‘Ντροπή’, συνωμοσίες, αναγνώριση κλήσεων: Γιατί τα γκάλοπ έπεσαν (ξανά) τόσο έξω

Πολίτες συγκεντρωμένοι στην Times Square της Νέας Υόρκης παρακολουθούν τα αποτελέσματα EPA/JUSTIN LANE




Σε εσφαλμένες εκτιμήσεις προχώρησαν, για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε προεδρικές εκλογές, οι αμερικανικές εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Κυρίως επειδή απέτυχαν να προβλέψουν, μεταξύ άλλων, το αποτέλεσμα στην πολιτεία της Φλόριντα, που προσέφερε σημαντικό προβάδισμα στον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και επειδή δεν είχαν ποτέ διαγνώσει την μάχη στήθος με στήθος που επρόκειτο τελικά να δώσουν οι δύο υποψήφιοι.

Το αναμενόμενο από τους δημοσκόπους εκλογικό «κύμα», που θα έφερνε τον Τζο Μπάιντεν άνετα στον Λευκό Οίκο, δεν συνέβη ποτέ.

Ακόμη και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, οι μεγάλες εταιρείες σφυγμομετρήσεων έδιναν στον Μπάιντεν προβάδισμα της τάξης των 8,4 ποσοστιαίων μονάδων σε πανεθνικό επίπεδο.

Ωστόσο η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τα πρώτα εκλογικά τμήματα της Φλόριντα διέψευσαν πολύ νωρίς τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων.

Η αστοχία αυτή οφείλεται εν μέρει στο κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει την ψήφο υπέρ του Τραμπ, εξαιτίας των ρατσιστικών και ξενοφοβικών πρωτοβουλιών της προεδρίας του, με τους ερωτώμενους να προτιμούν να αποκρύψουν την πρόθεση ψήφου τους.

Τπάρχει ωστσόσο και κάτι ακόμη:  Ολοένα και λιγότεροι Αμερικανοί εμφανίζονται πλέον πρόθυμοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις εταιρειών σφυγμομετρήσεων, έχοντας πια τη δυνατότητα να αποφεύγουν τέτοια τηλεφωνήματα χάρη στην αναγνώριση κλήσεων.

Το ινστιτούτο Pew εκτιμά ότι το ποσοστό πολιτών που απαντούν σε κλήσεις δημοσκόπων έχει υποχωρήσει κατά 36% τα τελευταία 20 χρόνια, με μόλις 6% να απαντά σε τέτοιες κλήσεις.

Το μη κερδοσκοπικό Pew, σε αντίθεση με τις ιδιωτικές εταιρείες δημοσκοπήσεων, έχει την πολυτέλεια να ανακοινώνει τα ποσοστά άρνησης στις σφυγμομετρήσεις του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το ποσοστό άρνησης για τις ιδιωτικές εταιρείες βρίσκεται ακόμη πιο ψηλά και κυμαίνεται γύρω στο 97%.

«Οι ψηφοφόροι του Τραμπ είναι αρνητικά προδιατεθειμένοι απέναντι στους δημοσκόπους και πιστεύουν ότι τα στοιχεία που συλλέγονται θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους με κάποιον τρόπο ή θα προστεθούν σε κάποιο φάκελο που θα αποκαλύπτει ότι ψήφισαν υπέρ του Τραμπ», λέει ο βετεράνος των σφυγμομετρήσεων Νιλ Νιούχαους, μιλώντας στο δίκτυο Fox News.

Η νέα αποτυχία των δημοσκοπήσεων χαρακτηρίζεται απαράδεκτη από γνώστες του χώρου, ιδίως μετά το φιάσκο του 2016. Τη χρονιά εκείνη, όλες οι σφυγμομετρήσεις για τις κρίσιμες πολιτείες απέτυχαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα, με τον Τραμπ να εξασφαλίζει νίκες με μικρή διαφορά σε Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν επί της Χίλαρι Κλίντον, η οποία εμφανιζόταν ως φαβορί στις πολιτείες αυτές.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΑΜΕΡΙΚΗ

Με πληροφορίες από Associated Press, Καθημερινή

Οι 4 πολιτείες που παίζονται ακόμη: Τα πρόωρα πανηγύρια Τραμπ και οι κρίσιμες λεπτομέρειες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: