Ισχυρό μήνυμα Μέρκελ σε Ερντογάν: Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Αθήνα

File Photo: Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. EPA, JOHN THYS / POOL




Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, εξέφρασε το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Αυγούστου τη στήριξή της στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και ενώ είναι σε εξέλιξη η Άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, όπου συζητείται το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας

«Όλοι, ως κράτη – μέλη της Ε.Ε., έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι Έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο», δήλωσε σήμερα η Καγκελάριος Μέρκελ.

«Παρά ταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία», πρόσθεσε η Καγκελάριος στο πλαίσιο της θερινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Σε ό,τι αφορά την συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι μίλησε μαζί του πολύ εντατικά για τις σχέσεις με Τουρκία, οι οποίες είναι, όπως είπε, πάρα πολύ πολύπλευρες.

«Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά και για αυτόν τον λόγο πρέπει να προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμμαχίας», ανέφερε.

Διευκρίνισε ότι δεν έχει σήμερα συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ούτε πρόκειται να το κάνει εντός της ημέρας, αλλά βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία μαζί του.

Μακάλιστερ: Στο πλευρό Ελλάδας-Κύπρου

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Μακάλιστερ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις «συνεχιζόμενες πολωτικές και προκλητικές ενέργειες» της Τουρκίας.

Η ΕΕ έχει λάβει από καιρό τη βασική απόφαση να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, τόνισε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τα κράτη-μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις συνεχιζόμενες, πολωτικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Μακάλιστερ προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας, στο οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει ως παρατηρητής.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για το θέμα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής επανέλαβε ότι «η βασική απόφαση ως ΕΕ να στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει ληφθεί εδώ και καιρό και αυτό σίγουρα οι υπουργοί θα το υπογραμμίσουν σήμερα εκ νέου».

Με πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ ανταπόκριση Φαιη Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Δένδιας από Βερολίνο: Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Μπορέλ για την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: