Για τη φωτιά στη Μόρια ευθύνεται η Ευρώπη: Η Washington Post λέει τα πράγματα ως έχουν…

Ο Σαρλ Μισέλ σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ. EPA/Virginia Mayo / POOL




Άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Washington Post (κείμενο του Andreas Kluth) αναφέρεται στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που υπήρχαν στη δομή μεταναστών στη Μόρια κατονομάζοντας τους ευρωπαίους ως ηθικούς αυτουργούς της πυρκαγιάς.

Σημειώνει: Δεν έχει σημασία αν η πυρκαγιά προκλήθηκε από τους ίδιους τους μετανάστες, από τους κατοίκους του νησιού ή από τυχαίο γεγονός. Αυτό που έχει σημασία είναι η ανικανότητα της Ευρώπης σε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Γίνεται αναφορά στην ανισοκατανομή της ευθύνης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος (Συνθήκη Δουβλίνου) με το βάρος να πέφτει στην Ελλάδα, τη Μάλτα, την Ιταλία και την Ισπανία εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτές οι χώρες είναι προσβάσιμες από τη θάλασσα.

  • Κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015, χιλιάδες πρόσφυγες επιχείρησαν να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδας, η οποία είχε να αντιμετωπίσει παράλληλα και τη δημοσιονομική κρίση, με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να εμποδίζει την πρόσβαση σε αυτή αντί να βοηθήσει.

Η Καγκελάριος Merkel αποφάσισε ότι η επαναπροώθηση των προσφύγων δεν ήταν επιλογή 70 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα και αρχικά άφησε τα σύνορα της χώρας της ανοιχτά αλλά στη συνέχεια, υπό την πίεση διαμαρτυριών από Γερμανούς πολίτες που πίστευαν ότι οι μετανάστες αποτελούσαν απειλή για τον τρόπο ζωής τους, άλλαξε πολιτική και αυστηροποίησε τους κανόνες για την υποδοχή μεταναστών.

Η υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία είχε σκοπό τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα με το σύστημα του Δουβλίνου ουσιαστικά να καταργείται.

Η Ευρώπη χρειαζόταν ένα νέο σύστημα υποδοχής μεταναστών που θα τους κατένειμε με δικαιότερο τρόπο στα ευρωπαϊκά κράτη και θα τους εξασφάλιζε πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ εξαιτίας κυρίως της νομοθεσίας της Ε.Ε. που προϋποθέτει την ύπαρξη ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων σε τέτοια ζητήματα αλλά και της σταθερής άρνησης μερικών κρατών, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, για αλλαγή πλεύσης στη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Η Ελλάδα προσπαθεί να αποτρέψει την πρόσβαση των μεταναστών στο ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας δημιουργώντας δομές σε νησιά.

Ο καταυλισμός της Μόριας σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει 3.000 άτομα αλλά φιλοξένησε για κάποια διαστήματα μέχρι και 20.000 μετανάστες, ενώ στο χρονικό σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά φιλοξενούσε 12.000 άτομα.

Ελληνικά πλοία φέρονται να έχουν προβεί σε απωθήσεις βαρκών που μετέφεραν πρόσφυγες, παρόλο που η Αθήνα αρνείται αυτές τις αναφορές.  Το δημοσίευμα κλείνει με την επισήμανση ότι είναι άδικο να ρίχνεται η ευθύνη για τη μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα.

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει ενέργειες για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής της διαφορετικά θα κατευθύνεται από τη μία ανθρωπιστική κρίση στην άλλη και σταδιακά θα αποδομηθεί οποιαδήποτε αναφορά στη λεγόμενη κοινότητα «αξιών» την οποία επικαλείται. Σε αυτή την περίπτωση, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης της Ε.Ε.;

ΠΗΓΗ: Washington Post, The Burning of Moria Is All of Europe’s Fault

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ξύπνησαν οι Αμερικάνοι; Να απαντηθεί η επιθετικότητα του Ερντογάν απαιτεί η Wall Street Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: