Δείχνει να μην ελέγχεται ο ιός: Κρούσματα, νεκροί και οργή Χαρδαλιά για καφέ-μπαρ και πάρτι…

Υπάλληλοι του δήμου Γλυφάδας απολυμαίνουν τον οίκο ευγηρίας στη Γλυφάδα όπου πέντε ένοικοι μεταφέρθηκαν τη νύχτα σε νοσοκομείο μετά από κρούσματα κορονοϊού, Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020. Είναι το πέμπτο περιστατικό με κρούσματα κορονοϊού που καταγράφεται σε γηροκομείο από την αρχή της πανδημίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Σε 482 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 46 συνδέονται με γνωστές συρροές και 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24.932, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

Επίσης, 3.475 (13.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.037 (40.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 83 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 24 (28.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 256 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 500 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από αυτούς, 188 (37.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τα 482 επιπλέον κρούσματα που δηλώθηκαν σήμερα, τα 462 είναι εγχώρια κρούσματα και από αυτά, τα 46 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 26 συνδέονται με ενδοικογενειακή μετάδοση.

  • Οργή Χαρδαλιά για καφέ-μπαρ και πάρτι

Στην Κοζάνη βρέθηκε το Σάββατο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα έχει περάσει από την Παρασκευή στο επίπεδο 4 Aυξημένου Kινδύνου στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας της κυβέρνησης για τον κορονοϊό.

Όπως αναφέρει το Έθνος, ο κ. Χαρδαλιάς πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη στην έδρα της αντιπεριφέρειας, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «η κατάσταση παραμένει κρίσιμη» και πρόσθεσε ότι «από εδώ ξεκίνησε το μεγάλο πρόβλημα στην πρώτη φάση, από εδώ ξεκινά και στη δεύτερη φάση». «Είναι ένα στοίχημα που το κέρδισε η Δυτική Μακεδονία στην πρώτη φάση και θα το κερδίσει και τώρα», υπογράμμισε ο κ. ίδιος.

Ο κ. Χαρδαλιάς απέκλεισε προς το παρόν την πιθανότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων, τονίζοντας ότι «οι τέτοιες αποφάσεις βγαίνουν μέσα από διαδικασίες όπου εξετάζονται δείκτες που είναι πολυπαραγοντικοί».

Για το θέμα της λειτουργίας των Σχολικών μονάδων δήλωσε ότι τα 20 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί από την 1η Οκτωβρίου δεν σχετίζονται με ενδοσκοπική συρροή, εξήγησε ότι «τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά» και ότι «εάν παρουσιαστεί ενδοσχολική συρροή θα κάνουμε το αυτονόητο».

Απαντώντας εμμέσως στην επιστολή των τεσσάρων δημάρχων της ΠΕ Κοζάνης που ζητούσαν την εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολικών μονάδων η την διδασκαλία μέσω τηλεδιάσκεψης ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι «υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις για το θέμα της λειτουργίας των σχολείων αλλά όμως υπάρχουν και οι απόψεις των επιδημιολόγων τις οποίες λαμβάνουμε υπόψη». Πάντως επεσήμανε ότι στα σχολεία τα παιδιά είναι πιο εύκολο να εφαρμόζουν τα μέτρα προφύλαξης από το να βρίσκονται στις πλατείες η σε άλλους χώρους.

Στο μεταξύ, ονομαστικά αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σε τουλάχιστον τέσσερα καφέ-μπαρ της Κοζάνης που υπήρξαν κρούσματα κορονοϊού. Επίσης, πέραν των τεσσάρων καφέ-μπαρ, ως εστία μετάδοσης λειτούργησε και ένα «πάρτι» που έγινε στο Χρώμιο, με 70 άτομα και το οποίο οδήγησε σε 11 κρούσματα. Μάλιστα όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, όταν πληροφορήθηκε το γεγονός έψαξε να βρει το όνομα του χωριού, διερωτώμενος αν «υπάρχει χωριό Χρώμιο».

Ένα τρίτο στοιχείο αφορά τη στενή σχέση της αύξησης των κρουσμάτων στην Κοζάνη με την προ εβδομάδων έξαρση στην Πέλλα, μέσω των μετακινήσεων από νομό σε νομό. «Τελικά δεν την πλήρωσε η Πέλλα με την αύξηση των κρουσμάτων και την πλήρωσε η Κοζάνη», είπε χαρακτηριστικά. Άλλες τρεις εστίες υπερμετάδοσης διαπιστώθηκαν σε δύο κηδείες κι έναν γάμο.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαμαρτυρίες του δημάρχου Κοζάνης ως προς τη συνεργασία με την Πολιτική προστασία, δήλωσε ότι η συνεργασία του με τον δήμαρχο είναι καλή, όσα έπρεπε να γίνουν για την περιοχή έχουν γίνει από τον ΕΟΔΥ και συμπλήρωσε: «ως παλιός αυτοδιοικητικός έχω μια διαφορετική άνεση επικοινωνίας με τους δημάρχους της περιοχής». Παράλληλα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του kozanimedia.gr ο κ. Χαρδαλιάς κατά την αναχώρησή του από την πόλη της Κοζάνης και ενώ κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο, είδε έναν παραγωγό λαϊκής αγοράς με μάσκα στο πηγούνι. Τότε κατέβηκε από το αυτοκίνητο και του έκανε αυστηρή παρατήρηση.

  • Τι λένε οι διοργανωτές της βραδιάς στο Χρώμιο

Καμία σχέση δεν έχει η μάζωξη για ψήσιμο 25-30 ατόμων, που αρχικά ήταν λιγότεροι και από 20, με δήθεν πάρτι και 70 άτομα” λένε στο Kozanimedia οι διοργανωτές της βραδιάς στο Χρώμιο, ενώ απορρίπτουν κατηγορηματικά τις θεωρίες και τα στοιχεία Χαρδαλιά για την εκεί εστία διασποράς κρουσμάτων κορονοϊού!

Σύμφωνα με τους ίδιους, η πλειονότητα των νεαρών που βρέθηκε στην εκεί οικία είναι κάτοικοι Κοζάνης, με την όλη βραδιά να λαμβάνει χώρα την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 27 ημέρες πριν, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, δείχνει πως η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι αρκετά νωρίς.

Μάλιστα, σημειώνουν πως το πρώτο από τα 11 κρούσματα επιβεβαιώθηκε στις 3 Οκτωβρίου, δηλαδή 13 ημέρες μετά, με τους διοργανωτές της βραδιάς να σημειώνουν πως ούτως ή άλλως πρόκειται για την ίδια παρέα, η οποία συνέχιζε να βγαίνει και να μαζεύεται σε σπίτια και τις επόμενες ημέρες, απορρίπτοντας, έτσι, τη θεωρία πως το όποιο πάρτι ήταν η εστία διασποράς.

Να σημειωθεί πως οι διοργανωτές της βραδιάς αναφέρουν στο Kozanimedia πως συγγενικά τους πρόσωπα επικοινώνησαν εκείνες τις ημέρες και με τον ΕΟΔΥ , στο πλαίσιο της διαδικασίας ιχνηλάτησης, ο οποίος τους ενημέρωσε πως η εν λόγω συνάντηση απείχε πολλές ημέρες χρονικά από την εμφάνιση των κρουσμάτων και απορούν για την τροπή που έχει λάβει (και μάλιστα πανελλαδικά) η μάζωξή τους στο Χρώμιο.

— Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στην πλατεία Βικτωρίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Πραγματοποιήθηκαν 266 έλεγχοι και βρέθηκαν δώδεκα θετικά δείγματα, εκ των οποίων δέκα αφορούν σε Έλληνες και δύο σε αλλοδαπούς (επτά άνδρες και πέντε γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 48,5 έτη.

Αναλυτικότερα:

– 19 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

– 207 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 78 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

– 2 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας

– 1 κρούσμα στην ΠΕ ‘Αρτας

– 7 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας

– 10 κρούσματα στην ΠΕ Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην ΠΕ Έβρου

– 3 κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας

– 2 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας

– 7 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 13 κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων,εκ των οποίων 3 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση

– 3 κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Καρδίτσας

– 17 κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς, εκ των οποίων 9 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Κέρκυρας

– 3 κρούσματα από ΠΕ Κιλκίς, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 24 κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Κορινθίας

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Κω

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Λακωνίας

– 8 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση

– 6 κρούσματα από ΠΕ Λέσβου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Μεσσηνίας

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Μήλου

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Νάξου

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Ξάνθης

– 8 κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Πιερίας

– 2 κρούσματα στην ΠΕ Πρέβεζας

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Ρεθύμνου

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Ροδόπης

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Ρόδου

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Σερρών

– 5 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων

– 6 κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Φλώρινας

– 7 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Χανίων

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Χίου

– 20 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

  • ΕΟΔΥ: Η Ελλάδα κατέχει μια από τις καλύτερες θέσεις στην ΕΕ, όσον αφορά τον κορονοϊό

Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει μια από τις καλύτερες θέσεις στην Ευρώπη, και όχι μόνο, αναφορικά με τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού στον πληθυσμό, αλλά, και στα μέτρα που λαμβάνονται για την ανίχνευση και έγκαιρη πρόληψη της νόσου που προκαλεί, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η οποία δημοσιεύθηκε στις 15/10/2020 και αφορά την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη, σε μια συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού της κινητικότητας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, και κατά συνέπεια και της πανδημίας COVID-19.

Οι συστάσεις αυτές εγκρίθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ στις 13 Οκτωβρίου 2020.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ευρώπης με πάρα πολύ χαμηλό κίνδυνο (πράσινη ζώνη), όσον αφορά το σύνθετο δείκτη που αφορά τα νέα κρούσματα του κορονοϊού, αλλά και τη συχνότητα των ελέγχων για τη διάδοση του στην κοινότητα.

Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η χώρα είναι στις υψηλότερες θέσεις αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονται στον πληθυσμό για την ανίχνευση της νόσου. «Οι σχετικοί χάρτες, στους οποίους οι συστάσεις βασίζονται, στηρίζονται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εποπτείας ή είναι διαθέσιμα στο ECDC από επίσημες πηγές» καταλήγει ο ΕΟΔΥ.

Αυξάνονται τα κρούσματα κορωναϊού στο γηροκομείο της Γλυφάδας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: