωναϊό  εξαιτίας  της πανδημίας  η οποία δημιουργεί υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας. Αυτό ανακοίνωσε  σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Είναι πολύ πιθανό η πλεονάζουσα θνητότητα της ελονοσίας να είναι υψηλότερη από τη θνητότητα της COVID-19 καθεαυτού», εξήγησε ο Πέδρο Αλόνσο, διευθυντής του προγράμματος του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και τόνισε ότι «Οι περισσότεροι» από τους ασθενείς που θα πεθάνουν είναι «μικρά παιδιά».

«Η εκτίμησή μας είναι ότι ανάλογα με τον βαθμό δυσχερειών και ελλείψεων στις υπηρεσίες υγείας (…) οι πλεονάζοντες θάνατοι εξαιτίας της ελονοσίας μπορεί να κυμανθούν από τους 20.000 ως τους 100.000 στην υποσαχάρια Αφρική», είπε.

Πάνω από 409.000 άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο — οι περισσότεροι βρέφη και μικρά παιδιά στις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου — πέθαναν το 2019 εξαιτίας της ασθένειας, η οποία μεταδίδεται από τα κουνούπια, ανέφερε ο Οργανισμός σε έκθεσή του για τη διεθνή προσπάθεια εξάλειψης της ελονοσίας. Φέτος, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται ότι θα είναι υψηλότερος, εξαιτίας όμως της πανδημίας του νέου κορωναϊού.

Εξαιτίας της μετάδοσής της από τα κουνούπια σε πολλές περιοχές του κόσμου, ο μισός πληθυσμός της υφηλίου κινδυνεύει να προσβληθεί. Η ελονοσία συνεχίζει να σκοτώνει ένα παιδί κάθε δύο λεπτά. Παρ’ όλ’ αυτά, η έμφαση όσον αφορά τη χρηματοδότηση δίνεται αλλού, γεγονός που καθιστά θανάτους παιδιών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πιθανότερους.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γενεύη, Ελβετία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

«Αντιπαραγωγικός» ο προαιρετικός εμβολιασμός – «Μόνη λύση ο υποχρεωτικός», λέει αυστριακή πολιτικός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: