Στον Σάρατζ 8 Ευρωπαίοι πρέσβεις εξέφρασαν αντίθεση για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: O OHE συνιστά στην Λιβύη να σκεφθεί εθνικά

File photo: Ο Πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης, Fayez al-Sarraj. EPA, FLORIAN WIESER




Οκτώ Ευρωπαίοι πρέσβεις, και μεταξύ αυτών ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη, εξέφρασαν στον πρωθυπουργό της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ την άποψη των χωρών τους ότι το μνημόνιο που υπέγραψε με την Τουρκία τον Δεκέμβριο «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με την το Δίκαιο της Θάλασσας, και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες».

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καταγράφει η αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today».

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Λιβύη και οι πρέσβεις της Αυστρίας, της Δανίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας συναντήθηκαν με τον Σάρατζ για να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους, όπου και επανέλαβαν την ανάγκη συμμόρφωσης στα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, και η οποία στηρίζει την πολιτική λύση και την τήρηση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη.

Οι πρέσβεις μάλιστα δεν απέκλεισαν το γεγονός να επιβληθούν στο μέλλον και περαιτέρω κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση «εναντίον εκείνων που υπονομεύουν και παρεμποδίζουν τη διαδικασία του Βερολίνου, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του εμπάργκο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, καθώς και εκείνων που καταπολεμούν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταρρύθμισης των αρχών ασφαλείας, συνεχίζουν να λεηλατούν κρατικούς πόρους ή διαπράττουν παραβιάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα».

Ο ΟΗΕ καλεί τους ηγέτες να δώσουν προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον

Σε μια παράλληλη κίνηση, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο ενδολιβυκός πολιτικός διάλογος, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Τυνησία στις αρχές του Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια εξόδου της Λιβύης από το χάος, θα είναι ανοιχτός στους ηγέτες που δεν αποβλέπουν σε κυβερνητικές θέσεις αλλά πρώτα σκέφτονται “τη χώρα τους”.

“Θέλουμε να δούμε ανθρώπους που δεν είναι εκεί για τη δική τους πολιτική σταδιοδρομία αλλά για τη χώρα τους”, υπογράμμισε η Στέφανι Ουίλιαμς, απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, μετά τη συνάντησή της με τον Τυνήσιο πρόεδρο Κάις Σαΐντ.

Η Λιβύη μοιράζεται σήμερα μεταξύ δύο αντιπάλων αρχών: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στη δυτική πλευρά της χώρας, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και στην αρχή υπό τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Ο διάλογος της Τύνιδας, που θα αρχίσει στις 26 Οκτωβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης προτού συνεχιστεί στις αρχές Νοεμβρίου πρόσωπο με πρόσωπο, θα συγκεντρώσει πολλά μέλη του Κοινοβουλίου του Τομπρούκ (ανατολική Λιβύη) και του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους (δυτική Λιβύη), καθώς και μετέχοντες που θα επιλεγούν από τον ΟΗΕ, δήλωσε η Ουίλιαμς.

Όταν ρωτήθηκε για την παρουσία του στρατάρχη Χάφταρ ή του πρωθυπουργού Φάγιεζ αλ-Σάρατζ, η απεσταλμένη του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι “η προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος σε αυτό τον διάλογο θα είναι να σταματήσει να θεωρεί ότι θα καταλάβει ανώτερες κυβερνητικές θέσεις”.

Αυτό περιλαμβάνει το προεδρικό συμβούλιο, την πρωθυπουργία, τα υπουργεία και τις διάφορες θέσεις κυριαρχίας”, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Ο στόχος της συνεδρίασης αυτής είναι να φθάσει σε εθνικές εκλογές”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Οτμάν Τζαραντί κάλεσε σε “απευθείας διάλογο μεταξύ των Λίβυων, χωρίς να υπάρχει ανάμιξη”.

Η λιβυκή πολιτική διαδικασία που διακόπηκε επανειλημμένα μετά τις συμφωνίες του Σκιράτ (Μαρόκο) τον Δεκέμβριο του 2015 επλήγη από τη στρατιωτική επίθεση του στρατάρχη Χάφταρ ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς από τον Απρίλιο του 2019 να πάρει τον έλεγχο της Τρίπολης.

Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, με την προτροπή του ΟΗΕ, επέστρεψαν τον Σεπτέμβριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με θεματικές συνεδριάσεις: για το θεσμικό σκέλος στο Μαρόκο, το στρατιωτικό στην Αίγυπτο, το πολιτικό στην Ελβετία.

Με πληροφορίες dpa, AFP, Ν. Κάτσικα
Κάιρο, Αίγυπτος, Καρθαγένη, Τυνησία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Aυξάνονται τα κρούσματα στην Ευρώπη: Αιωρείται το “φάντασμα” του lockdown…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: