Τα ελληνικά πολεμικά πάνω από το νησί: Ελλάς, Ελλάς, σκέπασε και μας, η Κύπρος δεν κείται μακράν…

File Photo: Πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως Λεμεσού τετραμερής Αεροναυτική Άσκηση, με τη συμμετοχή μονάδων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των 4 Ευρωπαϊκών χωρών στο τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας. Πηγή: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΚΥΠΡΟΥ




Του Δρ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ (*)

Ήταν απόγευμα της τελευταίας Τετάρτης του Αυγούστου στο χωριό μου, το Μονάγρι Λεμεσού.

Ένας γνώριμος για μένα θόρυβος, το χαρακτηριστικό βουητό από πολεμικά αεροπλάνα, έφθασε ξαφνικά στα αυτιά μου.

Ασυναίσθητα η σκέψη ταξίδεψε στη Λάρισα, όπου καθημερινά τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την πόλη, αφού ως γνωστόν η Θεσσαλική πρωτεύουσα διαθέτει ένα από τα πιο σημαντικά/νευραλγικά πολεμικά αεροδρόμια της πατρίδας μας.

Δύο F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας διέσχισαν γρήγορα τον ουρανό, απομακρύνθηκαν σαν αστραπή και επανήλθαν αρκετές φορές κάνοντας κύκλους στον ουρανό.Ήταν τα μαχητικά που ήρθαν στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στην πολυεθνική άσκηση νότια της Κύπρου, με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

  • Δεν μπορώ να βρω λόγια για να σας περιγράψω τη συγκίνηση που ένοιωσα και εγώ και όλοι μας που βγήκαμε στο δρόμο και κοιτούσαμε με δέος στον ουρανό. Θέλαμε να χειροκροτήσουμε, θέλαμε να φωνάξουμε, θέλαμε να μας δουν οι Ίκαροι μας και να πάρουν τον παλμό των όμορφων συναισθημάτων μας.

Για μας που αγαπούμε την Ελλάδα και την νοιώθουμε ως την Μητέρα πατρίδα μας, κάθε παρουσία της στην Κύπρο μας προκαλεί ανεπανάληπτα συναισθήματα που τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να τα περιγράψουν.

Αναπόφευκτη σκέψη μου για άλλη μια φορά ταξίδεψε πίσω στο ΄74, όταν την ώρα της πιο μεγάλης μάχης, με τα μάτια στραμμένα στον ουρανό, περιμέναμε να έρθουν από στιγμή σε στιγμή τα δικά μας αεροπλάνα, που δυστυχώς δεν ήρθαν ποτέ, αφού με άνωθεν εντολές έμειναν καθηλωμένα στο έδαφος!

Αν ερχόντουσαν,τότε, στην Κύπρο, σίγουρα άλλη θα ήταν η μοίρα μας….

Έτρεμαν οι Τούρκοι στο ενδεχόμενο της παρουσίας τους. Ανοικτά της Πάφου μάλιστα, κατέρριψαν οι ίδιοι δύο μαχητικά τους αεροσκάφη που θεώρησαν ότι ήταν ελληνικά! Τα οποία προηγουμένως πρόλαβαν και βύθισαν ένα πολεμικό πλοίο τους, που επίσης εξέλαβαν για ελληνικό. Τέτοιο αξιόμαχο στράτευμα διέθεταν οι Τούρκοι το 1974! Έλα, όμως, που η χούντα και η κυβέρνηση Καραμανλή, μας άφησαν μόνους να πολεμούμε τους άπιστους.

  • Ευχαριστούμε Ελλάδα. Εύγε στον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο που συντόνισε με απόλυτη επιτυχία την επιχείρηση. Εύγε σε όλους όσους έκαναν σκόνη του τουρκικά ραντάρ που τους έψαχναν και δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν τα ίχνη τους. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνεικάτι τέτοιο, απόδειξη κι αυτό της ικανότητας όλου του δυναμικού των ΕνόπλωνΜας Δυνάμεων.

Σε εκείνους που ζουν λες και γύρω τους δεν συμβαίνει τίποτε, για εκείνους τους «δικούς μας» που ενοχλούνται όταν τα ελληνικά μαχητικά έρχονται στην Κύπρο, ένα έχω να πω: Ελπίζω σύντομα να συνέλθετε, η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο, ας ξυπνήσουμε επιτέλους πριν είναι πολύ αργά για όλους μας.

Υστερόγραφο: Το έχω πει πολλές φορές και το έχω γράψει άλλες τόσες. Η παρουσία της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στους κυπριακούς αιθέρες ενδυναμώνει το αίσθημα ασφάλειας όλων των υγιώς σκεπτόμενων Ελλήνων Κυπρίων. Δακρύζουμε όταν αντικρίζουμε τα ελληνικά φτερά να πετούν πάνω από την Κύπρο.Να έρχεστε συχνά αδελφοί Ελλάδίτες Ίκαροι. Δεν είμαστε μακριά σας…το ίδιο αίμα κυλά μέσα στις φλέβες μας.

(*) Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Μετά παρρησίας, για την Ιστορία και την Αλήθεια: «Εξοχότατε, ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής»…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: