Επιτέλους Δικαιοσύνη: Σήμερα, μετά από 5,5 χρόνια η απόφαση για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ. Η αρεοπαγίτης σήμερα, Μαρία Λεπενιώτου (4Δ) προεδρεύει στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου δικάζει την ηγεσία, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής.ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Στις 11 το πρωί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με τη συμμετοχή περίπου 2.000 αστυνομικών σε ακτίνα πολλών εκαντάδων μέτρων από το Εφετείο, το Δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του επί της ενοχής των συνολικά 68 κατηγορουμένων για όλες τις υποθέσεις της ναζιστικής οργάνωσης που συνεκδικάζονται εδώ και περίπου 5,5 χρόνια.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά καθώς οι υποθέσεις αρκετές και το δικαστήριο θα πρέπει να τοποθετηθεί ξεχωριστά για την κάθε υπόθεση και τον κάθε κατηγορούμενο.

  • Έτσι, περίπου 7 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να συνενωθούν όλες οι δικογραφίες σε βάρος της Χρυσής Αυγής, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει σε πρώτο βαθμό τον «φύρερ» Μιχαλολιάκο και τα πρωτοπαλίκαρα του πρέπει να αποφασίσει εκτός από την ενοχή για τις επιμέρους σοβαρές, κακουργηματικές κατηγορίες, και το μείζον, αν δηλαδή η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.

Το βάρος της απόφασης πέφτει στα τρία μέλη του δικαστηρίου: Στην πρόεδρο (αρεοπαγίτη σήμερα) Μαρία Λεπενιώτη και στα μέλη Ανδρέα Ντόκο και Γεσθημανή Τσουλφόλγου.

Και οι τρεις έχουν κληθεί να φέρουν σε πέρας μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ποινικές δίκες της χώρας, τις τελευταίες δεκαετίες. Η αποστολή τους είναι να αποτιμήσουν όλα όσα προέκυψαν από την μαραθώνια αποδεικτική διαδικασία και την ογκώδη δικογραφία της υπόθεσης. Η ετυμηγορία των τριών δικαστών αναμφίβολα θα έχει ιστορικό αποτύπωμα και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Άλλωστε για αύριο έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο της Αθήνας, ενώ τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι δρακόντεια και λόγω της πανδημίας.

  • Συνολικά, όλα αυτά τα χρόνια, διεξήχθησαν 453 συνεδριάσεις, εξετάστηκαν 216 μάρτυρες, αναγνώστηκαν 438 έγγραφα.

Η ταυτότητα της δίκης

Κατηγορούμενοι: 68

Κατηγορίες :

  • Εγκληματική οργάνωση: Συνολικά 65 κατηγορούμενοι .
  • Διεύθυνση Οργάνωσης: 18 κατηγορούμενοι (Νίκος Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι 17 εκλεγμένοι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 βουλευτές του κόμματος ).
  • Μέλη: 47 κατηγορούμενοι (39 κατηγορούμενοι δικάζονται μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής ενώ οι υπόλοιποι δικάζονται και για άλλα κακουργήματα για παράδειγμα ανθρωποκτονία και απόπειρες, διακεκριμένη οπλοκατοχή κλπ.
  • Δολοφονία Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι για την οποία δικάζονται ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός και άλλοι 16 ως συνεργοί.
  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων (12 Ιουνίου 2012 στο Πέραμα) 5 κατηγορούμενοι
  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα) 4 κατηγορούμενοι

Έναρξη δίκης: 20 Απριλίου 2015 στην αίθουσα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

  • Έδρα: Πρόεδρος είναι η κ. Μαρία Λεπενιώτη, που έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη από τον Μάιο του 2019.
  • Τακτικοί δικαστές οι Εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου.
  • Εισαγγελέας Έδρας είναι η κ. Αδαμαντία Οικονόμου με αναπληρωτή της τον κ. Στέλιο Κωσταρέλλο.
  • Σημειώνεται ότι οι δικαστές απαλλάχθηκαν κάθε άλλου καθήκοντος τους για να επιταχυνθεί η δίκη το Νοέμβριο του 2018

Συνεδριάσεις:

  • Συνολικά έγιναν 453 συνεδριάσεις.

Τον Ιανουάριο του 2016 η δίκη διακόπηκε για περίπου 4,5 μήνες λόγω αποχής των δικηγόρων. Διακόπηκε επίσης επί τρεις και πλέον μήνες λόγω του κορωναϊού.

Μάρτυρες: Εξετάστηκαν σχεδόν 150 μάρτυρες κατηγορίας και περίπου 70 υπεράσπισης.

Υλικό δικογραφίας :

  • Εκατοντάδες στοιχεία που αφορούν ολόκληρη την πορεία της Χρυσής Αυγής από τα έτη 1980-1984 που αποτελούσε τίτλο περιοδικού με εξυμνητικά κείμενα για τον Χίτλερ, την περίοδο «απαλλαγής» της, μετά το 1990, από τον όρο «εθνικοσοσιαλισμός» και την υιοθέτηση του όρου «λαϊκός εθνικισμός» έως τον παρόντα χρόνο .
  • Πλήθος και οι δικαστικές αποφάσεις με ενέργειες της οργάνωσης που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο και αφορούν επιθέσεις από το 1992 και μετά, όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δημήτρη Κουσουρή το 1998 από στέλεχος της Χρυσής Αυγής και δέκα μέλη της, κ.α
  • Μόνο το παραπεμπτικό βούλευμα ξεπερνά τις 1000 σελίδες.
  • Το ψηφιοποιημένο υλικό (βίντεο, καταγεγραμμένες συνομιλίες, φωτογραφίες και άλλα) ξεπερνά τα δύο terrabyte.
  • Συνολικά τα στοιχεία, όλων των ειδών, που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο ήταν 438.

Λήξη αποδεικτικής διαδικασίας: 7 Νοεμβρίου 2019 οπότε και απολογήθηκε τελευταίος ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Επιτέλους, λοιπόν, η υπόθεση έφτασε στο τέλος, σε πρώτο βαθμό γιατί είναι σίγουρο ότι όσοι καταδικαστούν θα ασκήσουν έφεση ενώ δεν αποκλείεται να γίνει το ίδιο και για κάποιους που ενδεχομένως αθωωθούν, ειδικά αν είναι στελέχη πρώτης γραμμής στη ναζιστική οργάνωση.

Μεταξύ των 68 κατηγορούμενων και εκτός του Νίκου Μιχαλολιάκου είναι ακόμη 17 πρώην βουλευτές και δυο πυρηνάρχες.

Η αρχική κατηγορία αφορά σε σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας φέρονται να διέπραξαν σωρεία κακουργηματικών πράξεων.

Εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά που έχει ομολογήσει την ενοχή του για τη δολοφονία Φύσσα και η καταδίκη θεωρείται βέβαιη, για όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις όλα είναι ανοιχτά.

  • Σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως, όλοι οι κατηγορούμενοι πρώην βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής θα πρέπει να απαλλαγούν από τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση.

Επίσης, προτείνει να κηρυχθεί ένοχος μόνο ο καθ΄ ομολογία δολοφόνος Ρουπακιάς και όχι οι συγκατηγορούμενοί του για συνέργεια.

Όπως τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση ενώ όλες οι ενέργειες που αποδίδονται σε οργανωμένη δράση είναι «μεμονωμένα περιστατικά». Ακόμη, για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών, η εισαγγελέας είχε ζητήσει ενοχή των κατηγορουμένων κατά επιεικέστερη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, ενώ για την επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ ζήτησε μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε πλημμεληματικού βαθμού επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη.

  • Σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει την ενοχή των κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση, τότε για το αδίκημα αυτό προβλέπονται ποινές φυλάκισης που ξεκινούν από 5 έτη (πχ. για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) και φτάνουν τα 15 έτη (π.χ. για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης χωρίς ελαφρυντικό).

Ισόβια προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και πολυετείς καθείρξεις προβλέπονται για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Το δικαστήριο θα κρίνει ακόμη αν θα χορηγήσει αναστολές σε τυχόν ποινές που μπορεί να επιβάλλει ή όχι.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η ώρα της απόφασης για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή: Τα εγκλήματα ζητούν τιμωρία [αναδρομή]

Κουτσούμπας: Να βρεθούν στη φυλακή οι ναζιστές-εγκληματίες της Χρυσής Αυγής

Γεννηματά: «Ο αγώνας ενάντια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής δεν τελειώνει στις 7 Οκτώβρη»

Ο Χρυσοχοΐδης για τη Χρυσή Αυγή: Είναι μαχαιροβγάλτες και όλοι τους δειλοί

Τσίπρας για δίκη Χρυσής Αυγής: Αύριο γράφεται ιστορία, οφείλουμε να είμαστε εκεί

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: