Σφράγισαν τα γραφεία «Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα», οι αγορεύσεις για τα ελαφρυντικά και οι παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο

Κόσμος έξω από το Εφετείο Αθηνών για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αθήνα, Τετάρτη 07 Οκτωβρίου 2020. Μετά από πεντέμισι χρόνια δικαστικής διαδικασίας, στις 20 Απριλίου 2015, σήμερα ήρθε η απόφαση για τους 68 κατηγορούμενους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Σφράγισε τα γραφεία της «Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα», της δημοτικής παράταξης με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη, ο Δήμος Αθηναίων λίγη ώρα μετά την απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο έκρινε ένοχους τους πρώην βουλευτές και τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στο λουκέτο.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε να κλείσουν οι εγκαταστάσεις της παράταξης του Ηλία Κασιδιάρη και να ανακληθούν οι τέσσερις υπάλληλοι που είχαν διοριστεί εκεί. Επιπλέον, από τον Δήμο Αθηναίων εστάλη ερώτημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο. Τα γραφεία βρίσκονται στη συμβολή των οδών Βεραντζέρου και Κοτοπούλη και είχαν στην παράταξη του Κασιδιάρη τις προηγούμενες τετραετίες.

Οι αγορεύσεις των συνηγόρων των πρώην βουλευτών για τα ελαφρυντικά

Με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται η διαδικασία στο δικαστήριο.

Πρώτη αγόρευση ήταν αυτή για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με τον συνήγορο να ζητά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Όπως ανέφερε ο συνήγορος «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».

Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012. Σύμφωνα με τη συνήγορο, ο εντολέας του «τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» και προσέθεσε πως ο πρώην βουλευτής νυχθημερόν ασχολούνταν με το κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή.

Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης «λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας» είπε η υπεράσπιση του ενόχου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή αιτούμενη τρία ελαφρυντικά. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί».

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του κ. Κασιδιάρη «η απόφαση είναι προδήλως εσφαλμένη» και ασφαλώς «θα καταθέσουμε έφεση». Οι συνήγοροι ανέφεραν επίσης πως ο εντολέας τους υπέστη σκόπιμα έναν «ορυμαγδό αρνητικής δημοσιότητας».

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την υπεράσπισή της, η πρώην βουλευτής αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρίνοταν ένοχη για «τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη». Ο συνήγορός της τόνισε επίσης καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να του αναγνωριστεί ο σύννομος βίος».

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Επίθεση Ηλιόπουλου στον Χρυσοχοΐδη για Χρυσή Αυγή

Επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή ότι ένας από τους καταδικασμένους της Χρυσής Αυγής ήταν αστυνομικός.
«Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει τη συνήθεια, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, να μην τα πηγαίνει καλά με το διάβασμα. Αλλιώς θα είχε δει ότι η σημερινή καταδίκη για εγκληματική οργάνωση αφορά και έναν αστυνομικό», επισημαίνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «για την συγκεκριμένη εξέλιξη». «Το μόνο όμως που φαίνεται να τον απασχόλησε σήμερα είναι το πώς αρχικά θα διαλύσει και στη συνέχεια θα συκοφαντήσει τη σημερινή μαζική και ειρηνική συγκέντρωση», καταλήγει.

Επιστολή Ανδρουλάκη σε Σασόλι

Με επιστολή του ο Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκος Ανδρουλάκης προς το Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli ζητά την παρέμβαση της ευρωβουλής για τον Λαγό.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνει τα εξής στην επιστολή του: “Σήμερα το πρωί, έπειτα από μία μαραθώνια δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Ελληνική Δικαιοσύνη καταδίκασε το Νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, υπεύθυνη για δολοφονίες και για επιθέσεις σε μετανάστες και πολιτικούς της αντιπάλους. Σε μία προσπάθεια να διατηρήσουν κοινοβουλευτική ασυλία και να προστατευτούν από τη δικαιοσύνη, μέλη της οργάνωσης αυτής κατέβηκαν στις ευρωεκλογές όπου δυστυχώς εξέλεξαν δύο Ευρωβουλευτές. Ένας από αυτούς, ο Ιωάννης Λαγός, είναι μεταξύ αυτών που καταδικάστηκαν σήμερα από την Ελληνική Δικαιοσύνη για διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης, καθώς συμμετείχε στην ηγεσία της Χρυσής Αυγή, έχοντας ουσιαστική συμμετοχή στα εγκλήματα τα οποία διέπραξαν.Θεωρώ ότι είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε το θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σας καλώ να εκκινήσετε άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να απαγορευθεί η συμμετοχή του εν λόγω Ευρωβουλευτή στις εργασίες του μοναδικού Δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου της Ένωσης. Σήμερα η Ελληνική Δικαιοσύνη έκανε το πρώτο βήμα. Σας καλώ στο πλαίσιο αυτό να κάνετε το επόμενο”.

ΚΚΕ: Να κινηθούν οι διαδικασίες στο Ευρωκοινοβούλιο

«Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας καταδίκασε σήμερα τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και την ηγεσία της ως ένοχη για την κακουργηματική πράξη της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Ανάμεσα στους καταδικασμένους της ηγεσίας της συμπεριλαμβάνεται και ο ναζιστής ευρωβουλευτής Γ. Λαγός, που εκλέχτηκε στις ευρωεκλογές του 2019 με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής.
Μετά και την εξέλιξη αυτή, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καλεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες, τόσο για τον αποκλεισμό από τις εργασίες του ναζιστή -και πλέον καταδικασμένου- Λαγού, καθώς και του δεύτερου εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, Αθ. Κωνσταντίνου, όσο και συνολικά για τη μη εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής, με πιθανούς αντικαταστάτες, στο Ευρωκοινοβούλιο. Η θέση των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Ασημακοπούλου: «Νίκη της Δημοκρατίας»

Η κ. Ασημακοπούλου αναφέρθηκε και στη σημερινή «ιστορική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης σχετικά με το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής», λέγοντας πως πρόκειται για μία «νίκη της Δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας ότι «την κρίσιμη στιγμή, η παράταξή μου, η Νέα Δημοκρατία, υπό τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αντώνη Σαμαρά, είχε το θάρρος και βρήκε τον τρόπο να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή, ανοίγοντας το δρόμο για να κάνει η δικαιοσύνη σήμερα το καθήκον της».

Ψυχογιός: «Δικαστική απόφαση στο μπόι της ιστορίας του λαού μας»

Ως “δικαστική απόφαση στο μπόι της ιστορίας του λαού μας απέναντι στους ναζί” χαρακτηρίζει τη σημερινή απόφαση του Εφετείου για την Χρυσή Αυγή, ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός.

“Στο μπόι της Μάγδας Φύσσα, των δικηγόρων πολιτικής αγωγής και του αντιφασιστικού κινήματος που τους στήριξε τα προηγούμενα χρόνια. Στο μπόι της Δημοκρατίας και των θεσμών της, που έχουν βαθιές ρίζες στην Ελλάδα. Στο μπόι όλων αυτών που πήραν θέση δημόσια, αντιστάθηκαν από το ρόλο τους και δεν κάλυψαν ή ξέπλυναν την εγκληματική οργάνωση. Στο μπόι των ανθρώπων απέναντι στη βαρβαρότητα. Στο μπόι του Παύλου Φύσσα που στάθηκε όρθιος μπροστά στους δολοφόνους του”, συνεχίζει και καταλήγει:

“Ο αγώνας απέναντι σε κάθε μικρό και μεγάλο φασισμό συνεχίζεται, εντός -ακόμα και αν ενοχλεί κάποιους αυτό(!)- και εκτός Βουλής, για την επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης χειραφέτησης”.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και οι σύμβουλοι της «Ελληνικής Αυγής»

Δεκτή έγινε από το Σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η πρόταση του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη κατά την έναρξη της συνεδρίασης, να μην συνεχίσει σήμερα η διαδικασία εάν δεν αποχωρήσουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Ελληνικής Αυγής για την Αττική» για συμβολικούς και πολιτικούς λόγους.
«Ως Περιφερειακό Συμβούλιο της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, έχουμε καθήκον να στείλουμε όλοι μαζί ενωμένοι ένα ηχηρό μήνυμα, πως σ΄ ένα δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος όπως η χώρα μας, δεν έχουν καμία θέση ο φασισμός και οι ναζιστικές αντιλήψεις», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την ημέρα «ιστορική» για την Ελληνική Δικαιοσύνη, που με την απόφασή της «δικαιώνει όσους πίστεψαν ότι πρέπει να μπει τέλος στη δράση των ‘ταγμάτων εφόδου’ μιας εγκληματικής οργάνωσης». Σήμερα, υπογράμμισε, νίκησε η δημοκρατία και αποστομώθηκαν όσοι προσπάθησαν να κρύψουν φασιστικές νοοτροπίες και αντιλήψεις, «φορώντας πολιτικό μανδύα».


Συγκέντρωση- συλλαλητήριο, με αφορμή την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, από το ΠΑΜΕ, Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Η «Ανοιχτή Πόλη» και ο Π. Γερουλάνος

“Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου απέδωσαν δικαιοσύνη” τονίζει σ΄ανακοίνωσή της, η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» και επιτρέπουν τονίζει, «να ανοίξει πλέον μια νέα σελίδα στον αγώνα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, μια σελίδα απαλλαγμένη από τη σκιά των νεοναζιστών δολοφόνων και εκείνων που οργάνωναν και καθοδηγούσαν τη δράση τους ενάντια στη δημοκρατία, αλλά και την ανθρώπινη ζωή». Ακόμη σημειώνει ότι «είναι αυτονόητο ότι τα μέλη της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης δεν έχουν θέση πλέον στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Μετά και τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου, η Ανοιχτή Πόλη θα διεκδικήσει να απαλλαχθεί ο Δήμος Αθηναίων το συντομότερο από την παρουσία τους».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Παύλος Γερουλάνος , σε δήλωσήτου, στο «popaganda” τονίζει μεταξύ άλλων : «Η δικαστική εξουσία σήμερα έκανε το καθήκον της στηρίζοντας τη Δημοκρατία. Για πόσο όμως ακόμα θα κρύβεται η πολιτική εξουσία πίσω από την δικαστική για να την ξελασπώνει;» Και υπογραμμίζει ότι « η καλύτερη άμυνα κατά των εχθρών της Δημοκρατίας δεν είναι η συρρίκνωσή της αλλά η διάχυσή της παντού».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ  και άλλες πηγές / Τζ. Βινιεράτου / Μ. Κιάου/ Κ.Ρ./ Γ.Μ. / Χρυσ. Μπίκ.
ΑΘήνα, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Μαρία Λεπενιώτη, η δικαστής που θα μείνει στην ιστορία όπως ο Γιάννης Ντεγιάννης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: