Ο Ελλαδίτης δημοσιογράφος που ήξερε το Κυπριακό σε βάθος και διέκρινε ξεκάθαρα κάθε βήμα και κίνηση όσων εμπλέκονταν σ΄αυτό

Ο δημοσιογράφος Γιωργος Δελαστίκ. Φωτογραφία via Star TV




Του ΠΑΜΠΟΥ Σ. ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΗ

  • IN MEMORIAM: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Πολλά είχε δει και είχε επισημάνει για το Κυπριακό, πολύ πριν επισυμβούν ο Γιώργος Δελαστίκ, σφραγίζοντας με την υπογραφή του όσα δεν μπορούσαν ή/και δεν ήθελαν να δουν ούτε οι ίδιοι οι Κύπριοι.

Παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2013, μια δική του ανάλυση αποτέλεσε το ερέθισμα να γράψω και να δημοσιεύσω στις 19/2/2013 στο FB το παρακάτω άρθρο, όπου με την έγκρισή του αναπαρήγαγα αποσπάσματα της.

Προφητικός και διαυγής όπως πάντα, ο Γιώργος Δελαστίκ δεν τσιγκουνεύτηκε τις λέξεις στην περιγραφή όσων δεινών διέκρινε να έρχονται πάση δυνάμει για να αλλάξουν ριζικά μερικά από τα περιγραφικά επίθετα που μέχρι σήμερα συνοδεύουν τον ορισμό του Κυπριακού.

  • Αξίζει τον κόπο η -έστω και μερική- επαναφορά στη μνήμη μας όσων έλεγε και έγραφε τότε ο Γιώργος Δελαστίκ που περιέλαβα στο κείμενο και αναδημοσίευσα στο χρονολόγιό μου, κάτω από τον τίτλο

«Λίγο πριν από το τέλος: Η ατομική ευθύνη για την απόφαση ομαδικής αυτοκτονίας των Κυπρίων» και τον υπότιτλο «Για να μην πει κανείς ότι δεν ήξερε»

«Έχει κανείς σκεφτεί πως η ελευθερία της πολιτικής έκφρασης προϋποθέτει και την ταυτόχρονη ανάληψη της ευθύνης των αποτελεσμάτων της;

  • Με άλλα λόγια -τζιερυνειώτικα- σκέφτηκε, άραγε, κάποιος πως οι εκλογικές του επιλογές τον κάνουν συναυτουργό, συνυπεύθυνο και συνυπόλογο των μελλοντικών ενεργειών ή παραλήψεων αυτού που υπερψήφισε με στόχο την εξουσία; Αμφιβάλλω…

Διότι δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι με το ίδιο σχεδόν ποσοστό που οι κύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, υπερψήφισαν τους κατ΄εξοχήν προαγωγούς του, τόσο σε επίπεδο κόμματος όσο και σε επίπεδο προσώπου.

Ακατανόητο είναι και το κατόρθωμα των κυπρίων ψηφοφόρων να επιλέξουν ως τελικούς διεκδικητές της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυο κατ’ εξοχήν εκπροσώπους της κομματικής σιδηράς πειθαρχίας και της στυγνής κομματοκρατίας, παρά τις οιμωγές τους για ελευθερία και ανεξαρτησία έκφρασης των απόψεών τους.
Γι αυτό αναρτώ στις “σημειώσεις” μου τα παρακάτω αποσπάσματα από το άρθρο του εκ των κορυφαίων ελλήνων δημοσιογράφων Γιώργου Δελαστίκ, που είναι κάτι περισσότερο από επίκαιρα»:

«”Δημοκρατικότατα” οι ελληνοκύπριοι ψήφισαν (σ.σ. στον πρώτο γύρο των προεδρικών του 2013) υπέρ της οικονομικής και πολιτικής υποδούλωσης της χώρας τους, υπέρ της ουσιαστικής παράδοσης των κατεχόμενων εδαφών στους Τούρκους, υπέρ της μετατροπής της χώρας τους εκ νέου σε αποικία, αν και αυτή τη φορά με περισσότερους αφέντες, όχι μόνο τους Βρετανούς…

[…]

»Το εκπληκτικό στην Κύπρο είναι ότι δεν υπάρχει κανένας από τους προεδρικούς υποψηφίους που να είναι κατά του Μνημονίου!

»Το τραγικό είναι ότι κανένας υποψήφιος δεν τάσσεται εναντίον της υποδούλωσης μέσω μνημονίου επειδή σχεδόν κανένας Κύπριος – και μιλάμε αναφερόμενοι πλέον στο λαό- δεν αρνείται την υπαγωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε καθεστώς μνημονίου, σε πλήρη αντίθεση με την Ελλάδα!

»Επιπροσθέτως, οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν κανένα ελαφρυντικό άγνοιας. Γνωρίζουν άριστα τα δεινά που υφίστανται οι Έλληνες λόγω του Μνημονίου. Είναι πλήρως ενημερωμένοι για το τι τους περιμένει από το Μνημόνιο αλλά, παρ΄ όλα αυτά, δεν προβάλλουν την παραμικρή αντίσταση, έστω και φραστική
.
[…]

»Βάζοντας την Αριστερά επικεφαλής των μνημονιακών δυνάμεων, ο άθλιος Χριστόφιας παρέδωσε την Κύπρο αμαχητί στους ξένους επικυρίαρχους για να λιώσουν τον λαό της, διαπράττοντας το έγκλημα της εσχάτης ταξικής προδοσίας.

»Μιας ταξικής προδοσίας, που με τον Αναστασιάδη θα γίνει και εθνική, καθώς αυτός είναι υπέρ της αποδοχής οποιουδήποτε σχεδίου παράδοσης στην Τουρκία των κατεχόμενων εδαφών απαιτήσουν οι Αμερικανοί, οι Άγγλοι ή οι Γερμανοί.

»Ούτε καν αν θα υπάρχει η κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τέλος της πενταετούς θητείας του Αναστασιάδη ή αν θα έχει αντικατασταθεί από άλλο κρατικό μόρφωμα, δεν μπορεί να είναι βέβαιος κανείς.

[…]

– «Τώρα ή ποτέ!» είναι το σύνθημα που έριξαν προ δεκαημέρου (σ.σ.αρχές Φεβρουαρίου 2013) οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

– »Τα δάνεια που θα δώσει η ΕΕ στην κυβέρνηση της Λευκωσίας «πρέπει να δώσουν στις Βρυξέλλες τη δυνατότητα να σπρώξει τους Ελληνοκύπριους στη συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους στο Βορρά του νησιού για να ενωθούν σε μια χαλαρή ομοσπονδία του τύπου που προτάθηκε το 2004 από τον τότε γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν…

– »Έτσι, αν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να ασκήσουν κάποια επιρροή, είναι τώρα ή ποτέ!», έγραφε χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα…”

(https://www.facebook.com/…/%CE%BB%CE%B9…/611655385516784)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων είναι ορατό: Ο ασφυκτικός εναγκαλισμός από την Τουρκία και η επόμενη ημέρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: