Δημοκρατική κάθαρση στην Ελλάδα: Τα χαρακτηριστικά της Χ.Α. είναι το μίσος και η χρήση βίας

FILE PHOTO: Ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος με τα “πρωτοπαλλήκαρά” του. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Μια υποδειγματική δικαστική απόφαση έθεσε εκτός πολιτικού παιχνιδιού τη Χρυσή Αυγή (Χ.Α.), η οποία είχε γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα, γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais με τίτλο: «Δημοκρατική κάθαρση».

Αποδείχθηκε ότι η ηγεσία της Χ.Α., κόμμα που ήθελε να κρύψει το νεοναζιστικό του πρόσωπο πίσω από εθνικιστικό προσωπείο, διηύθυνε μια εγκληματική οργάνωση που φέρει την ευθύνη για μία δολοφονία και επιθέσεις κατά μεταναστών και συνδικαλιστών.

Ο θάνατος ενός ράπερ το 2013 από ένα μέλος της Χ.Α. προκάλεσε την αρχή μιας δίκης 5,5 ετών, στη διάρκεια της οποίας το συγκεκριμένο κόμμα κατάφερε να κεφαλοποιήσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι των παλαιών πολιτικών και να μετατραπεί το 2015 σε δύναμη με μεγάλη επιρροή, παρά το γεγονός ότι μερικά ηγετικά στελέχη του είχαν προφυλακιστεί.

  • Η Χ.Α., η οποία διοργάνωνε συσσίτια και αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες, μετέτρεψε τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίο τράγο της κρίσης που μάστισε την Ελλάδα την περασμένη δεκαετία. Επιπλέον έβαλε στο στόχαστρο τους ακτιβιστές της αριστεράς, τους συνδικαλιστές και τα κινήματα πολιτών.

Τα χαρακτηριστικά της ήταν ολοφάνερα: το μίσος για τη διαφορετικότητα και η χρήση βίας για να «καθαρίσουν» οι δρόμοι από τους «ανεπιθύμητους», με τρόπο συστηματικό και οργανωμένο, όπως απεφάνθη το δικαστήριο.

Τα αποτελέσματα της κρίσης, ειδικά οι συνταγές λιτότητας -και όχι διάσωσης- για να αποτραπεί η χρεοκοπία και το ενδεχόμενο Grexit, τροφοδότησαν την υποστήριξη σε αυτή την ευτελή μορφή δήθεν πολιτικής.

Ωστόσο ένα αρραγές μέτωπο των θεσμών, της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης – τα οποία τόνισαν τις καταχρήσεις της ΧΑ – στέρησαν το 2019 από τη μαφιόζικη οργάνωση την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Η δικαστική απόφαση ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και μπορεί να ερμηνευθεί σαν οδηγία προς ναυτιλομένους, σε περιπτώσεις που η διείσδυση νεοναζιστικών στοιχείων στους θεσμούς απειλεί ακόμη και χώρες όπως η Γερμανία.

  • Το ίδιο ισχύει και για την παρουσία του κόμματος Jobbik στη βουλή της Ουγγαρίας, με την αμφιλεγόμενα δημοκρατική στάση του έναντι των αθίγγανων και των Εβραίων.

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται η εκκόλαψη αυτής της σκοτεινής απειλής για την δημοκρατίας. Όχι μόνον η Δικαιοσύνη αλλά ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να αποφανθεί κατά αυτής της απειλής.

Οι Times “εκτελούν” τον ισλαμιστή Ερντογάν: Το παιχνίδι της Τουρκίας είναι θανατηφόρο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: