Από την καλή και από την ανάποδη τα “έψαλε” η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας στον Τσαβούσογλου

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, στην Άγκυρα. EPA, TURKISH FOREIGN MINISTRY HANDOUT
Δριμεία κριτική άσκησε η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde στην Τουρκία για τις πολιτικές της σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, αφού προηγουμένως, ο Τούρκος ομόλογός της Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε στη Σουηδία σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επέκρινε την Σουηδή ομόλογό του για την έκκληση που απηύθυνε στην Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία.

Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τη Σουηδία για παροχή υποστήριξης σε κούρδους παραστρατιωτικούς, καθώς και οτι παραμένει σιωπηλή απέναντι στην υποτιθέμενη κακομεταχείριση μεταναστών εκ μέρους της Ελλάδας, κατηγορίες που η Ελλάδα απορρίπτει.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας τόνισε ακόμα ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, γεγονός που προκάλεσε την οργή Τσαβούσογλου.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο μεταφέρει η ανταπόκριση, κατά το οποίο ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών απευθύνει στη Σουηδή ομόλογό του το ερώτημα:

“Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Ποιός σας έδωσε το δικαίωμα να ζητάτε από την Τουρκία να αποσυρθεί από τη Συρία ή να προειδοποιείτε την Τουρκία;”.

Ο ίδιος συνέχισε: “Αν είστε τόσο ευαίσθητη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε γιατί δεν ασκείτε έστω για μια φορά κριτική στην Ελλάδα;”.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας απάντησε: “Είμαι φιλοξενούμενη εδώ. Δεν θα ανοίξω διάλογο”.

Αμέσως μετά συμπλήρωσε: “Ελπίζω πως ο καθένας στην Τουρκία έχει τη δυνατότητα να εκφράζει τις απόψεις του με την ίδια ειλικρίνεια που τις εκφράζετε και εσείς, κ. Υπουργέ”.

ΠΗΓΗ: Associated Press, Turkish, Swedish ministers trade swipes in tense meeting

Τα έξι μεγάλα ψέματα της Τουρκίας: Έωλοι ισχυρισμοί για την επιστροφή του Oruc Reis στο Καστελόριζο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal