NY Times: Συμβολική προειδοποίηση στην Άγκυρα για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια δηλώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, στην 115 Πτέρυγα Μάχης Σούδας, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, στα Χανιά της Κρήτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Σε μια κίνηση που θεωρείται ως συμβολική στήριξη της Ελλάδας στη διένεξή της με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Μάι Πομπέο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα σταθμεύσουν ένα πλοίο-μαμούθ στη στρατιωτική βάση της Σούδας, γράφει στην εφημερίδα New York Times η απεσταλμένη της Lara Jakes.

Η δραστηριοποίηση του πλοίου σε μια περιοχή κοντά στην οποία η Τουρκία είχε στείλει πλοία για την αναζήτηση και εξόρυξη φυσικού αερίου, μπορεί να χρησιμεύσει ως συμβολική προειδοποίηση της Άγκυρας για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ.

Μετά από συνάντησή του με τον Mike Pompeo, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου με την επεκτατική της στρατηγική να διεκδικεί πρώτες ύλες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, σε θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ελλάδας και άλλων χωρών.

«Είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή που δοκιμάστηκε πρόσφατα από την επιθετικότητα και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, είπε ο Μητσοτάκης κατηγορώντας την Άγκυρα ότι τροφοδοτούσε την ένταση με ακραία ρητορική και παραπλανητική επικοινωνία ως προς το σκοπό της. «Με άλλα λόγια, ενέργειες που είναι αντίθετες με το τις αξίες του δυτικού κόσμου».

ΠΗΓΗ: New York Times, U.S. Will Base Mammoth Ship in Greece, Near Disputed Territory

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση των Έλενας Μπεκατώρου και Derek Gatopoulos από την Αθήνα για το Αssociated Ρress, προσθέτοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών. περί σθεναρών στρατιωτικών σχέσεων των ΗΠΑ με όλη την Ευρώπη, τονίζοντας ότι:

«Εμείς, οι Αμερικανοί, προσβλέπουμε στην Ελλάδα ως αληθινό πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο, και είμαστε απίστευτα υπερήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της». Όπως σημειώνεται, ο κ. Pompeo πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο Έλληνας πρωθυπουργός «συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν στενότερη συνεργασία, προκειμένου να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που θέτει η Ρωσία», αναφερόμενος σε «κακόβουλες ενέργειες επιρροής», όπως η διάδοση παραπληροφόρησης για την πανδημία του κορωνοϊού και  η προσπάθεια ανάμειξης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Παρατίθενται οι δηλώσεις του πρωθυπουργούΜητσοτάκη, ότι «Στη Μεσόγειο δεν θα πρέπει να υπάρχουν κύματα που προκαλούνται από απειλές και αντιπαλότητα. Είναι μία θάλασσα στρατηγικής σημασίας, και για τις ΗΠΑ. […] Είναι επίσης μία περιοχή κλειδί για την παγκόσμια σταθερότητα. Με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι ο κ. Pompeo μοιράζεται τις θέσεις μας, κατανοώντας ότι η ένταση μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ, εν τέλει, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός». 

ΠΗΓΗ: Αssociated Ρress, Pompeo voices support for talks between Greece, Turkey

“Ευχαριστώ” στα ελληνικά από Πομπέο για την φιλοξενία Μητσοτάκη στα Χανιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: