Live: Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη για την πανδημία και τα νέα μέτρα

Photo Τα νέα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού που θα περιλαμβάνει και την επιβολή πανεθνικού lockdown ανακοινώνει αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ στην ενημέρωση είναι παρών και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Screenshot από Ert live




Έκτακτο διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα.

 

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Τσιόδρα αποφασίστηκαν μετά τη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τους λοιμωξιολόγους και αναμένεται να ανακοινώσει γενικευμένο lockdown μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ξαναζήσουμε τους περιορισμούς του Μάρτη και του πρώτου lockdown λόγω κορωναϊού, με κάποιες βασικές διαφορές.

Αυτό που θα επανέλθει πάντως είναι το μήνυμα στον πενταψήφιο αριθμό13033, προκειμένου να μπορούμε να μετακινηθούμε, ενώ θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κι εντός των ορίων των νομών από τις 21:00 έως τις 05:00. Κλειστά σχολεία θα έχουμε αλλά όχι σε όλες τις βαθμίδες, ενώ λιανεμπόριο και εστίαση αναμένεται να κατεβάσουν ρολά.

Στις 15:00 οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα και στις 18:00 του Χαρδαλιά

Πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το γενικευμένο lockdown, θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στις 15:00 το μεσημέρι. 

Στις 18:00, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωναϊού.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα  – Τι παραμένει ανοικτό και τι κλείνει

Ανοιχτά
·         Καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ  και pet shop

·         Καταστήματα εστίασης μόνο για delivery και take away

·         Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

·         Ξενοδοχεία, βιομηχανία και χονδρεμπόριο

·         Δημοτικά και νηπιαγωγεία

·         Πρατήρια Βενζίνης

·         Φαρμακεία

Κλειστά
·         Λιανεμπόριο

·         Εστίαση

·         Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια (θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση)

·         Φροντιστήρια (θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση)

·         Γυμναστήρια

Επαναφορά του 13033

Η αποστολή των SMS στο 13033 θα γίνεται ως εξής: Αριθμός λόγου εξόδου από 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

·         Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό

·         Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)

·         Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

·         Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

·         Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

·         Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

·         Όσοι στέλνουν SMS θα λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας – Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

·         Από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας, με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς την αποστολή SMS.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Καραντίνα όπως το Μάρτιο με SMS, κλειστά μαγαζιά: Απαγόρευση κυκλοφορίας και ανοιχτά δημοτικά σχολεία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: