Ο μαθηματικός γρίφος “270” των αμερικανικών εκλογών: Ένα άθροισμα που βγάζει Πρόεδρο

Tελευταίες προετοιμασίες σε εκλογικό τμήμα στην Πομόνα της Καλιφόρνια, ΗΠΑ. EPA/ETIENNE LAURENT




Ακούτε συχνά όλη αυτή τη φασαρία που γίνεται για τους 270; Δεν είναι τίποτε άλλο από μια μερίδα εκλεκτόρων του περίφημου και απολύτως καθοριστικού για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Κολλέγιο Εκλεκτόρων.

Πάμε τα πράγματα απ’ την αρχή:

Περίπου  2.9 εκατομμύρια περισσότεροι Αμερικανοί είχαν ψηφίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον στις περασμένες προεδρικές εκλογές του 2016. Κι όμως η Κλίντον έχασε.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε επειδή πήρε το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων το οποίο θεσπίστηκε από το Συντάγμα των ΗΠΑ και επανακαθορίστηκε ανά τους αιώνες.

Εκεί προκύπτει ο μαγικός αριθμός 270: Για να κερδίσει τον Λευκό Οίκο, ένας υποψήφιος πρόεδρος πρέπει να αποσπάσει τουλάχιστον 270 ψήφους από τους Εκλέκτορες.

Πρόκειται για την πλειοψηφία του συνόλου των 538 μελών του Κολλεγίου Εκλεκτόρων

That’s a majority of the 538 that are up for grabs in the 50 states.

                                                                Οι αριθμοί

Κάθε μια από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ διαθέτει διαφορετικό αριθμό Εκλεκτόρων στο Κολλέγιο. Αυτό καθορίζεται βάσει του αριθμού των εκπροσώπων που διαθέτει η Πολιτεία στην Βουλή, συν τους δυο γερουσιαστές της.

Η Καλιφόρνια έχει τις περισσότερες εκλεκτορικές ψήφους: 55. Το Τέξας έρχεται δεύτερο με 38. Ο υποψήφιος που θα κερδίσει Νέα Υόρκη ή Φλόριντα θα “βάλει στο τσεπάκι” 29 εκλέκτορες σε κάθε μια προσβλέποντας σε θετικό άθροισμα με ορίζοντα τους 270 εκλέκτορες. Το Ιλινόι και η Πενσυλβάνια διαθέτουν από 20. Το Οχάι έχει 18, η Τζόρτζια και το Μίσιγκαν 16, ενώ η Βόρεια Καρολίνα έχει 15.

Το  καλύτερο μονοπάτι του Τραμπ

Ο Τραμπ έχει πολλά μονοπάτια για να φτάσει το μαγικό 270, αλλά ο καλύτερος δρόμος είναι να κερδίσει Φλόριντα και Πενσυλβάνια. Εάν κερδίσει και τις δυο αυτές Πολιτείες και διατηρήσει τη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα, τις οποίες κέρδισε οριακά το 2016, αλλά επίσης και την Τζόρτζια και το Οχάιο, το οποίο επίσης κέρδισε το 2016 αλλά τώρα είναι αμφίρροπο, τότε ο Τραμπ θα κερδίσει. Με 29 εκλεκτορικές ψήφους, η Φλόριντα είναι η πιο κρίσιμη πολιτεία για τον Τραμπ. Μια ήττα εκεί θα καταστήσει σχεδόν απίθανο για τον νυν πρόεδρο να παραμείνει στον Λευκό Οίκο.

Τί χρειάζεται ο Μπάιντεν

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν έχει επικεντρώσει στο Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσυλβάνια. Επίσης έχει ρίξει πολύ βάρος στην Αριζόνα, μια Πολιτεία που δεν έχει υποστηρίξει Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιος απ’ το 1996 και μετά. Τέλος, θα ήταν αδύνατο να μην εστιάζει στην Φλόριντα, το μεγαλύτερο τρόπαιο στην άσβεστη και διαμάχη με τους Ρεπουμπλικάνους και μια Πολιτεία η οποία προφανώς θα μπλοκάρει την επανεκλογή Τραμπ εάν στραφεί υπερ. των Δημοκρατικών.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΕΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Άγρια κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Τζο Μπάιντεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: