Παίζει το χαρτί της έντασης: Ο Ερντογαν παρουσιάζεται αποφασισμένος να φθάσει στα άκρα

Από κοινή εκπαιδευτική άσκηση Τουρκίας και χωρών του ΝΑΤΟ. Photo via Twitter, Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

-Ποια η «αχίλλειος πτέρνα» της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας; Η Τουρκία κλείνει τα κανάλια επικοινωνίας…

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στα άκρα τις σχέσεις του με την Ελλάδα.

Με αφορμή την τμηματική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που υπογράφηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη Πέμπτη στο Κάιρο, η Τουρκία έχει περάσει στην επίθεση και ξεκινά βαθμηδόν την κλιμάκωση της έντασης.

Η Άγκυρα έχει, ως γνωστόν, ακυρώσει την έναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα, που χρονικά τοποθετείτο στις 24 Αυγούστου, αν και υπήρχαν εκ προοιμίου πολλά προβλήματα. Σημειώνεται συναφώς ότι στο συμφωνημένο κείμενο στο οποίο κατέληξαν αναφέρεται, βασικά, ότι θα αρχίσουν συνομιλίες. Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε την ατζέντα ούτε τη μεθοδολογία.

Η στάση της Άγκυρας στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία φάνηκε από την πρώτη αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρισκόταν στη Μάλτα. Συναντούσε, μάλιστα, εκείνη την ώρα, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η συνάντηση διακόπηκε και ο Τσαβούσογλου αποχώρησε για να επικοινωνήσει με την Άγκυρα και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έξω φρενών ο Τσαβούσογλου έσπευσε να αναφέρει πως «με τους Έλληνες δεν συζητούμε», υπενθυμίζοντας πως η αποκλιμάκωση του Ιουλίου και η συμφωνία για διάλογο επιτεύχθηκε με παρέμβαση της Γερμανίας.

  • Είναι προφανές πως η Άγκυρα κλείνει εκ νέου τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας, δεν αποδέχεται διαμεσολάβηση και σπεύδει να κάνει κινήσεις που θα προκαλέσουν και στη συνέχεια να κλιμακώσουν την ένταση. Το επόμενο βήμα έχει προαναγγελθεί. Θα σταλεί ερευνητικό σκάφος συνοδευόμενο με φρεγάτες και θα επιχειρηθεί να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Αθήνας.

Τούτο θα κλιμακωθεί βαθμηδόν και η Άγκυρα θα επανέλθει στο διπλωματικό πεδίο μόνο όταν επιβάλει τετελεσμένα. Θα κινηθεί, δηλαδή, στις γνώριμες για αυτήν μεθόδους.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα, ανεξαρτήτως της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου, δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο ισχύει και εφαρμόζεται. Κι αυτό θα θελήσει να το αποδείξει και στην πράξη.

Την ίδια ώρα, η κατοχική δύναμη θα επιχειρήσει να συμπληρώσει το κενό που αφέθηκε από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, δηλαδή στην περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου και Κύπρου. Αυτή η περιοχή αναμένεται πως θα αποδειχθεί η «αχίλλειος πτέρνα» της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η Τουρκία θα σπεύσει να συμπληρώσει τα κενά της συμφωνίας: Μόνη κίνηση αποτροπής η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: