Ο Μπάιντεν παίρνει κεφάλι κι ο Τραμπ τουιτάρει πανικόβλητος ότι του κλέβουν τη νίκη

Οι υποστηρικτές τόσο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσο και του προεδρικού υποψηφίου Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνονται έξω από το Αμφιθέατρο Lakewood, όπου ο Μπάιντεν πραγματοποίησε μια καμπάνια στην Ατλάντα, Τζόρτζια, ΗΠΑ, στις 27 Οκτωβρίου 2020. EPA/ERIK S. LESSER




Κάθε ώρα που περνά, στις κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν τον τελικό νικητή για τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει έδαφος.

Οι επιστολικές ψήφοι που προσμετρώνται στο εκλογικό αποτέλεσμα φέρνουν ανατροπές.

Την ίδια ώρα ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα αμφισβήτησης με συνεχή tweet που αμφισβητούν τη διαδικασία. Είναι η συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε ώρες πριν όταν ανακοίνωσε ότι νίκησε και ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση μερικών εκατομμυρίων επιστολικών ψήφων καθώς προφανώς γνώριζε ότι το τελικό αποτέλεσμα ενδεχομένως να του στερούσε την επανεκλογή.

Παράλληλα, ξεκίνησαν μετά τις 9μμ ώρα Ελλάδας τα αιτήματα επανακαταμέτρησεις από το επιτελείο Τραμπ. Επισήμως ζητήθηκε επανακαταμέτρηση για το Ουϊσκόνσιν ενώ ζητήθηκε τερματισμός καταμέτρησης στο Μίσιγκαν.

Από τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας που είχε διαφανεί καθαρά η μεταστροφή, στις 7 μ.μ. η τάση είχε ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο υπέρ του Τζο Μπάιντεν. Στις 9.30 η σχεδόν βέβαιη επικράτηση Μπάιντεν στο Ουϊσκόνσιν έφερε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να έχει συγκεντρώσει 237 απ’ τους 270 Εκλέκοτρες που απαιτούνται για την νίκη, έναντι 214 για τον Τραμπ.

  • Στο Μίσιγκαν μια κρίσιμη πολιτεία που δίνει 16 εκλέκτορες από τις 4 ώρα Ελλάδας ο Τζο Μπάιντεν είχε ήδη περάσει μπροστά. Μέσα σε δύο ώρες και ενώ βρισκόταν τουλάχιστον δύο μονάδες πίσω, ο Μπάιντεν υπερκάλυψε τη διαφορά από τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναντλ Τραμπ. Στο 94% των ψηφοδελτίων γύρω στις 9:30 το βράδυ προγείτο προηγείτο με 49,5% έναντι 48,8% του Ντόναλντ Τραμπ. 

Στις άλλες αμφίρροπες και κρίσιμες πολιτείες η κατάσταση στις 9:30 το βράδυ ώρα Ελλάδας διαμορφωνόταν ως εξής:

  • Στην Πενσυλβάνια (20 εκλέκτορες) η διαφορά έπεσε στο 8% από 13% που ήταν μερικές ώρες πριν και με καταμετρημένο το 80% των ψήφων.
  • Στη Τζόρτζια (16 εκλέκτορες) στο 93% των ψηφοδελτίων η ψαλίδα έκλεισε στο 1,8% από 2% που ήταν στο 92% των ψηφοδελτίων. Ο Τραμπ προηγείται πλέον με μόλις 87.000 ψήφους από 100.000, τρεις ώρες πριν.
  • Στη Νεβάδα στο 86% των ψηφοδελτίων ο Μπάιντεν προηγείται με 8.000 ψήφους, 49,3% έναντι 48,7%. Η πολιτεία δίνει 6 εκλέκτορες. Το αποτέλεσμα δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες ώρες.
  • Στην Αριζόνα στο 86% των ψηφοδελτίων ο Μπάιντεν προηγείται με 93.000 ψήφους, 51% έναντι 47,6%. Η πολιτεία δίνει 11 εκλέκτορες.
  • Στο Ουινσκόνσιν, στην αγροτική Πολιτεία, την οποία κέρδισε ο Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια στiw 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας στο 99% των ψηφοδελτίων ο Μπάιντεν προηγείτο με ποσοστό 49,4%, έναντι 48,8% του Τραμπ. Στις 9.30 ώρα Ελλάδας όλες οι προβλέψεις [CNN, NBC, New York Times] έδιναν νίκη Μπάιντεν στο Ουϊσκόνσιν.

Στο σημείο αυτό το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα  ζητήσει αμέσως να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Ουισκόνσιν, αν και η καταμέτρηση συνεχίζεται.

«Υπήρξαν αναφορές για παρατυπίες σε πολλές κομητείες του Ουισκόνσιν, οι οποίες εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα του αποτελέσματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Μπιλ Στέπιεν.

«Ο πρόεδρος είναι εντός των ορίων για να ζητήσει επανακαταμέτρηση και θα το κάνουμε αμέσως», πρόσθεσε.

Σημειώνεται  ότι η διαφορά των δυο υποψηφίων είναι μικρότερη της 1 μονάδας, οπότε ο απερχόμενος πρόεδρος δικαιούται να ζητήσει να καταμετρηθούν ξανά οι ψήφοι.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές του Ουισκόνσιν σκοπεύουν να ανακοινώσουν το τελικό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της ημέρας, αφού προηγουμένως κάνουν τριπλή επαλήθευση

Η πολιτεία δίνει 10 εκλέκτορες.

Εάν κερδίσει το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και τη Νεβάδα (16+10+6), ο Μπάιντεν θα εξασφαλίσει τους 32 εκλέκτορες που του χρειάζονται για να φτάσει στον «μαγικό αριθμό» των 270.

Και σε όλα αυτά η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι απανωτά tweet με τα οποία εκφράζει την απορία του για τον πως είναι δυνατόν να χάνονται οι πολιτείες που φαινόταν να κερδίζει το πρωί.

Προειδοποίηση του Twitter σε ανάρτηση του Τραμπ με την οποία αμφισβητεί τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων

Ο Μπάιντεν γύρισε το Μίσιγκαν: Το χαμόγελο της ελπίδας ξαναγυρίζει στους Δημοκρατικούς

Ο Τραμπ επιχειρεί εκλογικό πραξικόπημα: Ζητάει να μην καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: