Ο… υποβιβασμός της Ελλάδας στη Β’ κατηγορία της Κύπρου: Μία εντελώς αψυχολόγητη πράξη

File Photo: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει σύσκεψης με την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για την αντιμετώπιση του COVID-19. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, Χ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ (*)

Όπως κι αν έχει το ζήτημα, η απόφαση της κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη για …υποβιβασμό της Ελλάδας στη Β κατηγορία είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη.

Το λιγότερο, που θα ανέμενε κάποιος, θα ήταν οι κρατούντες στην Κύπρο, πριν ανακοινώσουν την απόφασή τους, να επικοινωνήσουν με τους Έλληνες αρμοδίους. Δυστυχώς, δεν το έπραξαν. Προφανώς, τους ενδιαφέρει περισσότερο η Βρετανία και η Ρωσία.

Το χειρότερο για την κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι ότι δεν έχει αντιληφθεί το λάθος της και μετά τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας, Χάρη Θεοχάρη.

«Είναι μια απόφαση, την οποία δεν την κατανοώ, θεωρώ ότι είναι λανθασμένη ή δεν ξέρω σε ποια κριτήρια ακριβώς στηρίχτηκε», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα «να υπάρξει μια συνεννόηση και μια εξήγηση μεταξύ των επιδημιολόγων των δύο πλευρών για να μπορέσει να εξηγηθεί η θέση ότι η χώρα μας είναι πολύ ασφαλής και πάντως πολύ ασφαλέστερη από οποιανδήποτε άλλη χώρα. Οπότε δεν θεωρώ λογικό και σωστό η χώρα μας να είναι στην κατηγορία Β».

  • Συνεπώς, η Λευκωσία οφείλει εδώ και τώρα να εξηγήσει σαφώς τα κριτήρια, με βάση τα οποία υποβίβασε την Ελλάδα. Εκτός, και αν η απόφαση στόχο έχει, επειδή η Ελλάδα συγκέντρωσε τουρισμό, να πληγεί η εικόνα της διεθνώς.
  • Οι Κύπριοι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι σωστός ο υποβιβασμός της Ελλάδας. Ωστόσο, ένας εξ αυτών τον Μάιο σε κατ’ ιδίαν συνομιλία μου είπε ότι οι αποφάσεις για τα όποια μέτρα είναι πολιτικές.

Και ακόμη κάτι. Παρά τα όσα λέχθηκαν, οι διακοπές στην Κύπρο παραμένουν και φέτος ακριβές και είναι προσιτές μόνο για τα μεγάλα βαλάντια. Άρα, μπορεί εύλογα να υποθέσει κάποιος ότι η υποβάθμιση έχει στόχο να κρατήσει τους Κυπρίους στην Κύπρο για να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός, που δεν πάει καλά.

Μια άλλη διαπίστωση είναι ότι ο τουρισμός από το εξωτερικό είχε επί ΚΟΤ και συνεχίζει επί Υφυπουργείου να έχει σοβαρά προβλήματα.

Ο σύνδεσμος τραπεζών συνηγορεί ως προς την επέκταση των ταμειακών διευκολύνσεων προς τις ξενοδοχειακές μονάδες. To ζήτημα όμως είναι να δοθούν διευκολύνσεις στα τουριστικά γραφεία, που αντικείμενό τους είναι ο εισερχόμενος τουρισμός. Αυτά φέρνουν τους τουρίστες στην Κύπρο.

  • Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση επέβαλε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Το κουτί τιμάται 35 ευρώ. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο για τους ανθρώπους των χαμηλών εισοδημάτων.
  • Ο αρμόδιος υπουργός μας είπε ότι δεν γινόταν οι μάσκες να μπουν στο ΓεΣΥ. Κάποιοι -όχι οι φαρμακοποιοί- κερδίζουν πολλά και θα κερδίσουν ακόμη περισσότερα. Αυτό θα πει… κοινωνική πολιτική!

Η Αστυνομία πήρε οδηγίες να «φιλοδωρεί» αυτούς, που δεν συμμορφώνονται με πρόστιμα. Κι όμως θα ήταν καλύτερα, αντί προστίμων, να διανέμει δωρεάν μάσκες.

Στην πραγματικότητα πολλά από τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό τιμωρούν τους πολίτες, έτσι καλύπτεται η αδυναμία δημιουργίας ενός επαρκούς δημόσιου συστήματος υγείας.

(*) Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το Τουρκικό Πρόβλημα: Δολοφονεί Κούρδους, απειλεί και εκβιάζει την Ελλάδα και την Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: