Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν αποχώρηση από τη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας: Εναλλακτική η Σούδα, λέει Αμερικανός γερουσιαστής

File photo: Αμερικανικό αεροπλανοφόρο στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στη Σούδα. ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ




Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εντατικοποιήσει τις προετοιμασίες για αποχώρηση από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην επαρχία των Αδάνων της Τουρκίας και βλέπουν τα ελληνικά νησιά ως εναλλακτική λύση, έγραψε η  επιθεώρηση Washington Examiner επικαλούμενη δηλώσεις Αμερικανού Γερουσιαστή.

Η μοίρα της βάσης του Ιντσιρλίκ είναι ακόμη άγνωστη, και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ελπίζουν για το καλύτερο “αλλά να κάνουν σχέδια για το χειρότερο”, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον στην Washington Examiner.

H Αμερικανική βάση στη Σούδα, στην Κρήτη, αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ. “Επειδή η παρουσία μας, τελείως ειλικρινά, στην Τουρκία απειλείται στα σίγουρα”, πρόσθεσε ο Τζόνσον. “Είναι πολύ ατυχές το μονοπάτι που οδηγεί την Τουρκία ο Ερντογάν, ή ήδη την έχει οδηγήσει”, λέει ο Τζόνσον.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει κατ’ επανάληψη από το 2016 απειλήσει να απαγορεύσει την πρόσβαση των Αμερικανών στην βάση του Ιντσιρλίκ μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου. Οι ΗΠΑ περιορίζουν την παρουσία τους στην βάση από το 2018 κι έπειτα.

Η αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων  S-400 προκάλεσαν περαιτέρω ένταση στην σχέση των δυο ΝΑΤΟϊκών εταίρων, Αγκυρας – Ουάσιγκτον, οδηγώντας τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσολου να πει ότι η εχθρότητα των ΗΠΑ έναντι της Αγκυρας απειλησε πέρσι την βάση και περισσότερους στις ΗΠΑ να καλούν την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει την βάση του Ιντσιρλίκ.

Η αυξανόμενη προσέγγιση του Ερντογάν στον Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εξοργίσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους και έχει πυροδοτήσει διαμάχη εντός του ΝΑΤΟ, αναφέρει η  Washington Examiner .

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν πλήρη παρουσία και συνεργασία στην Τουρκία και να μην πραγματοποιήσουν στρατηγική μεταστροφή, δήλωσε ο Τζόνσον στο περιοδικό. “Από αμυντική άποψη, νομίζω ότι πρέπει να δούμε την πραγματικότητα της κατάστασης ότι ο δρόμος στον οποίο βαδίζει ο Ερντογάν δεν είναι καλός”, πρόσθεσε.

Αυτόν τον μήνα οι ΗΠΑ ήραν μερικώς το 33χρονο εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, καθώς Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε εξελισσόμενη διένεξη για τα φυσικά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη και μια βραχύβια ακούσια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας “θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το ΝΑΤΟ”, καθώς η Ρωσία θα καλωσόριζε δυο μέλη του ΝΑΤΟ να τσακώνονται στα νότια σύνορα της Συμμαχίας, δηλώνει στην Washington Examiner ο Aykan Erdemir, διευθυντής του Foundation for Defense of Democracies και πρώην βουλευτής στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, η ελάφρυνση του εμπάργκο λειτουργεί ως προειδοποίηση στον Ερντογάν και σαν σήμα ότι οι ΗΠΑ έχουν επιλογές, σημειώνει το περιοδικό.

“Ένα από τα θέματα που έχει να κάνει με το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο είναι να τους επιτρέψουμε να προετοιμαστούν για να φιλοξενήσουν τις δυνάμεις μας πολύ περισσότερο – όχι σε μια επίσημη βάση, αλλά σε διάφορες ασκήσεις”, δηλώνει στην  Washington Examiner ο Μάικλ Ρούμπιν  του American Enterprise Institute.

Η πρόσφατη επικέντρωση των ΗΠΑ στην Κύπρο συνιστά “έναν αριθμό επιλογών μετεγκατάστασης οι οποίες είναι συμπληρωματικές ως πιθανό εναλλακτικό σχέδιο για το Ιντσιρλίκ” δηλώνει ο Erdemir. “Δεν είναι κάτι νέο, αλλά ίσως αλλάξει ποιοτικά σε όρους που έχουν να κάνουν με τη φύση και το εύρος της αμερικανικής παρουσίας και των επενδύσεων σ’ αυτές τις εναλλακτικές τοποθεσίες”.

Πηγή΅: Washington Examiner/Ahval

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Πάιατ και Φλώρος στην άσκηση συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ «Stolen Cerberus» στην Ελευσίνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: