Κύπρος: Το Κάβο Γκρέκο η κύρια “πύλη εισόδου” προσφύγων και μεταναστών

File Photo: Αλλοδαποί σε λέμβο. ΚΥΠΕ




Η περιοχή του Κάβο Γκρέκο στην Αγία Νάπα εξελίσσεται φέτος ως κύρια πύλη εισόδου διά θαλάσσης, προσφύγων και μεταναστών.

Όπως γράφει ο Μιχάλης Χατζηβασίλης στον “Φιλελεύθερο”, από τις 17 εισόδους ή απόπειρες εισόδου μεταναστών στην Κύπρο οι 10 έγιναν μέσω του ακρωτηρίου αυτού, είτε γιατί είναι το πλησιέστερο από τα κατεχόμενα στις ανατολικές ακτές, είτε από τον Λίβανο.

  • Συνολικά φέτος έφτασαν 375 άτομα με σκάφη στις κυπριακές ακτές, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία ή μετανάστες από Αφρικανικές ή Ασιατικές χώρες, ενώ 185 άτομα που έφτασαν από τον Λίβανο σε τέσσερις δόσεις επεστράφησαν στη χώρα αναχώρησης. Σε άλλες έξι περιπτώσεις 221 άτομα ήρθαν από τα κατεχόμενα και αφού τους δόθηκαν τρόφιμα επέστρεψαν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, από τους 375 μετανάστες που ήρθαν διά θαλάσσης οι 243 ήταν άντρες, οι 39 γυναίκες και τα 93 παιδιά. Όλοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα όπου και οι πλείστοι υπέβαλαν αίτηση για πολιτικό άσυλο. Η πρώτη άφιξη καταγράφηκε στις 24 Ιανουαρίου β/α του Κάβο Γκρέκο με 101 επιβάτες. Ακολούθησε στις 3/2/20 νέα άφιξη στο ίδιο σημείο 87 προσφύγων και μεταναστών, ενώ ένα μήνα αργότερα έφτασαν άλλοι 101 πρόσφυγες στο ίδιο ακρωτήριο. Στις 20/3/20 ήρθαν στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο άλλα 100 άτομα, και αφού τους δόθηκαν τρόφιμα, ανακόπηκαν και κατευθύνθηκαν προς τα κατεχόμενα λόγω των μέτρων που λαμβάνονταν για την πανδημία.

Στις 4/6/20 έφτασε νέο σκάφος στην περιοχή Λατσιού αυτή τη φορά με 35 επιβαίνοντες όπου ανακόπηκε και έτσι στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τα κατεχόμενα. Στις 29/7/20 έφτασε μικρό σκάφος με εφτά επιβαίνοντες ανατολικά του Κάβο Γκρέκο το οποίο αφού παρέλαβε τρόφιμα κατευθύνθηκε προς τα κατεχόμενα. Στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο εμφανίστηκαν επίσης δύο άτομα στις 28/8/20, ενώ δύο μέρες αργότερα εμφανίστηκαν 23 άτομα στην περιοχή Περβολιών που δήλωσαν ότι έφτασαν διά θαλάσσης. Στις 31/8/20 νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο έφτασαν 21 άτομα και αφού παρέλαβαν τρόφιμα κατευθύνθηκαν προς τα κατεχόμενα.

Στις 3/9/20 έφτασαν ν/δ του Κάβο Γκρέκο 52 άτομα, ενώ την ίδια ημέρα έφτασαν στην ίδια περιοχή άλλα 51 άτομα τα οποία ανακόπηκαν και το σκάφος τους κατευθύνθηκε προς τα κατεχόμενα. Πέντε άτομα έφτασαν στο Κίτι με σκάφος στις 4 Σεπτεμβρίου και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες απέπλευσαν.

Μια μέρα αργότερα 31 άτομα που έρχονταν από τον Λίβανο ανακόπηκαν και μεταφέρθηκαν από άλλο σκάφος στη χώρα αναχώρησης. Το ίδιο συνέβη άλλες τρεις φορές για 33, 50 και 71 άτομα αντίστοιχα στις 5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου. Τέλος, στις 13 Σεπτεμβρίου έφτασαν στο Κάβο Γκρέκο εννιά πρόσωπα που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Πουρνάρα.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Κράτος και πολίτες προσφέρουν 11 εκατ. ευρώ για να ξαναχτιστεί το Μάτι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: