Όλη η Ευρώπη διαπραγματεύεται με Πούτιν για Λευκορωσία: Τι είπαν με Μέρκελ και Μακρόν

Πολίτης της Λευκορωσίας διαδηλώνει κατά της επανεκλογής Λουκασένκο στην προεδρία της Δημοκρατίας EPA/TATYANA ZENKOVICH




Όλη η Ευρώπη συζητά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Λευκορωσία και αυτός τους επαναλαμβάνει μονότονα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας.

Ενώ επίκειται η τηλεδιάσκεψη των ηγετών προκειμένου να αποφασίσουν τις στάση θα τηρήσει η ΕΕ στην καταγγελλόμενη για νοθεία διαδικασία της προεδρικής εκλογής Μέρκελ, Μακρόν και Μισέλ μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανότητες κάποιου συμβιβασμού.

Έτσι, όπως μεταδίδεται στα διαδοχικά «τηλεγραφήματα» των ξένων πρακτορείων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε αρχικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ λέγοντάς της ότι οιεσδήποτε προσπάθειες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας θα ήταν απαράδεκτες, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Οιεσδήποτε τέτοιες προσπάθειες θα οδηγούσαν σε κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στη Λευκορωσία, είπε ο Πούτιν στη Μέρκελ σε τηλεφωνική συνδιάλεξή τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό, ο επανεκλεγείς πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, απένειμε σήμερα παράσημα για «άμεμπτη υπηρεσία» σε αξιωματούχους επιβολής του νόμου που τον βοήθησαν να καταστείλει διαδηλωτές που απαιτούν την αποχώρησή του τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Η επικοινωνία με Μακρόν

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία Μακρόν – Πούτιν.Και αυτή, σύμφωνα πάντοτε με τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε στον Γάλλο ομόλογο του Εμμανουέλ Μακρόν, ότι παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας και άσκηση πιέσεων στην ηγεσία της χώρας θα ήταν απαράδεκτες.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την ταχύτερη διευθέτηση της κρίσης στην Λευκορωσία, όπως και ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε επίσης με τον Εμανουέλ Μακρόν για την κρίση στην Λιβύη. «Συνεχίστηκε η αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα της λιβυκής κρίσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε διάφορα επίπεδα.

Τέλος, έως τώρα, ο πρόεδρος Πούτιν μίλησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Το ανακοίνωσε ο ίδιος σε ανάρτηση του στο twitter, ενόψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχει ως θέμα την κατάσταση στην Λευκορωσία.

«Μόλις συζήτησα την κατάσταση στην Λευκορωσία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι «μόνο ένας ειρηνικός και πράγματι ειλικρινής διάλογος μπορεί να λύσει την κρίση στην Λευκορωσία».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα το Κρεμλίνο αναφέρεται ότι ο  Ρώσος πρόεδρος  εξέφρασε την ανησυχία του για τις απόπειρες σειράς κρατών να ασκήσουν πιέσεις στην ηγεσία της χώρας και να αποσταθεροποιήσουν με κάθε τρόπο την εσωτερική πολιτική κατάσταση.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη συνομιλία, η οποία διήρκεσε μίση ώρα, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον «να μην επιτραπεί ώστε οι εξελίξεις να πάρουν τη μορφή της αντιπαράθεσης».

Η συνομιλία Μέρκελ Τιχανόφσκαγια

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Γερμανίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι το Βερολίνο κατάφερε να έρθει σε επαφή με την πρώην υποψήφια για την προεδρία στην Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti.

«Ναι, τέτοια επαφή έγινε» δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάϊμπερτ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης στο Βερολίνο, απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση δημοσιογράφων.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο, παρέμεινε άγνωστο σε ποιο επίπεδο έγινε η επαφή αυτή και ποιο ήταν το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων.

HJ με πληροφορίες από TASS, Reuters, Ria Novosti, AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Μόσχα, Ρωσία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Πόσο απέχει η Λευκορωσία από την Τουρκία: Τα δύο μέτρα και σταθμά της Ευρώπης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: