Θεωρείται και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των Κούρδων: Πώς θα αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν τον Ερντογάν;

File Photo: Ο Tζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ Μπάιντεν. EPA, DNCC




Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, πρώην Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι ο πιο φιλικά προσκείμενος Αμερικανός Πρόεδρος προς τους Κούρδους.

Ο Μπάιντεν είχε επικρίνει σφοδρά τον Πρόεδρο Τραμπ για την απόφασή του να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία, κατηγορώντας τον ότι πρόδωσε τους πιο πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ.

  • Επίσης, επέκρινε επανειλημμένα τον Ερντογάν για τον αυταρχισμό και την επιθετικότητά του, ενώ έχει δηλώσει ότι θα πρέπει οι ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους συμμάχους τους για «να απομονώσουν» τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Μπάιντεν ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και στη συνέχεια ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Κούρδους. Παρόλο που είχε χαρακτηρίσει το PKK «τρομοκρατική οργάνωση», ο Ερντογάν τον κατηγόρησε ότι είναι υποστηρικτής ομάδων και ακαδημαϊκών που υποστηρίζουν το PKK.

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα τον είχε επιλέξει για την αντιπροεδρία, το περιβάλλον του Ερντογάν και αρκετά τουρκικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν τον Μπάιντεν «εχθρό της Τουρκίας», όχι μόνο επειδή ήταν υπέρ των Κούρδων, αλλά και υπέρ των Ελλήνων και των Αρμενίων, όπως υποστήριζαν.

Πάντως, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Αν στις 20 Ιανουαρίου 2021 ο Μπάιντεν ορκιστεί ως ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα επιλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης με τον νεοσουλτάνο Ερντογάν ή θα αναγκαστεί να επιδιώξει μια ρεαλιστική συνεργασία μαζί του;

ΠΑΝ. ΠΑΝ.

Διαβάστε όλα τα ΣΧΟΛΙΑ – ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η προσωπική μεγάλη επιτυχία του Μπενιαμίν Νετανιάχου: Κορυφαία η συμφωνία με τα Εμιράτα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: