Διαδηλώσεις στην Λευκορωσία: Αιφνίδια και σχεδόν εν κρυπτώ η ορκωμοσία Λουκασένκο

Σε αιφνίδια και “πριβέ” τελετή ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος της Λευκορωσίας ο Αλεξάντρ Λουκασένκο. EPA/ANDREI STASEVICH / BELTA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Μινσκ σήμερα, διαμαρτυρόμενοι για την αιφνίδια ορκωμοσία του Αλεξάντρ Λουκασένκο ως προέδρου της Λευκορωσίας, νωρίτερα σήμερα.

Πολλοί ήταν εκείνοι που συμμετείχαν στην πορεία κρατώντας σημαίες της αντιπολίτευσης ενώ τα διερχόμενα αυτοκίνητα κορνάριζαν, σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφεραν ότι η αστυνομία έκανε χρήση νερού υπό πίεση προκειμένου να διαλύσει τη συγκέντρωση.

Το πρακτορείο Interfax από την πλευρά του μετέδωσε ότι οι αστυνομικοί έχουν αρχίσει να συλλαμβάνουν διαδηλωτές.

Ορκωμοσία – φάρσα

Η πρώην υποψηφία για την προεδρία της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια σε μήνυμα της προς τον λαό της Λευκορωσίας με αφορμή την ορκωμοσία του Αλεξάντρ Λουκασένκο λέει ότι η ίδια είναι ο μοναδικός ηγέτης που εξέλεξε ο λαός της Λευκορωσίας και χαρακτήρισε ως φάρσα την μυστική ορκωμοσία του Λουκασένκο στο Μέγαρο της Ανεξαρτησίας, στην οποία παρέστησαν μερικές εκατοντάδες αξιωματούχοι , βουλευτές, διευθυντές ΜΜΕ, παράγοντες των γραμμάτων και τεχνών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Ταυτόχρονα ο ανεξάρτητος ιστότοπος Tut.By μετέδωσε ότι στις 10 η ώρα το πρωί σήμερα οι ξένοι πρεσβευτές συμπεριλαμβανομένης και της ρωσικής διπλωματικής αποστολής δεν είχαν ακούσει τίποτα για την ορκωμοσία.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει. Η απόπειρα του αυτή να αναγνωρισθεί ως νόμιμος πρόεδρος το μόνο που υποδηλώνει είναι ότι οι προηγούμενες δικαιοδοσίες έχουν εξαντληθεί, ενώ ο λαός δεν του έχει δώσει νέα εντολή. Αυτή η λεγόμενη ορκωμοσία είναι φυσικά μιας φάρσα. Στην πραγματικότητα, σήμερα ο Λουκασένκο βγήκε απλά στη σύνταξη», δηλώνει η Τιχανόφσκαγια.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψη της στις Βρυξέλλες, η Τιχανόφσκαγια δηλώνει στο μήνυμα της ότι «Οι χώρες της Ευρώπης υποστηρίζουν τον λευκορώσικο λαό και τις απαιτήσεις του να σταματήσει η βία, να αφεθούν ελεύθεροι οι πολιτικοί κρατούμενοι και να διεξαχθούν δίκαιες και αδιάβλητες εκλογές». Επίσης δηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να στηρίξουν την Λευκορωσία πραγματικά σε περίπτωση που νικήσει η δημοκρατία. Η Τιχανόφσκαγια υπογράμμισε επίσης ότι οι διαταγές που δίνει ο Λουκασένκο στις δυνάμεις ασφαλείας δεν είναι νόμιμες και δεν πρέπει να εκτελούνται.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μινσκ, Λευκορωσία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Εξιτήριο για τον Αλεξέι Ναβάλνι – Ο επικριτής του Πούτιν είχε δηλητηριαστεί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: