Οι εορτασμοί για την καταδίκη της Χ.Α. επισκιάζονται από τη διαπίστωση ότι μπόρεσε να ανθίσει στην Ελλάδα…

FILE PHOTO: Μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή σε πορεία στην λεωφόρο Μεσογείων για τα Ίμια. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Οι ζητωκραυγές που ακούστηκαν από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους έξω από το δικαστήριο της Αθήνας, την Τετάρτη, δείχνουν την ανακούφιση και τη χαρά στην Ελλάδα και πέρα από αυτήν, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου ότι οι η ηγεσία του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής ήταν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Τα παραπάνω γράφει σε κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Η δικαστική απόφαση σφραγίζει δικαστικά την πολιτική κρίση του ελληνικού λαού και μαζί αποτελούν ενδείξεις ότι τέτοιες ομάδες μπορούν να ηττηθούν.

Στη συνέχεια παρατίθεται εν συντομία το ιστορικό ανόδου της Χρυσής Αυγής εν μέσω οικονομικής κρίσης και σημειώνεται ότι η επιτυχία της ενέπνευσε και άλλα ομοειδή κόμματα στην Ευρώπη, όπως το (τώρα εκτός νόμου) National Action party  στην Βρετανία.

Οι εορτασμοί όμως επισκιάζονται από τη διαπίστωση ότι έναν τέτοιο κόμμα μπόρεσε να ανθίσει σε μια χώρα, που υπέφερε βαθιά από την ναζιστική κατοχή και από το ότι οι αρχές χρειάστηκαν τόσο πολύ χρόνο για να δράσουν.

Εκατοντάδες επιθέσεις διαφόρων τύπων σε μετανάστες, συνδικαλιστές, ζευγάρια ομοφυλόφιλων, μεταξύ των οποίων και φόνοι, είχαν πραγματοποιηθεί, πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που τελικά προκάλεσε την αντίδραση. Ακόμη και τώρα οι Έλληνες για την Πατρίδα, ένα κόμμα που φτιάχτηκε πρόσφατα, συγκεντρώνει 1,5% σε δημοσκόπηση.

Αφού κάνει αναφορά στην άνοδο ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων στην Ευρώπη όπως στην Ιταλία και στην αύξηση της ρατσιστικής βίας όπως στη Γερμανία και την Πορτογαλία το άρθρο καταλήγει ότι η νίκη κατά του εξτρεμισμού  απαιτεί την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, που τον τροφοδοτούν καθώς και της ιδεολογίας και της οργάνωσης του.

Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, χρειάστηκαν χρόνια αφοσιωμένης δράσης και μαζικών αντιφασιστικών διαδηλώσεων, πριν η κυβέρνηση προβεί σε ενέργειες. Ελπίζουμε ότι αυτή η δικαστική απόφαση θα είναι ο τάφος για το κίνημα σε Ελλάδα και ίσως ο καταλύτης για να βελτιωθεί η κατάσταση και σε άλλες χώρες. Αλλά όπως έγραψε ο ακτιβιστής  DeRay Mckesson: “Η ελπίδα δεν είναι μαγεία. Η ελπίδα είναι δουλειά”.

ΠΗΓΗ: The Guardian, The Guardian view on Greece and Golden Dawn: defeating the politics of hate

Newsweek: Αυτοί είναι οι λόγοι που ο Τραμπ πρέπει να αντιμετωπίσει την απειλή του Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: