Χαλκιδική: Νέος σεισμός 4,7 βαθμών-Σε ρήγμα με μεγάλο δυναμικό οι δονήσεις, λέει ο Παπαζάχος

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος. Photo via Twitter, EQGR @eqgr




Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:12 στον θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα ΝΝΔ του Άθου, στο Άγιο Όρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 225 χιλιόμετρα ΒΒΑ της Αθήνας.

Παπαζάχος: Σε ένα από τα σημαντικότερα ρήγματα, οι δονήσεις

Ανησυχητική μεν, συνηθισμένη δε, χαρακτηρίζει στη Voria.gr την Κυριακή ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος την έντονη σεισμική δραστηριότητα ανοιχτά της Χαλκιδικής, που μάλιστα έδωσε και σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τα ξημερώματα της Κυριακής.

Την ανησυχία ενέτεινε το γεγονός ότι χθες  ακολούθησαν σεισμοί μικρότερης έντασης, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 4,2 βαθμούς.

«Μια σεισμική ακολουθία πάντα μπορεί να είναι ανησυχητική, ιδιαιτέρως όταν αφορά μια περιοχή με έντονη δραστηριότητα όπως αυτή ανοιχτά του Άθω», αναφέρει ο κ. Παπαζάχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για μια ακολουθία η οποία τεχνικά δεν έχει κλείσει ακόμα ούτε 24 ώρες, οπότε είναι νωρίς συμπεράσματα.

  • Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αφού η περιοχή που είχαμε τις δονήσεις βρίσκεται σε ένα από τα σημαντικότερα ρήγματα, αυτό της Τάφρου του Βορείου Αιγαίου.

Πρόκειται για ένα ρήγμα που ξεκινάει από τα βάθη της Ανατολίας στα όρια με τον Καύκασο, διατρέχει όλη τη Βόρεια Τουρκία, συνεχίζει στην Τάφρο του Βορείου Αιγαίου υποθαλάσσια και τελειώνει περίπου στην Αλόννησο.

Το τμήμα μεταξύ της χερσονήσου του Άθω και της Σιθωνίας έχει πρόσφατη σημαντική σεισμική δραστηριότητα.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του ΑΠΘ, το 1982 και το 1983 είχαμε σεισμούς 7 και 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά το 1905 είχαμε έναν σεισμό 7,5 βαθμών που προξένησε τεράστιες βλάβες σε περιοχές του Αγίου Όρους.

«Απίθανο να υπάρξουν επιπτώσεις»

Ο διευθυντής του εργαστηρίου γεωφυσικής του ΑΠΘ επισημαίνει πως η εν λόγω περιοχή έχει σημαντικό ιστορικό σεισμικότητας, βρίσκεται σε γνωστό τεκτονικό ρήγμα, πολύ καλά περιγραμμένο, και είναι από τα μεγαλύτερα του ελλαδικού χώρου.

«Σε ένα μικρό τμήμα αυτού, έχουμε μια μικρή δραστηριότητα. Το σημαντικό είναι πως αυτή η δραστηριότητα είναι σχετικά περιορισμένη χωρικά, και αρκετά απομακρυσμένη από τις ακτές, δηλαδή 25 με 30 χλμ μακριά από τις κατοικημένες περιοχές της Σιθωνίας και των μοναστηριών του Αγίου Όρους» ξεκαθαρίζει στη Voria.gr ο Κώστας Παπαζάχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό σημαίνει ότι σε ένα απίθανο σενάριο μιας ισχυρότερης σεισμικής δραστηριότητας δεν έχουμε σημαντικά κτηριακά συγκροτήματα σε άμεση εμβέλεια.

«Οι συγκεκριμένοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και είναι πολύ ενοχλητικοί. Ωστόσο, ακόμα και ισχυρότεροι σεισμοί (6-6,5R) δύσκολα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε κτήρια λόγω του ότι είναι σε θαλάσσια περιοχή», λέει χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει στη Voria.gr ο κ. Παπαζάχος, «η ακολουθία φαίνεται να έχει μια σχετικά ομαλή συμπεριφορά, αλλά επιμένει σήμερα». Ωστόσο, όπως λέει, «και μόνο το ότι βρίσκεται σε ένα γνωστό ρήγμα πρέπει να μας κάνει λίγο παραπάνω επιφυλακτικούς, γιατί πρόκειται για ρήγμα με πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό».

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως βαίνει προς εκτόνωση, γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμα, ιδίως σε ένα ρήγμα που δίνει πολύ ισχυρούς σεισμούς», υπογραμμίζει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και voria.gr
Αθήνα, Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΕΛΛΑΔΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Νέα σεισμική δόνηση στη Χαλκιδική, μεγέθους 4,3 βαθμών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: