Αισιοδοξία ΟΗΕ για εκεχειρία στη Λιβύη

File Photo Screenshot από την ιστοσελίδα του γραφείου ΟΗΕ στη Γενεύη




Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη δήλωσε σήμερα «αρκετά αισιόδοξη» για το ενδεχόμενο βιώσιμης εκεχειρίας στην εμπόλεμη χώρα έπειτα από δύο ημέρες άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Γενεύη.

Είμαι «αρκετά αισιόδοξη» δήλωσε η Στέφανι Ουίλιαμς, η ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και επικεφαλής της αποστολής στήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ενδεχόμενο επίτευξης εκεχειρίας που θα διαρκέσει.

Η Ουίλιαμς βασίζει τις δηλώσεις της στη «σοβαρή» ατμόσφαιρα, η οποία επικράτησε, σύμφωνα με την ίδια, στις πρώτες άμεσες συνομιλίες της κοινής λιβυκής στρατιωτικής επιτροπής, η οποία εκπροσωπεί και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, που ξεκίνησαν στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη τη Δευτέρα.

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε πολλές συγκεκριμένες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, όπως το άνοιγμα των βασικών οδικών αρτηριών της χώρας, όπως και η έναρξη κάποιων αεροπορικών πτήσεων μεταξύ της Τρίπολης και της Βεγγάζης από αυτή την εβδομάδα, οι οποίες θα ανακουφίσουν τους αμάχους.

Παράλληλα οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν να κάνουν προόδους στην ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ η Ουίλιαμς εκτίμησε ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας Φάγιεζ αλ Σάρατζ ότι σκοπεύει να παραιτηθεί στο τέλος του μήνα «θα πρέπει να βοηθήσει να τερματιστεί η μακρά περίοδος της μετάβασης» και η Λιβύη να αποκτήσει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και θεσμούς.

Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη συγκλονίζεται από βία και μάχες για την εξουσία.

Δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία: στα δυτικά η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας, την οποία έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και στα ανατολικά ο ισχυρός στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό.

Η κοινή στρατιωτική επιτροπή, η οποία συστάθηκε στη διάρκεια διεθνούς συνόδου στις 29 Ιανουαρίου 2020 στο Βερολίνο, αναμένεται να ορίσει τους όρους για τη βιώσιμη εκεχειρία, με αποχώρηση από τις στρατιωτικές θέσεις.

Τις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού θα ακολουθήσει πολιτικός διάλογος στην Τύνιδα στις 9 Νοεμβρίου, διευκρίνισε η Ουίλιαμ, ενώ πρόσθεσε ότι οι ξένες χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση «θα πρέπει να πάρουν τα χέρια τους από τη Λιβύη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γενεύη, Ελβετία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΟΣΜΟΣ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο GOOGLE NEWS

Γενεύη: Κεκλεισμένων των θυρών η σύνοδος για την ειρήνη στη Λιβύη

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: