“Εμείς οι Αρμένιοι βλέπουμε την τουρκική επίθεση ως μια απόπειρα συνέχισης της Γενοκτονίας των προγόνων μας”

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν χαιρετά στρατιώτες που αναχωρούν για το μέτωπο. EPA, TIGRAN MEHRABYAN, ARMENIAN PRIME MINISTER PRESS SERVICE / PAN P




Στον ιστότοπο της εφημερίδας Los Angeles Times δημοσιεύτηκε άρθρο γνώμης του Πρέσβη της Αρμενίας στις ΗΠΑ, Varuzhan Nersesyan, με τίτλο «Ο κόσμος δεν πρέπει να αγνοεί τις θανατηφόρες επιθέσεις στον νότιο Καύκασο».

Ακολουθεί μετάφραση αποσπασμάτων του δημοσιεύματος:

Αυτό που είναι τόσο διαφορετικό και επικίνδυνο όσον αφορά αυτή τη νέα επίθεση [στον νότιο Καύκασο] είναι η ανοιχτή και επιθετική υποστήριξη της Τουρκίας, ενθαρρύνοντας τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και οπλίζοντας τον στρατό του.

Οι Αρμένιοι πιστεύουν ότι αυτή η τουρκική υποστήριξη, σε συνδυασμό με μια διεθνή κοινότητα που αποσπάται από τον κορονοϊό και τις εκλογές των ΗΠΑ, ώθησαν το Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσει τώρα επιθέσεις. Η σύγκρουση κινδυνεύει να κλιμακωθεί σε έναν περιφερειακό – αν όχι πολύ μεγαλύτερο – πόλεμο εάν δεν παρέμβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.

  • Εμείς οι Αρμένιοι βλέπουμε αυτή την επίθεση ως μια απόπειρα συνέχισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915 που ξεκίνησε από τους ηγέτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι αποφάσισαν ότι οι Αρμένιοι έπρεπε να εξοντωθούν, επειδή διαταράσσαμε την επιδίωξη της Αυτοκρατορίας για εθνική συνοχή. Ως εκ τούτου, ο αρμενικός πληθυσμός της περιοχής εξολοθρεύτηκε, με ενάμιση εκατομμύριο θύματα γενοκτονίας.

Όπως και άλλες [εθνοτικές] ομάδες που έχουν βιώσει τη φρίκη της γενοκτονίας, η Αρμενία και το Αρτσάχ υποστηρίζουν με σταθερότητα και αφοσίωση την ιδέα του «ποτέ ξανά». Ο για πολλά έτη Πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, δεν έχει αποκρύψει το όραμά του να διαδραματίσει η Τουρκία έναν ρόλο αντίστοιχο με την ιστορική σπουδαιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία συμπυκνώθηκε [centered] σε αυτό που έγινε η Τουρκία.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Erdogan ισχυρίστηκε ότι «η Ιερουσαλήμ είναι δική μας». Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας για επέκταση, λέγεται ότι βλέπει τον νότιο Καύκασο ως το επόμενο βραβείο του και το Αζερμπαϊτζάν ως τον πιο στενό του σύμμαχο.

Η Τουρκία παρέχει ενεργή διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων εξοπλισμού, εκπαίδευσης και εκπαιδευτών για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε αρμένιους πολίτες στο Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Αρτσάχ.

Αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας έχουν επιτεθεί σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους στο Αρτσάχ και την Αρμενία. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ρωσίας έχουν κατηγορήσει την Τουρκία για στρατολόγηση πολεμιστών και για την πληρωμή και μεταφορά χιλιάδων τζιχαντιστών μισθοφόρων από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν.

Φαίνεται ότι η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει έναν γενικευμένο πόλεμο στον νότιο Καύκασο. Για τον Erdogan, ο οποίος έχει ήδη καταφέρει να αναμιχθεί στους εμφύλιους πολέμους της Συρίας και της Λιβύης, να εμπλακεί στον Λίβανο και στο Αιγαίο και να συσσωρεύσει στρατό ισλαμιστών μαχητών, οι οποίοι έχουν στρατολογηθεί για να διεξάγουν τους πολέμους «δια αντιπροσώπων» [proxy wars] που εκείνος επιθυμεί, αυτή η σύγκρουση είναι η τελευταία δοκιμή όσον αφορά τις αδικαιολόγητες ενέργειες που θα ανεχθούν οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας.

  • Σε αυτό το πλαίσιο, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν έχουν χαρακτηρίσει δημοσίως τη συνεργασία τους ως «ένα έθνος, δύο κράτη». Μόνο που η Αρμενία και το Αρτσάχ αποτελούν εμπόδιο σε αυτό το «όραμα». Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει πλήρως τη χρήση βίας από το Αζερμπαϊτζάν, η οποία έχει καταδικαστεί και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, η κοινότητα 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων της Αμερικής – εκ των οποίων σχεδόν το ένα εκατομμύριο βρίσκεται στην περιοχή του Λος Άντζελες – έχει ξεσηκωθεί λόγω της σύγκρουσης, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για να καταδείξει τη βία. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις περιλαμβάνονται οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη νότια Καλιφόρνια. Πολλοί από τους διαδηλωτές είναι απόγονοι επιζώντων της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο κόσμος δεν πρέπει να παραμείνει σε αναμονή, ούτε να στέψει το βλέμμα του αλλού. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να συμπεριφέρεται ως υπεύθυνος διεθνής παράγοντας και σίγουρα όχι ως μια χώρα που προάγει το εθνοτικό μίσος και τους περιφερειακούς πολέμους. Η ιδιότητα του μέλους δεν συνεπάγεται άδεια για πολεμοκαπηλία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να παρέμβουν πιέζοντας την Τουρκία να μην αναμιχθεί στη σύγκρουση στο Αρτσάχ και να δαμάσει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για οποιοδήποτε ευρύτερο ρόλο στον νότιο Καύκασο.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία να άρει τον διπλωματικό και οικονομικό αποκλεισμό της στην Αρμενία, να αντιμετωπίσει το γενοκτονικό της παρελθόν και να αποκαταστήσει τη σχέση της με την Αρμενία.

ΠΗΓΗ: Los Angeles Times, The world should not ignore the deadly attacks in the South Caucasus

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν δημιουργούν ένα δεύτερο «Ισλαμικό Κράτος» βόρεια του Ιράν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: