Τι κρύβει ο Ερντογάν; Το διαφαινόμενο τέχνασμα με την “ανακάλυψη” φυσικού αερίου, και τα δικαιώματα της Exxon

File photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθεί μέσω βιντεοκάμερας το ερευνητικό Fatih στη Μαύρη Θάλασσα. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Άρθρο της ανταποκρίτριας της στην Τουρκία Marion Sendker, με τίτλο «Τι κρύβεται στην πραγματικότητα πίσω από το διαφαινόμενο τέχνασμα του Erdogan με την ανακάλυψη φυσικού αερίου», δημοσιεύει η εφημερίδα WELT.

Στον υπότιτλο γράφει: «Στην Τουρκία αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τον Πρόεδρο Erdogan. Η οικονομία είναι σε κακή κατάσταση, οι δημοσκοπικοί δείκτες πέφτουν. Ο ίδιος υπερηφανεύεται για την ανακάλυψη ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου, το οποίο όμως δεν είναι καν καινούργιο. Στην πραγματικότητα το διακύβευμα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».

Αναφέρει, μεταξύ άλλων πως, η θρησκευτική ρητορική είναι μέρος του τυπικού ρεπερτορίου του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας χρησιμοποίησε, συνειδητά ή ασυνείδητα, έναν κεντρικής σημασίας χριστιανικό όρο, κάνοντας λόγο για «χαρμόσυνη αγγελία», στην οποία θα προέβαινε την Παρασκευή. Η επιλογή των λέξεων δεν πρέπει να παρεξηγηθεί ως ένδειξη διαθρησκευτικής αλληλεγγύης, καθώς η τουρκική κυβέρνηση πρόσφατα βασίστηκε στην αντιπαράθεση σε αυτόν τον τομέα.

Την Παρασκευή το πρωί ανακοινώθηκε ότι η περίφημη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη έχει κατόπιν εντολής της θρησκευτικής Αρχής Diyanet ανοίξει πλέον για τους μουσουλμάνους για προσευχή -όπως συνέβη με την Αγία Σοφία πριν από λίγες εβδομάδες. Η μεσσιανική ανακοίνωση του Erdogan δεν είχε, επομένως, καμία σχέση με τη θρησκεία, αλλά καταρχήν με τα χρήματα.

Πριν ο Πρόεδρος εμφανιστεί μπροστά από τις κάμερες την Παρασκευή, πήγε για προσευχή το μεσημέρι στο τζαμί Eyüp Sultan στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο είναι σημαντικό για τους μουσουλμάνους παγκοσμίως. Είναι το μέρος όπου οι σουλτάνοι προσεύχονταν στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προτού πάνε σε πόλεμο.

Παρατηρητές στην Άγκυρα υποψιάζονται επίσης ότι πίσω από τα «καλά νέα» υποκρύπτεται προπαγάνδα για την υλοποίηση του αμφιλεγόμενου κατασκευαστικού έργου, μέσω του οποίου θα δημιουργηθεί ένα είδος δεύτερου Βοσπόρου. Επομένως, για να κερδίσει χρήματα με το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου θα πρέπει το τουρκικό κράτος, το οποίο αντιμετωπίζει ταμειακές δυσκολίες εδώ και περίπου δύο χρόνια, να λάβει πρώτα κάποια χρήματα.

Επιπλέον, δεν είναι καθόλου σαφές εάν η Τουρκία δικαιούται να κάνει γεωτρήσεις στον Εύξεινο Πόντο. Γειτονικές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και πάνω απ’ όλα η Ρωσία, μάλλον θα θελήσουν να έχουν λόγο στην όλη υπόθεση. Αλλά και οι ΗΠΑ εμπλέκονται έμμεσα, καθώς ο αμερικανικός όμιλος Exxon έχει δικαιώματα στην περιοχή που διεκδικεί ο Erdogan.

Οι επιδόσεις του ιδίου και του κόμματός του AKP στις δημοσκοπήσεις πέφτουν εδώ και  εβδομάδες, η οικονομία επιδεινώνεται σταθερά και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα, στο κράτος και στην κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένοι με τον Erdogan. Προκειμένου να κερδίσει χρόνο, «καλές ειδήσεις» όπως αυτές της ανακάλυψης φυσικού αερίου τον βολεύουν.

ΠΗΓΗ: WELT

Ερντογάν μαινόμενος: Ο Μακρόν θέλει να έχει η Γαλλία το πρόσταγμα στην Ανατολική Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: