Πώς φτάσαμε στις μάσκες XXL: Δημόσιο και κατασκευαστές χάθηκαν στη μετάφραση

Μαθητές του 15ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης φορώντας προστατευτικές μάσκες παρακολουθούν τον αγιασμό, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020. Η πανδημία έφερε νέα μέτρα στη λειτουργία των σχολείων με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, ο σχολαστικός καθαρισμός χεριών, αιθουσών και εξοπλισμού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Ατυχής απεδείχθη η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την διανομή μάσκας στα σχολεία, πολλές παρτίδες από τις οποίες έφτασαν στους μαθητές υπερμεγέθεις, καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρο το πρόσωπό τους.

Οι προδιαγραφές κατασκευής της υφασμάτινης μάσκας όπως αποτυπώθηκαν στα πρακτικά της Επιτροπής δημόσιας υγείας για τον κορωναϊό στα τέλη Αυγούστου είχαν ως εξής:

1. Πολύ καλής ποιότητας βαμβακερό ύφασμα (100%), πυκνής ύφανσης.

2. Τουλάχιστον 2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί λινό τουλάχιστον δύο στρωμάτων.

3. Τα δύο στρώματα πρέπει να είναι διαφορετικού χρώματος (πιο σκούρα η εξωτερική πλευρά και ανοιχτόχρωμη, ή καλλίτερα λευκή η εσωτερική για να είναι διακριτή η φορά εφαρμογής της. Στη περίπτωση που τα δύο στρώματα είναι ιδίου χρώματος θα πρέπει να υπάρχει διακριτή σήμανση (στάμπα ή άλλη ένδειξη) που θα υποδεικνύει τη φορά της μάσκας. Θα ήταν σκόπιμο για τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού η εξωτερική πλευρά να είναι πολύχρωμη και με σχέδια, φιγούρες , ήρωες προκειμένου η μάσκα να είναι πιο ελκυστική.

4. Διαστάσεις τελικού προϊόντος :
i. για ηλικίες <10 ετών 10 Χ 18 +/-1 εκ
ii. για ηλικίες >10 ετών 12 Χ 22 +/-1 εκ.

5. Κατασκευασμένες με τρεις πιέτες στο μέσον τους ώστε να δύναται να ξεδιπλώνουν κατά την εφαρμογή της μάσκας.

6. Να έχουν έλασμα στην πάνω πλευρά ώστε να σταθεροποιείται στη μύτη.

7. Να φέρουν μαλακά και ανθεκτικά λάστιχα για τη συγκράτηση στα αυτιά και να δοθεί έμφαση στο σημείο επαφής της μάσκας με τα λάστιχα ώστε να είναι σταθερά.

Οταν το Δημόσιο κάνει τον επιχειρηματία…

Το λάθος, όπως παραδέχθηκε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, οφείλεται στις διαστάσεις: Αφορούσαν τη διάσταση του προϊόντος πριν από τη συρραφή και όχι τις διαστάσεις του παραγόμενου προϊόντος.

Σε ανακοίνωσή της και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε επισημαίνει: «Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

 

Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ, ανακοίνωσε ότι διακόπτεται άμεσα η παραγωγή των μασκών για τα σχολεία. Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται:

«Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας».

Σύψας: Θα έκανα πρώτα μία δοκιμή…

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ν. Σύψας εκφράζοντας την απορία πώς γίνεται να παράγεις τόσες μάσκες χωρίς να τις δοκιμάσεις. Όπως ανέφερε, η Επιτροπή είχε δώσει οδηγίες διαστάσεων γράφοντας ότι πρόκειται για τη μάσκα πριν διπλωθεί,δηλαδή το αρχικό κομμάτι υφάσματος πριν ραφτεί, χωρίς τις πτυχώσεις. «Αυτό όμως δε μεταφράστηκε σωστά και τελικά βάλανε λάθος διαστάσεις στο τελικό προϊόν. Επειδή διάβασα το τελικό κείμενο,  ήταν σαφές- αν και θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σαφές- γιατί απευθυνόταν σε επαγγελματίες. Αν έφτιαχνα εγώ μάσκα, πριν παράξω ένα εκατομμύριο, θα έπαιρνα μια να την έβαζα στο πρόσωπό μου» επισήμανε και επανέλαβε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές θα ισχύσει για όλη τη σχολική χρονιά.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Αθήνα: Αστυνομικός κλωτσά επαίτη στο μετρό-Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: