Μπάιντεν δίνουν δημοσκοπήσεις, αγορές και … στοιχηματισμός: Η Αμερική ψηφίζει μαζικά, 100 εκ. οι πρώιμες ψήφοι

Oυρά για την ψηφοφορία σε σχολείο του Χίλσμπορο της Βιρτζίνια, νωρίς νωρίς το πρωί. EPA/MICHAEL REYNOLDS




Οι πέντε ψηφοφόροι του Ντίξβιλ Νοτς,  ένα χωριουδάκι 12 κατοίκων στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, έδωσαν σήμερα συμβολικά το εναρκτήριο λάκτισμα των αμερικανικών εκλογών, ακριβώς μετά τα μεσάνυχτα, ψηφίζοντας ομόφωνα τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν.

Το χωριό αυτό που βρίσκεται χαμένο μέσα στα δάση του Νιου Χάμσαϊρ, κοντά στην μεθόριο με τον Καναδά, τηρεί την παράδοση αυτή από το 1960, η οποία του έχει χαρίσει και τον τίτλο του “Πρώτου στο Έθνος”, δηλαδή του πρώτου μέρους στις ΗΠΑ που ψηφίζει στις εκλογές.

Με εξαίρεση και το διπλανό του χωριό Μίλσφιλντ, το οποίο ψήφιζε επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα περισσότερα εκλογικά τμήματα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) ή στις 07:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα.

Στις 06.00 τοπική ώρα άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στην Νέα Υόρκη, καθώς και ορισμένα από τα εκλογικά τμήματα σε τέσσερις ακόμη ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Μέιν και την Βιρτζίνια.

  • Από τις πρώτες ώρες της ψηφοφορίας η συμμετοχή σε έξι τουλάχιστον Πολιτείες είχε ήδη ξεπεράσει την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία του 2016.

                                 Ρεκόρ συμμετοχής στην πρώιμη ψηφοφορία

Σχεδόν 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει στην πρώιμη διαδικασία, είτε δια ζώσης είτε μέσω ταχυδρομείου, για να αποφύγουν τον συνωστισμό στα εκλογικά τμήματα εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωναϊού.

Εδώ και εβδομάδες, ο Τραμπ επικρίνει την επιλογή της επιστολικής ψήφου, ισχυριζόμενος, χωρίς να το τεκμηριώνει, ότι μπορεί να οδηγήσει σε εκλογική νοθεία.

                                              Φόβοι για βία και επεισόδια

Έτσι κι αλλιώς οι φετινές εκλογές είναι οι πιο πολωμένες στην ιστορία των ΗΠΑ με τους φόβους για ενδεχόμενα επεισόδια ευρείας κλίμακας να ωθούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις να “ταμπουρώνουν” τις εγκαταστάσεις τους σε πολλές πόλεις για το ενδεχόμενο ξεσπάσματος επεισοδίων εάν υπάρξει οριακό αποτέλεσμα.

Η  American Civil Liberties Union και άλλες οργανώσεις κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων δήλωναν ότι παρακολουθούν στενά για ενδείξεις παρενόχλησης ή εκβιασμού ψηφοφόρων, ενώ η Επιτροπή Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει προσωπικό της σε 18 Πολιτείες.

Στην Νέα Υόρκη, το  Empire State Building, το διάσημο πολυκατάστημα Macy’s και ο ουρανοξύστης που φιλοξενεί το αγαπημένο δίκτυο του Τραμπ, το Fox News, συγκαταλέγονται στο πλήθος των κτιρίων που έχουν καλυφθεί οι προσόψεις τους ή έχουν κοινώς “ταμπουρωθεί”.

Στο  Rodeo Drive, έναν απ’ τους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους του Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια το προσωπικό αφαίρεσε από τις βιτρίνες των καταστημάτων Tiffany & Co. και Van Cleef & Arpels όλα τα κοσμήματα…

                                    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Μπάιντεν

Φαβορί στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες, ο 77χρονος Τζο Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ελπίζει εντέλει να καταφέρει να πάρει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου σ’ αυτή την τρίτη προσπάθειά του.

Στην άλλη πλευρά, προικισμένος με μια αδιαμφισβήτητη ενέργεια όταν απευθύνεται από το βήμα, ο 74χρονος Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ, που διεξήγε μια απίστευτα επιθετική προεκλογική εκστρατεία, δηλώνει ότι θα κάνει ξανά την έκπληξη, όπως το 2016.

Αύριο θα γράψουμε ξανά ιστορία“, δήλωσε ο Τραμπ στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση στο Γκραντ Ράπιντς, στο Μίσιγκαν, αναφερόμενος σε μια επερχόμενη “υπέροχη νίκη” στις εκλογές αυτές.

Αισθάνομαι ότι βαίνουμε προς μια μεγάλη νίκη“, είχε δηλώσει μερικές ώρες νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν από το Πίτσμπουργκ, την πόλη από την οποία είχε επίσης ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία πριν από 18 μήνες.

Παράλληλα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν φαίνεται ότι εξασφάλισε ένα μικρό προβάδισμα έναντι του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ αμφίρροπη προβλέπεται μέχρι τέλους η μάχη στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos.

                                                Το βαρόμετρο Φλόριντα

Η πρώτη πολιτεία που σχεδόν προκαθορίζει το αποτέλεσμα είναι η Φλόριντα η οποία τυγχάνει να είναι και η Πολιτεία στην οποία  οι κάλπες κλείνουν στις 8 το βράδυ. Οι δύο υποψήφιοι έδωσαν γι’ αυτήν σκληρή μάχη  και εάν ο Μπάιντεν κερδίσει, τότε οι Δημοκρατικοί μπορούν να έχουν βάσιμες ελπίδες για την επικράτησή τους σε εθνικό επίπεδο.

Δέκα, ωστόσο, είναι οι “swing states” ή αμφίρροπες ή κρίσιμες πολιτείες που έχουν εξαιρετική βαρύτητα για το τελικό αποτέλεσμα. Οι Πολιτείες αυτές είναι: Φλόριντα, Πενσυλβάνια, Οχάιο, Βόρεια Καρολίνα, Αριζόνα, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Αϊόβα, Τέξας, Τζόρτζια.

                                               Μπάιντεν βλέπουν οι αγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές συναλλάγματος έτειναν σήμερα να προεξοφλήσουν νίκη του Τζο Μπάιντεν έναντι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις προειδοποιήσεις ότι οι ενδεχόμενες μετεκλογικές διαμάχες μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια του δολαρίου για εβδομάδες.

Το δολάριο υποχωρούσε 0,4% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων μετά το υψηλό επίπεδο ενός μήνα που σημείωσε χθες, Δευτέρα.

Αναλυτές πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν θα προκαλέσει μια εξασθένηση του δολαρίου καθώς αναμένεται να προχωρήσει σε ένα μεγάλο πακέτο στήριξης και να έχει μία πιο φιλελεύθερη προσέγγιση όσον αφορά το εμπόριο, ενισχύοντας τις ισοτιμίες άλλων νομισμάτων έναντι του δολαρίου. Προειδοποιούσαν, ωστόσο, ότι η αβεβαιότητα είναι πολύ μεγάλη σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι μπορεί να αποδειχθεί πρόωρη η λήψη θέσεων.

Το ευρώ διεύρυνε τα κέρδη του και ενισχύθηκε 0,49% στα 1,1645 δολάρια, ενώ η στερλίνα ενισχύθηκε 0,56% με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 1,30 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωναν επίσης ισχυρά κέρδη και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αυξάνονταν, μία άλλη ένδειξη ότι οι επενδυτές μετακινούνται σταδιακά από την επιφυλακτική στάση τους και είναι έτοιμοι να στοιχηματίσουν υπέρ μίας καθαρής νίκης του Μπάιντεν.

                                         Μπάιντεν και στον στοιχηματισμό

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε έδαφος τη νύχτα της Δευτέρας 2/11 προς Τρίτη 3/11 στις διαδικτυακές αγορές στοιχημάτων στη Βρετανία, μολονότι ο Δημοκρατικός αντίπαλός του παρέμεινε το φαβορί, σύμφωνα με την Betfair Exchange.

  • Οι πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές αυξήθηκαν σε 39% από 35% που είχε προηγουμένως στην πλατφόρμα αυτή που εδρεύει στη Βρετανία, ενώ του Δημοκρατικού αντιπάλου του μειώθηκαν σε 61% από 65% που είχε προηγουμένως.

Η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα είναι μακράν το μεγαλύτερο στοιχηματικό γεγονός που έχει καταγραφεί ποτέ, με 300 εκατομμύρια στερλίνες (σχεδόν 333 εκατ. ευρώ) να έχουν ήδη παιχτεί μέχρι στιγμής σε στοιχήματα στην πλατφόρμα, σύμφωνα με την Betfair Exchange.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα δέχεται στοιχήματα έως ότου ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και αναμένει ότι τα στοιχήματα θα φτάσουν το όριο των 400 εκατομμυρίων στερλινών μέχρι τότε, δηλαδή στο διπλάσιο ποσό από αυτό που είχαν φθάσει στις εκλογές του 2016.

Παράλληλα αυτοί που στοιχημάτισαν στο British exchange Smarkets δίνουν στον Τραμπ 38% πιθανότητες να κερδίσει τις σημερινές εκλογές.

Το 2016 ο μέσος όρος των πιθανοτήτων που έδιναν στον Τραμπ την ημέρα των εκλογών βρισκόταν στο 5/1 (ένα 17% πιθανότητας), δηλαδή τουλάχιστον 20% λιγότερο από αυτό που του δίνουν τώρα.

Ένα άτομο στοιχημάτισε ένα εκατομμύριο στερλίνες (περίπου 1,11 εκατ. ευρώ) στον Μπάιντεν, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα το Betfair, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που ποντάρεται ποτέ σε ένα πολιτικό στοίχημα. Αν ο Μπάιντεν κερδίσει, ο παίκτης αυτός θα πάρει 1,54 εκατομμύρια στερλίνες.

                                     O Τραμπ, όμως, είναι βέβαιος για νίκη...

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι έχει «πολύ ισχυρή πιθανότητα να κερδίσει» τις προεδρικές εκλογές, στη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο Fox ανήμερα των εκλογών.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εκτίμησε πως «τα απίστευτα πλήθη» που παρέστησαν στις συγκεντρώσεις του θα «μεταφραστούν» σε ψήφους υπέρ του και θα κάνουν την έκπληξη όπως το 2016.

  • «Θα κερδίσουμε με μεγάλη πλειοψηφία στο Τέξας, στη Φλόριντα, στην Αριζόνα. Πιστεύω πως τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά για εμάς στη Βόρεια Καρολίνα», προέβλεψε ακόμη, αναφερόμενος σε διάφορες πολιτείες όπου τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αμφίρροπα.

«Πιστεύω πως θα κερδίσουμε στην Πενσιλβάνια», μια άλλη πολιτεία-κλειδί, πρόσθεσε αργότερα, στη διάρκεια αυτής της συνέντευξης που διήρκεσε πάνω από μισή ώρα.

Ο πρόεδρος είπε ότι θα κερδίσει περισσότερους μεγάλους εκλέκτορες από τους 306 που είχε κερδίσει το 2016.

Για να φθάσει στον Λευκό Οίκο, ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 270 από τους 538 μεγάλους εκλέκτορες που αντιστοιχούν στις πολιτείες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε επίσης να διαλύσει τις ανησυχίες ότι θα μπορούσε να ανακηρύξει τη νίκη του πριν από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων στις πολιτείες. Απαντώντας σε ερώτηση ποια στιγμή θα ανακοίνωνε ότι είναι ο νικητής, απάντησε: «μόνο όταν θα έχουμε μια νίκη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίζουμε παιχνίδια».

Όσον αφορά τη συνέχεια της ημέρας του, ο πρόεδρος είπε ότι θα «ευχαριστήσει» τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Βιρτζίνια. Μια επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Άρλινγκτον, στην περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμά του, που δεν περιλαμβάνει για την ώρα άλλες εκδηλώσεις.

Με πληροφορίες από Reuters/AFP/dpa
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο μαθηματικός γρίφος “270” των αμερικανικών εκλογών: Ένα άθροισμα που βγάζει Πρόεδρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: