Ο Παναθηναϊκός πήρε το μεγάλο ρίσκο: Αλλά ήρθε η ώρα του Καρλίτος για να δείξει τι μπορεί…

Ο Καρλίτος του Παναθηναϊκού. Φωτογραφία via ΑΠΕ-ΜΠΕ




Συμπληρώνει ήδη 231 ημέρες «απουσίας» από τα επίσημα παιχνίδια. Όχι με τη… θέλησή του, όχι επειδή υπέστη κάποιον σοβαρό τραυματισμό που τον κράτησε εκτός για καιρό…

Αλλά γιατί, από τη στιγμή που ο Καρλίτος (περί ου ο λόγος) έφυγε στις αρχές Ιανουαρίου από την Αλ Ουάχντα των Η.Α.Ε., μόλις 4 μήνες μετά τη μεταγραφή από τη Λέγκια Βαρσοβίας (με την οποία είχε ήδη αγωνιστεί οκτώ φορές από τον Αύγουστο του 2019 και μετά), έπρεπε υποχρεωτικά, βάσει κανονισμών FIFA, να περιμένει ως την ολοκλήρωση της εφετινής (ατελείωτης, όπως αποδείχθηκε) σεζόν, για να αποκτήσει ξανά δικαίωμα συμμετοχής σε άλλη ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός το γνώριζε εξαρχής όλο αυτό, ωστόσο πήρε το ρίσκο της αναμονής και τον έκλεισε στις 28 Ιανουαρίου 2020 με τριετές συμβόλαιο, «προλαβαίνοντας» την «αγορά» και ομάδες της Τουρκίας και της Ρωσίας, που είχαν ήδη «ψαχτεί» για τον Ισπανό επιθετικό.

Μολονότι στην πορεία το τετράμηνο έγινε… επτάμηνο -μετά την καθυστερημένη ολοκλήρωση της χρονιάς, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού- ο Παναθηναϊκός πλήρωσε αδρά τον Ισπανό φορ (αλλά στο… μισό των απολαβών του στα Εμιράτα, ήτοι περίπου 500.000 ευρώ), με την ελπίδα ότι θα βρει στο πρόσωπό του αυτό που του λείπει τόσο πολύ την τελευταία τριετία, δηλαδή στη μετά-Μπεργκ εποχή: Το «εύκολο» γκολ.

Αυτό που «είχε» πάντα ο 30χρονος Κάρλος Ντάνιελ Λόπεθ Ουέσκα -όπως είναι το πλήρες όνομά του- σε όποια ομάδα και κατηγορία κι αν αγωνίστηκε: Από την Τορεγιάνο και την Ελντένσε, μέχρι τη Β΄ ομάδα της Βιγιαρεάλ, τη Λέγκια, τη Βίσλα Κρακοβίας και την Αλ Ουάχντα.

Στην -αντίστοιχου «βεληνεκούς», με την ελληνική Super League- πολωνική Λίγκα, τελειοποίησε το παιχνίδι του και τους αριθμούς του, στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Με τη Βίσλα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Ekstraklasa την περίοδο 2017/18 με 24 γκολ σε 37 ματς (έχοντας συμπαίκτη του τον Φραν Βέλεθ, με τον οποίο… αντάμωσαν ξανά στον Παναθηναϊκό) και χρειαζόταν -κατά μέσο όρο- κάτι λιγότερο από 3 τελικές για να στείλει μία φορά τη μπάλα στα δίκτυα.

Ενδεικτική σύγκριση: Ο Παναθηναϊκός της περιόδου που μόλις ολοκληρώθηκε (2019/20) «έφτιαχνε» 12,6 τελικές ανά αγώνα, αλλά χρειαζόταν 7,65 κατά μέσο όρο για να σκοράρει.

Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου -και πριν προκύψει το “lockdown” λόγω της πανδημίας του ιού Covid-19- ο ίδιος ο Γιώργος Δώνης, βλέποντας την αποτελεσματικότητα του Καρλίτος στις πρώτες προπονήσεις με το «τριφύλλι», είχε πει σε άνθρωπο του Παναθηναϊκού πως «…εάν τον είχαμε τον Ισπανό από τις αρχές της σεζόν, αυτή τη στιγμή θα είχαμε 10 βαθμούς παραπάνω στον πίνακα».

Αυτές τις… λεπτομέρειες που δεν είχε (πάντα) η «πράσινη» επίθεση και τη χαμηλή αποτελεσματικότητα, αποκτήθηκε τον Ιανουάριο, για να τις «διορθώσει» ο Ισπανός στράικερ.

Όσοι τον έχουν δει στις προπονήσεις με το «τριφύλλι», μιλούν για έναν πολύ έξυπνο επιθετικό, ο οποίος γνωρίζει άριστα πώς να κινηθεί στο χώρο κι ανάμεσα στις αντίπαλες γραμμές, έχει καλή τεχνική, οξυδέρκεια και δεν διστάζει να «δοκιμάζει» το πόδι του από… παντού. Κι από τα 20 μέτρα και από τα 30 μέτρα και με αντίπαλο πάνω του και σε «σετ» παιχνίδι και σε αντεπιθέσεις. Ο παίκτης που έλειπε (καιρό) από την «πράσινη» επίθεση.

Για τον Τσάβι Ρόκα και το (νέο προπονητή του Παναθηναϊκού) Ντάνι Πογιάτος, ο Καρλίτος θα είναι η βασική «αιχμή» του δόρατος στο «τριφύλλι» που θα «χτιστεί» μετά την 10η Αυγούστου, με βασικούς άξονες το 4-3-3 και το 4-2-3-1. Σε βαθμό, που να μην διστάζουν να «θυσιάσουν» τον Φεντερίκο Μακέντα των 26 γκολ και 8 ασίστ σε 65 αγώνες την τελευταία διετία, «γυαλίζοντας» ακόμη περισσότερο το… ταμπελάκι του «πωλητηρίου» του Ιταλού φορ.

Ο δε Ισπανός επιθετικός, από τη γενέτειρά του το Αλικάντε, όπου απολαμβάνει τις τελευταίες μέρες των διακοπών του, μετράει πλέον… αντίστροφα για την επιστροφή του στα γήπεδα κι επίσημα πλέον.

Από την 16η Δεκεμβρίου 2019 και τον τελευταίο αγώνα του με την Αλ Ουάχντα (2-2 με τη Φακάν), μέχρι την 12η Σεπτεμβρίου 2020, όταν και θα επανεκκινήσει η νέα Super League, θα μετράει κοντά 9 μήνες εκτός παιχνιδιών. Κι όλο αυτό το περιμένει όσο τίποτε άλλο, έχοντας μπροστά του ένα μήνα, για να «μπει» πλέον 100% στη (νέα) αγωνιστική φιλοσοφία του Παναθηναϊκού και να (απο)δείξει όλα όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί για την «εκτελεστική» δεινότητά του.

Εάν τα επιβεβαιώσει στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, είναι δεδομένο πως η παρουσία του θα ανεβάσει επίπεδο την -«δύσκολη» εδώ και μία τριετία στο γκολ- επιθετική γραμμή του «τριφυλλιού».

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θετικό το κρούσμα κορωναιού στην ομάδα του ΠΑΟΚ: Τέθηκε σε καραντίνα ο ποδοσφαιριστής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: