Η Ουάσιγκτον γνωρίζει τις αναφορές για ενεργοποίηση των S-400: “Αντιδρούμε με σφοδρότητα”, λένε…

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. State Department photo by Ron Przysucha




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει να αντιδρά με σφοδρότητα, όπως αναφέρει εκπρόσωπός του στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal και στο κανάλι OPEN,  για τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενεργοποιήσει το ρωσικό σύστημα S-400.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι επίσης απόλυτο και γι’ αυτή καθ’ αυτή την αγορά των S-400, και όπως τονίζεται παραμένει ενεργή η απειλή “για πιθανές κυρώσεις στη βάση του νόσμου CAATSA” (που έχει ψηφιστεί από το αμερικανικό Κογκρέσο για να αντιμετωπίζονται οι εχθροί της Αμερικής, όπως η Ρωσία και άλλες χώρες.

Ο εκπρόσωπος σημειώνει ότι η αγορά των S-400 “παραμένει σημαντικό εμπόδιο” για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβάλαμε ερώτηση για τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τους S-400 για να αντιμετωπίσει τα ελληνικά F-16. Ο εκπρόσωπος είπε ότι γνωρίζει τις δημοσιογραφικές αναφορές αλλά δεν τις σχολίασε.

Την αποκαλυπτική πληροφορία δημοσίευσε η εφημερίδα Καθημερινή.

Η απάντηση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

“Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Συνεχίζουμε να αντιδρούμε με σφοδρότητα στην αγορά του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία και ανησυχούμε βαθιά για τις αναφορές ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για να θέσει σε λειτουργία τους S-400.

Η αναστολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, ως απάντηση στην εξαγορά των S-400, σηματοδότησε τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση προσεγγίζει αυτό το ζήτημα.

Συνεχίζουμε να τονίζουμε στα υψηλότερα επίπεδα ότι η συναλλαγή για τους S-400 (εννοεί της Τουρκίας με τη Ρωσία) παραμένει σημαντικό εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις και στο ΝΑΤΟ, και θέτει σε κίνδυνο (την Άγκυρα) για πιθανές κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και τα ανώτερα στελέχη του κατανοούν τη θέση μας”.

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

We are aware of these reports. We continue to object strenuously to Turkey’s purchase of the S-400 air defense system, and are deeply concerned with reports that Turkey is continuing its efforts to bring the S-400 into operation.

Our suspension of Turkey from the F-35 program, in response to the S-400 acquisition, signaled the seriousness with which the Administration approaches this issue.

We continue to stress at the highest levels that the S-400 transaction remains a major obstacle in the bilateral relationship and at NATO, as well as a risk for potential CAATSA sanctions.

We are confident that President Erdogan and his senior officials understand our position.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΑΜΕΡΙΚΗ

Μπάιντεν: Να σταματήσει τις προκλήσεις η Τουρκία, να πάρει πίσω ο Ερντογάν την απόφαση για Αγιά Σοφιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: