Θα ξεπεράσουν πάλι το όριο των 2.000 τα κρούσματα: Μια ανάσα από lockdown και η Αττική

File Photo Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ μέσω ΚΥΠΕ




Όλο και πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι μετά τη Θεσσαλονίκη και η Αττική βρίσκεται κοντά σε ολικό lock down. Το ενδεχόμενο άφησε ανοικτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο», είπε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας και προειδοποίησε: «Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε». «Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες», σημείωσε.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους. «Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό», είπε σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Όσον αφορά, τη μη τήρησή τους, είπε, ότι «οι παραφωνίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό».

Για τι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο είναι ένα θέμα που εξετάζεται.

Η δυσοίωνη πρόβλεψη Αρκουμανέα

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τόνισε πως «σήμερα είναι πιθανόν να ακούσουμε πάλι για 2.000 κρούσματα, μετάτον μειωμένο χθεσινό αριθμό, όπως συμβαίνει τις Δευτέρες».

«Κύριος λόγος για τη διασπορά του κορωναϊού είναι οι μετακινήσεις» είπε ο κ. Αρκουμανέας μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, επιμένοντας να υπενθυμίζει ότι, αν οι υπερμεταδότες είναι το 10%, η διασπορά που προκαλούν φτάνει στο 80%.

«Να δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα καταφέρουμε έστω σταθεροποίηση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε επίσης πως «ανεξαρτήτως του τεστ, κάποιος που ιχνηλατήθηκε ως στενή επαφή πρέπει να τηρήσει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών».

Στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται αξιολόγηση και εξετάζονται σε κάποιες περιοχές και οι μαθητές, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εξηγώντας ότι, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, γίνεται εκτίμηση ρίσκου, δηλαδή αν πρόκειται για συρροή ή όχι. «Πρώτη μας προτεραιότητα για να προφυλάξουμε το σύστημα υγείας είναι οι ευπαθείς ομάδες» πρόσθεσε ο κ. Αρκουμανέας.

Την ίδια ώρα συμπλήρωσε: «Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για όλη τη χώρα, η Βόρεια Ελλάδα έχει πιο πολλές περιοχές που μπήκαν στο κόκκινο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Η χαλάρωση που υπήρχε προηγουμένως οδήγησε στη σημερινή κατάσταση στη Θεσσαλονίκη».

HJ με πληροφορίες από ert.gr και ΣΚΑΪ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ανοικτό το ενδεχόμενο lockdown σε όλη τη χώρα αφήνει ο Πέτσας

ΠΟΥ: «Πολύ πολύ δύσκολη» η κατάσταση στην Ευρώπη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: