Μαρία Λεπενιώτη, η δικαστής που θα μείνει στην ιστορία όπως ο Γιάννης Ντεγιάννης

FILE PHOTO: Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λαπενιώτη στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εισαγγελική πρόταση για την Χρυσή Αυγή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν η πρώτη μεγάλη δίκη που διεξήχθη στην Ελλάδα, μετά από εκείνη των απριλιανών πραξικοπηματιών στη μεταπολίτευση.

Από εκείνη τη δίκη στην ιστορία και στο συλλογικό υποσυνείδητο έμεινε το όνομα του προέδρου του δικαστηρίου, του Γιάννη Ντεγιάννη.

Το ίδιο θα συμβεί με την Μαρία Λεπενιώτη, την αρεοπαγίτη που προήδρευσε στην δίκη της Χρυσής Αυγής και πήρε επάνω της την απόφαση για την καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης που στόχο είχε να καταλύσει το δημοκρατικό πολίτευμα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ στο ethnos.gr

Η Μαρία Λεπενιώτη, είναι η πρόεδρος του δικαστηρίου που έκρινε εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή. Είναι η πρόεδρος του δικαστηρίου που αποφάσισε ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι ένοχοι για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η Μαρία Λεπενιώτη είναι η δικαστής που έκρινε ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Είναι η γυναίκα που μόλις ανακοίνωσε την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή έκανε τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, τη Μάγδα Φύσσα, να βγει έξω από την αίθουσα του Εφετείου και να φωνάξει: «Παύλο μου, νικήσαμε. Γιε μου, τα καταφέραμε!».

Η Μαρία Λεπενιώτη που πλέον έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη, εισήλθε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Κατά τη διάρκεια της δίκης προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Η κυρία Λεπενιώτη πέτυχε απόλυτα να διευθύνει με πλήρη ισορροπία μία δίκη δύσκολη όπως αυτή της Χρυσής Αυγής που δεκάδες φορές υπήρξαν εντάσεις και τεράστια φόρτιση. Στο παρελθόν έχει χειριστεί πολλές ιδιαίτερες δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.α .

Πριν από 32 χρόνια η κυρία Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».

Hellas Journal με πληροφορίες από ethnos.gr

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Νίκη της Δημοκρατίας: Εγκληματική Οργάνωση η Xρυσή Αυγή. Ένοχοι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παππάς και άλλα στελέχη

Η Δικαιοσύνη μίλησε: Ενοχος ο Ρουπακιάς για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: