Ενας ακόμη πόλεμος δια αντιπροσώπων για τη Ρωσία και την Τουρκία: Τι θα πράξει ο Πούτιν;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. EPA, ALEXEI DRUZHININ, SPUTNIK, KREMLIN




Άρθρο του περιοδικού Economist με θέμα την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στο Nagorno-Karabakh, γραμμένο από την Κωνσταντινούπολη, σημειώνει ότι η σύγκρουση ενδέχεται να συμπαρασύρει δύο εξωτερικές δυνάμεις, την Τουρκία και τη Ρωσία.

Η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός περιφερειακός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν και έχει ήδη υποσχεθεί  στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ότι θα παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια απαιτηθεί. Η Αρμενία έχει κατηγορήσει την Τουρκία ότι ήδη έχει αναμειχθεί στις συγκρούσεις, γεγονός που έχει διαψεύσει το Αζερμπαϊτζάν.

Στο μεταξύ η Ρωσία έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία αν και παράλληλα πουλάει όπλα στο Αζερμπαϊτζάν. “Οι Ρώσοι δεν επιθυμούν να αναμειχθούν και προτιμούν να παίζουν ρόλο διαμεσολαβητή” ανέφερε ο Thomas de Waal, του Carnegie Europe. “Όμως αν η Αρμενία δεχθεί επίθεση, δεν έχουν άλλη επιλογή, από το να την υπερασπιστούν”.

Η στάση της Τουρκίας ενδεχομένως να ενθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία πάντα υποστήριζε το Μπακού, τώρα όμως δείχνει αποφασισμένη να στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις. Λέγεται ότι το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί τουρκικής κατασκευής drones, κατά των αρμενικών δυνάμεων.   

Μετά την ανάφλεξη του περασμένου Ιουλίου,  Η Τουρκία είχε ορκιστεί να εκδικηθεί τον θάνατο των αζέρων στρατιωτών και έστειλε μαχητικά F-16 στο Αζερμπαϊτζάν για κοινές ασκήσεις. Στο μεταξύ το Αζερμπαϊτζάν έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι εξοπλίζει την Αρμενία.

Ρωσία και Τουρκία είναι ήδη αντιμέτωπες σε δύο πολέμους δια αντιπροσώπων σε Συρία και Λιβύη. Υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωπες και σε έναν τρίτο, στον Καύκασο. 

ΠΗΓΗ: Economist, Armenia and Azerbaijan fight over Nagorno-Karabakh again

NY Times: Συμβολική προειδοποίηση στην Άγκυρα για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: