Σκηνή εντάσεων η Ανατολική Μεσόγειος: Ισραήλ, Αίγυπτος και Εμιράτα σταθερά υπέρ της Ελλάδας

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στις εργασίες της 6η Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Διακρίνονται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μαικ Πομπέο και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Φωτογραφία ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




«Η Ανατολική Μεσόγειος εξακολουθεί να είναι η σκηνή εντάσεων μεταξύ αντιτιθέμενων μπλοκ που βλέπουν αφενός την Τουρκία, ως μια περιφερειακή δύναμη που από καιρό προσπαθεί να επεκτείνει τη στρατιωτική της επιρροή στην περιοχή και την Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια αμφισβήτησε έντονα τους επεκτατικούς στόχους της Άγκυρας.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανασκόπησή της η ιταλική ιστοσελίδα Agenzia Nova. Σημειώνει:

Η Ελλάδα έφερε στο πλευρό της αρκετά αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων… Στην αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και τα Εμιράτα παίζουν επίσης ένα σημαντικό ρόλο, σχηματίζοντας έναν ενοποιημένο αντι-τουρκικό άξονα στη Μεσόγειο…

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ιταλία προσπαθεί να διατηρήσει μια ισορροπημένη θέση, με βάση, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας Lorenzo Guerini στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στο Βερολίνο, σχετικά με μια ισορροπημένη προσέγγιση για την αναζήτηση συνεχώς μεγαλύτερης συνεργασίας στον διάλογο Μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Ιταλία συμμετέχει στις στρατιωτικές ασκήσεις «Eunomia» μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο νοτιοδυτικά του νησιού της Κύπρου.

Η Ιταλία αναπτύσσει τον πυραυλικό αντιτορπιλικό Durand de la Penne για τις ασκήσεις και όπως υπογραμμιστηκε από το Υπουργείο Άμυνας, κατά τη μεταφορά στο χώρο άσκησης στα ανοικτά της Κύπρου πραγματοποίησε επίσης τη λεγόμενη εκπαιδευτική δραστηριότητα “διέλευσης” με το τουρκικό ναυτικό, που διήρκεσε περίπου 4 ώρες…»

ΠΗΓΗ: Alta tensione nel Mediterraneo orientale: due esercitazioni militari in corso contemporaneamente

  • ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια κλιμακούμενη διαμάχη με την Τουρκία, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της, επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στις δυτικές της ακτές απέναντι από την Ιταλία στα 12 μίλια, ένα δικαίωμα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρεται σε άρθρο των συντακτών της εφημερίδας Wall Street Journal, Markus Walker και Valentina Pop.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση αυτή συνιστά μέρος των προσπαθειών του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δείξει εσωτερικά και διεθνώς ότι υπεραμύνεται των δικαιωμάτων της Ελλάδας διατηρώντας  παράλληλα τις νομικές και διπλωματικές αβρότητες-σε αντίθεση με την συγκρουσιακή προσέγγιση του τούρκου Προέδρου Ερντογάν.

Παρατίθεται τμήμα των δηλώσεων του Έλληνα Πρωθυπουργό στη Βουλή ότι:

«Δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όταν αποφασίσει να το κάνει»  ενώ στην συνέχεια σημειώνεται ότι, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους και αναλυτές, η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα 6 στα 12 μίλια στο Αιγαίο δεν είναι πιθανό να συμβεί. Μια τέτοια επέκταση  θα συνιστούσε ακραία πρόκληση, καθώς η Τουρκία από καιρό έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε αιτία πολέμου καθώς περιορίζεται δραστικά η πρόσβαση της Τουρκίας στα διεθνή ύδατα.

Αναφέρεται επίσης ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο έτος σχετικά με το ποιος έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κλιμάκωση αυτή εγείρει φόβους στην Ευρώπη για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών παρότι και οι δύο είναι σύμμαχες Νατοϊκές χώρες .

Παρατίθενται οι πρόσφατες δηλώσεις Erdogan περί αποφασιστικότητας της Τουρκίας να διεκδικήσει μερίδιο των θαλασσών που την περικλείουν περιλαμβανομένου και του Αιγαίου ενώ σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας .

Σημειώνεται ότι στους κόλπους της Ε.Ε. η Γαλλία υποστηρίζοντας την Ελλάδα απειλεί με επιβολή κυρώσεων την Τουρκία ενώ η Γερμανία και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν επιθυμούν να ανταγωνιστούν την Τουρκία διότι είναι σημαντικός εμπορικός τους εταίρος και χρειάζονται τη συνεργασία της για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Τέλος, γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Heiko Maas σε Αθήνα και Άγκυρα.

ΠΗΓΗ: Greece Asserts a Maritime Claim, Sending Message to Turkey

«Κόλαση» αερομαχιών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο μετά την προσγείωση των F-16 στην Πάφο: Αναζητά το ατύχημα η Άγκυρα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: