Βλέπει Δένδια στην Αθήνα και πάει Τουρκία ο Μάας: Τελική διαπραγμάτευση πριν την έναρξη(;) του διαλόγου. Τι θα κάνει η Γαλλία;

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας (Δ) και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας (Α) κάνουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του τύπου, μετά το τέλος της συνάντησής τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Παρά το κλίμα έντασης, τις παρανομίες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για έρευνες στη Μεσόγειο, οι πληροφορίες επιμένουν για έναρξη διαλόγου στις 28 Αυγούστου.

Το ερώτημα είναι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν τινάξει στον «αέρα» τον διάλογο γιατί γνωρίζει πως δεν έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η επιθυμία του είναι σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με δικούς του όρους, ώστε να μπορέσει να κλέψει φυσικούς πόρους από την Κύπρο και την Ελλάδα, στο όνομα της …ειρήνης.

Αυτό είναι το επιχείρημά του καθώς ξέρει ότι παρανομεί, μη εφαρμόζοντας το διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα η κάκιστη κατάσταση της οικονομίας (η τουρκική λίρα κατρακυλά παρά τις δηλώσεις τους για κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα) ενδέχεται να τον οδηγήσει να συνεχίσει τις παρανομίες ρισκάροντας το ατύχημα. Άλλωστε στόχος του είναι να διασωθεί πολιτικά.

Μάλιστα το ξεκαθάρισε μετά τη φιέστα για το κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα.

Από την άλλη πλευρά η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν, τάχθηκαν υπέρ της ασφάλειας και ειρήνης στην Μεσόγειο ότι και να σημαίνει αυτό…

Μάλιστα ο κ. Μακρόν ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ πρέπει να προστατεύει τα σύνορα των μελών της.

Τόνισε δε, ότι η Γαλλία θα ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία στη περιοχή, κάτι που εξόργισε τον Ερντογάν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας πήρε οδηγίες από την κ. Μέρκελ (μετά και τη συνάντησή της με τον κ. Μακρόν), έρχεται την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα και το ίδιο απόγευμα μεταβαίνει στην Τουρκία.

Όπως όλα δείχνουν γίνεται η τελική διαπραγμάτευση πριν την έναρξη του διαλόγου, που –όπως αναφέρθηκε- θα εκκινήσει στις 28 Αυγούστου εκτός απροόπτου. Άλλωστε κατά τη γνωστή ρήση «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί την Τρίτη 25 Αυγούστου και ώρα 12:00, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και στην κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου.

Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Από τις δηλώσεις θα φανεί σε έναν βαθμό τι θα μεταφέρει ο Γερμανός υπουργός στην Άγκυρα.

Στην βουλή η συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου

Στο μεταξύ, την Τετάρτη έρχεται στη Βουλή προς κύρωση, η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Από τη Βουλή της Αιγύπτου έχει ήδη περάσει (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ).

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου έχει ενοχλήσει σφόδρα την Τουρκία, καθώς ακυρώνει εν πολλοίς το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Μετά τη φιέστα και πάλι απειλές από Ερντογάν: “Θα εντείνουμε τις έρευνες στην Μεσόγειο”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: