Και εγένετο το East Mediterranean Gas Forum: Υπεγράφη η Κοινή Διακήρυξη – Ο ρόλος στη σταθερότητα

Στιγμιότυπο από την τελετή υπογραφής του Καταστατικού του East Mediterranean Gas Forum στη Λευκωσία, στις 22/9/2020. ΚΥΠΕ




«H σημερινή διαδικτυακή τελετή καταδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας, αφού, ενώ λόγω συνθηκών απέχουμε χιλιάδες μίλια, είμαστε όλοι ενωμένοι στην κοινή μας δέσμευση, αλλά και στη συλλογική μας προσπάθεια, να αναπτύξουμε στο έπακρο και με βιώσιμο τρόπο τους πόρους της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε σήμερα, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου κατά την διαδικτυακή τελετή υπογραφής του καταστατικού του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού East Mediterranean Gas Forum– EMGF.

Στην παρέμβασή της η κ. Πηλείδου εξήρε, επίσης, τη στάση των ιδρυτικών χωρών του Φόρουμ (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη), καθώς άφησαν κατά μέρος τις όποιες πολιτικές ή άλλες διαφορές και αξιοποιώντας συνέργειες, σε πνεύμα συνεργασίας, πέτυχαν το ιστορικό ορόσημο της επίσημης εγκαθίδρυσης του EMGF, 20 μόλις μήνες μετά την αρχική πρωτοβουλία της Αιγύπτου τον Ιανουάριο του 2019.

Η Κύπρος, εξήγησε η υπουργός Ενέργειας, υποστήριξε εξαρχής τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, της οποίας απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης αγοράς αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, μειώνοντας τα όποια τεχνικά, οικονομικά και πολιτικά ρίσκα, με το να φέρνει στο ίδιο τραπέζι διαρθρωμένου και συστηματικού διαλόγου τόσο κυβερνήσεις όσο και άλλους βασικούς εμπλεκόμενους, όπως εταιρείες της βιομηχανίας αερίου και πετρελαίου, επενδυτές και χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Η κ. Πηλείδου τόνισε, παράλληλα, πως βασική αρχή του EMGF, η οποία καταγράφεται και στη Κοινή Διακήρυξη που αναγνώστηκε στο τέλος της τελετής, είναι πως θα σέβεται πλήρως τα δικαιώματα των μελών του σε ό,τι αφορά στους φυσικούς τους πόρους, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο. Επισήμανε δε πως ο οργανισμός δεν αποκλείει οποιαδήποτε χώρα, με το καταστατικό του να αναφέρει ρητά ότι «κάθε χώρα της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να υποβάλει αίτηση προσχώρησης ως μέλος και κάθε άλλη χώρα, περιφερειακός ή διεθνής οργανισμός, μπορεί να υποβάλει αίτηση προσχώρησης ως παρατηρητής, υπό την προϋπόθεση ότι συμμερίζεται τις ίδιες αξίες και στόχους με το EMGF, καθώς και την προθυμία να συνεργαστεί προς όφελος ολόκληρης της περιοχής».

Περιβάλλον εμπιστοσύνης

Το Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum – EMGF), θα συμβάλει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, ευημερίας, σταθερότητας και σχέσεων καλής γειτονίας μέσω της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας.

Αυτό αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη που διαβάστηκε στο τέλος της διαδικτυακής τελετής υπογραφής η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, για την υπογραφή του ιδρυτικού καταστατικού του περιφερειακού φόρουμ. Τα ιδρυτικά μέλη του φόρουμ είναι η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Τα κεντρικά γραφεία του Φόρουμ βρίσκονται στο Κάιρο.

Όπως αναφέρεται το EMGF έχει ως στόχο να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για να φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διέλευσης, ώστε να δημιουργήσουν ένα κοινό όραμα και έναν δομημένο, συστηματικό πολιτικό διάλογο για το φυσικό αέριο, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου και θα ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό πόρων φυσικού αερίου στην περιοχή, προς όφελος και ευημερία των ανθρώπων της.

Το EMGF, σημειώνεται, θα σέβεται πλήρως τα δικαιώματα των μελών του έναντι των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Θα υποστηρίξει τις προσπάθειές τους για δημιουργία εσόδων από τα αποθέματά τους και χρησιμοποίησης της υπάρχουσας και μελλοντικής υποδομής φυσικού αερίου μέσω συνεργασίας με τη βιομηχανία φυσικού αερίου και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ των οποίων επενδυτές, εμπορευόμενοι και χρηματοδοτικές οντότητες. Για το σκοπό αυτό, συγκροτήθηκε η Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου (Gas Industry Advisory Committee -GIAC) στο πλαίσιο του EMGF τον Νοέμβριο του 2019, ως μόνιμη πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ κυβερνήσεων και άλλων επιχειρηματικών εταίρων.

«Το EMGF θα συμβάλει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, ευημερίας, σταθερότητας και σχέσεων καλής γειτονίας μέσω της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας».

Για το σκοπό αυτό και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του καταστατικού του, το EMGF είναι ανοικτό σε οποιαδήποτε χώρα της Ανατολικής Μεσογείου να υποβάλει αίτηση ένταξης και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, περιφερειακό ή διεθνή οργανισμό να υποβάλει αίτηση συμμετοχής ως παρατηρητής, υπό την προϋπόθεση ότι μοιράζονται τις ίδιες αξίες και στόχους με το EMGF και την αποδεδειγμένη προθυμία συνεργασίας με βάση το διεθνές δίκαιο για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και την ευημερία των λαών της.

Σε αυτό το πλαίσιο, το EMGF εκτιμά την εποικοδομητική ανταπόκριση και την εκτενή υποστήριξη που έλαβε, όπως αντικατοπτρίζεται στο ενδιαφέρον πολλών διεθνών μερών και οργανισμών να συμμετάσχουν στις δραστηριότητές του και στην εποικοδομητική συνεργασία με διεθνείς εταίρους, όπως η ΕΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα .

Με την ευκαιρία αυτή, το EMGF επαναλαμβάνει τη βαθιά εκτίμησή του προς την Αίγυπτο για την πρωτοβουλία της να ζητήσει την ίδρυση του EMGF, παρέχοντας τη μέγιστη υποστήριξη ως χώρα υποδοχής, υπό την ηγεσία του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι .

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω της ανταποκρίτριας Μ. Καλογεράκη και ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Επικοινωνία Πετρίδη – Παρλί: Για ανατολική Μεσόγειο και τουρκικές προκλήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: