Παρτίδα πινγκ πονγκ Λονδίνου – Βρυξελλών για τις εμπορικές συμφωνίες

File Photo: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες συνέχισαν την παρτίδα τους στο πινγκ πονγκ, καλώντας αμοιβαία η μια πλευρά να κάνει ένα βήμα προς την άλλη, για την απεμπλοκή των εμπορικών διαπραγματεύσεων μετά το Brexit που έχουν βαλτώσει περισσότερο από ποτέ.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, επικοινώνησε το απόγευμα με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ, σε μια προσπάθεια απεμπλοκής της κατάστασης.

“Το μήνυμά μου: θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον λίγο χρόνο που μας απομένει. Η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή”, έγραψε στο Twitter ο Μπαρνιέ μετά το τηλεφώνημα αυτό.

Η Ντάουνινγκ Στριτ παράλληλα έκανε γνωστό ότι η συζήτηση ήταν “εποικοδομητική” αλλά ότι “η κατάσταση” παραμένει “η ίδια με χθες”.

Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ωστόσο να μείνουν σε επαφή, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες.

Είχαν ήδη μιλήσει χθες, Δευτέρα: ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε δηλώσει ότι η ΕΕ παραμένει “διαθέσιμη για την εντατικοποίηση” των συνομιλιών, για πρώτη φορά “στη βάση των νομικών κειμένων”.

Ωστόσο η Ντάουνινγκ Στριτ περιορίστηκε να “σημειώσει” την πρόταση αυτή, ζητώντας “θεμελιώδη αλλαγή προσέγγισης από την ΕΕ”.

Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί δηλώνουν ότι θέλουν τη διαβεβαίωση ότι και οι Ευρωπαίοι είναι επίσης έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις για να δουν τη συζήτηση να καταλήγει … κάτι που οι τελευταίοι δεν σταματούν ωστόσο να επαναλαμβάνουν από την περασμένη Πέμπτη.

“Ζητήσαμε από τη Βρετανία να μείνει ανοιχτή στους συμβιβασμούς. Φυσικά αυτό σημαίνει επίσης ότι εμείς πρέπει να δεχτούμε συμβιβασμούς”, είχε δηλώσει η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ.

Δύσκολες ήδη, οι συνομιλίες μετά το Brexit χειροτέρεψαν την περασμένη Πέμπτη όταν οι 27 που συνεδρίασαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ζήτησαν παραχωρήσεις από το Λονδίνο για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου εγκαίρως ώστε να εφαρμοστεί το προσεχές έτος, όταν οι ευρωπαϊκοί κανόνες θα πάψουν να αφορούν τη Βρετανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε τότε ότι οι διαπραγματεύσεις “τελείωσαν” και ζήτησε από τους Βρετανούς να προετοιμαστούν για μια “μη συμφωνία”, μια προοπτική εν δυνάμει καταστροφική για τις οικονομίες που ήδη κλυδωνίστηκαν από την πανδημία της Covid-19.


Με πληροφορίες ΑFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Μέτρα καταστολής του ισλαμικού εξτρεμισμού ενέκρινε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: